A piskóta mumusnak tűnik egész addig, míg meg nem tanuljuk a trükkjeit, és be nem tartjuk a pontos utasításokat hozzá. Ha hallgatunk a szakemberekre, akkor sikerülni fog megsütni azt a pillekönnyű piskótát, amire szükség van a következő három recepthez is.
Piskóta alaprecept
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 csapott evőkanál cukor
- 6 púpos evőkanál liszt
- egy csipet só
Elkészítése:
A tojásokat különválasztjuk. A fehérjét verni kezdjük, közben fokozatosan hozzáadunk két evőkanál cukrot és a csipetnyi sót, és kemény habbá verjük. Egy másik edényben fehéredésig keverjük a sárgáját, közben adagoljuk hozzá a négy evőkanál cukrot. Összeforgatjuk a sárgáját a fehérjével, majd beleszórjuk a lisztet, és óvatosan elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 25-30 percig.
A tökéletes piskóta titka
1. A tojások sárgájához adjuk az összes cukormennyiség kétharmadát, a fehérjéhez pedig az egyharmadát. Adunk időt a sárgájának, hogy kifehéredjen a cukorral habosítás közben. A fehérje pedig ne legyen kőkemény, mert nem lesz elég levegős a piskótánk.
2. A sütőformát, benne a tésztával ne ütögessük a konyhapulthoz, mert akkor csak kipukkasztjuk a légbuborékokat, amit kemény munkával a tojásfelverésben a piskótába tettünk. Ha könnyű piskótát akarunk, nem ütögetjük a tésztát.
3. Ne a tortaformában, hanem sütőrácson hűtsük ki a piskótát és teljesen várjuk meg, míg kihűl, mielőtt felszeletelnénk.
Zebrasüti, a megunhatatlan
Hozzávalók:
- 95 gramm liszt
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 3 evőkanál meleg tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 5 db tojás
- 150 gramm cukor
- 1 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a kukoricalisztet, lisztet, sütőport és sót. Egy másik tálban alaposan elvegyítjük a vajat a tejjel és vaníliaaromával, majd félretesszük. Fogunk három tojást, szétválasztjuk a fehérjéket a sárgáktól két tálban, majd a sárgájákhoz adunk még két egész tojást. Ez utóbbihoz adunk hat evőkanál cukrot, habverővel fehéredésig verjük. A fehérjéket is felverjük, közben adagoljuk hozzá a másik hat evőkanál cukrot, majd összeforgatjuk a sárgájával és a lisztes keverékkel. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztánk felét egy másik tálba átöntjük és hozzákeverjük a kakaóport.
Jöhet a zebrasüti összeállítása: egy tortaformába teszünk egy gombócnyi kakaós masszát, majd rá jöhet egy vaníliás massza, és így pakolunk egymásra hat-nyolc réteget. Egy evőpálcika segítségével húzunk a tésztába egy póhálóformát, azaz nyolc vonalat, így toljuk be a sütőbe 30 percre. Egy spatula segítségével elválasztjuk a kész tortánk szélét a sütőformától, majd megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, mielőtt felszeletelnénk. A legfinomabb, ha eperlekvárral és tejszínhabbal tálaljuk.
Tipp a piskótához
Az edény, amiben a habot felverjük, egyáltalán ne legyen zsíros!
Tiramisu piskótatekercs
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál liszt
- egy csipet só
- 60 g kakaópor
- 240 ml tejszín
- 1 evőkanál kávépor
- 450 gramm mascarpone
- 100 gramm cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 5 db babapiskóta
- 120 ml hideg presszókávé
- 85 gramm csokireszelék
Elkészítés:
A hat tojásból, cukorból, lisztből és csipet sóból piskótát keverünk, sütőpapírral kibélelt tepsiben téglalap alakúra sütjük 10 perc alatt. A kakaóport átszitáljuk egy tiszta konyharuhára, erre ráborítjuk a kész piskótalapot, feltekerjük a konyharuhával együtt és egy órára a hűtőbe tesszük. Amíg pihen a piskóta, a tejszínt felverjük a kávéporral, hozzáadjuk a mascarponét, cukrot és vaníliát, majd az egészet krémesre keverjük a habverővel. Miután kész, elővesszük a piskótát, kitekerjük és megkenjük a krémmel a lapot úgy, hogy pár centit kihagyunk a tetején. Félreteszünk egy kevés krémet a dekoráláshoz is. A babapiskótákat ráhelyezzük sorban a piskótára úgy, hogy öt centit meghagyunk az aljától üresen. Megkenjük kávéval a babapiskótákat, majd feltekerjük az egészet krémestül, babapiskótástul, és betesszük még egy órára a hűtőbe. Tálalás előtt dekorálhatjuk a maradék krémmel, megszórhatjuk csokireszelékkel.
Tipp a piskótához
A fehérje és sárgája összeforgatásához már nem szabad elektromos habverőt használni, ahelyett inkább fakanállal vagy spatulával dolgozzunk tovább.
Viktória királyné kedvenc epres piskótája
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 200 gramm kristálycukor
- 5 ml finomra reszelt citromhéj
- 15 ml citromlé
- 150 gramm liszt
- csipet só
- 30 gramm vaj olvasztva
- 1 teáskanál vaníliaaroma
A töltelékhez:
- 375 ml habtejszín
- 125 gramm mascarpone
- 70 gramm cukor
- ½ teáskanál citromhéj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 kg friss eper meghámozva és felszeletelve
- 80 ml jó minőségű eperdzsem
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A tojást a cukorral addig verjük habverővel, amíg fehér nem lesz és háromszoros méretűre nem dagad, ezután adjuk hozzá a citromhéjat és citromlevet. A sót és a lisztet összeszitáljuk, így keverjük a felvert tojáshoz. A tésztába tesszük az olvasztott vajat és vaníliát is, majd tortaformába öntve 40 percig sütjük. A piskótánkat a formában hagyjuk kihűlni, addig kikeverjük a tölteléket.
A tejszínt, mascarponét, cukrot, citromhéjat, citromlevet és vaníliát összeöntjük és keményre verjük a habverővel. Így egyben lehet verni mindent, egészen addig, míg a tökéletes krémállagot el nem éri. A tortát vágjuk félbe, és a töltelék felét kenjük rá az alsó felére, erre lapátoljuk rá az eperdzsemben elkevert darabolt eper felét. Rátesszük a tortalap másik felét, rákenjük a maradék krémet úgy, hogy az oldalára is jusson, és a tetejére halmozzuk a maradék eperdzsemes epret. Még meghintjük porcukorral a teljes cukorsokk kedvéért, és tálalásig legalább egy órát a hűtőben pihentetjük.
Tipp a piskótához
Nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni, mert összeeshet a tészta.