Nem reggeli, hanem desszert! Karácsonyi csokiszalámi és gyümölcskenyér, amiket imádni fog a család

Petrás Gabriella | 2020. December 15.
Ezek a karácsonyi sütik gyorsan elkészülnek, egyszerűek, és még napok múlva is finomak. A karácsonyi csokiszalámi és a gyümölcskenyér két olyan süti, amit akkor is könnyedén elkészíthetsz, ha nem te vagy a konyha legnagyobb sztárja.

Ez a két karácsonyi süti tökéletes választás két esetben is: ha kevés az időd, vagy, ha nem vagy járatos a konyhában, mégis sütnél valamit karácsonyra.

Karácsonyi csokiszalámi

Elsőre bizarrnak tűnhet, de nyugodj meg: a csokiszalámi valójában nem a csoki és a hús szerelemgyereke, hanem színtiszta csokoládés süti. A csokiszalámi tipikusan olyan karácsonyi sütemény, amit végtelenül egyszerű elkészíteni, a végeredmény mégis látványos lesz. Ha egyszer elkészíted, jó eséllyel évekre beírja magát a karácsonyi sütik dobogósai közé, a mézeskalács és a bejgli mellé.

Hozzávalók:

Első lépésként az aszalt gyümölcsöket vágd fel apró darabokra, majd áztasd be a rumba. Én sárgabarackot, szilvát, mazsolát és vörös áfonyát használtam, de tehetsz bele aszalt meggyet, vagy akár papayát, ananászt is. Hagyj időt annak, hogy megszívják magukat a rummal, ehhez körülbelül 1 óra elegendő lesz. Ha gyerek van a családban, akkor használj vízzel kevert sütőrumot.

Amíg a gyümölcsök megszívják magukat, egy széles pengéjű késsel törd apró darabokra az olajos magvakat. Attól függően, hogy mit szeretsz, tehetsz a sütibe diót, pisztáciát, mandulát.

Az olajos magvakat kézi darálóval, de egy éles késsel is apróra vághatod (A szerző fotója)

Ezután olvaszd fel a vajat, a cukrot és a csokoládét egy kis lábasban, de ne hagyd magára, mert hamar odaég. Jó tanács: ennél a sütinél ne spórolj a csokoládé minőségén, mert itt nem fog eltűnni a tésztában, hanem főszereplő lesz. Így minél jobb minőségűt veszel, annál finomabb lesz a sütid.

A csokis-cukros masszát folyamatos kevergetés közben olvaszd fel (A szerző fotója)

Hagyd, hogy a csokis massza egy kicsit kihűljön, mert ha túl forrón kevered össze a többi hozzávalóval, a tésztád túl puha lesz, és nem tudod majd formázni. Amíg hűl, törd össze a kekszet – nem kell precíznek lenned, a kisebb-nagyobb daraboktól természetesebb lesz a hatás. Egyre figyelj: ne morzsold szét teljesen a kekszet, mert a kész süti felvágását követően a kekszdarabkáktól lesz igazán szalámikülleme a sütinek. Ha kész vagy, minden hozzávalót önts egy tálba, add hozzá a fahéjat és az apróra tört szegfűborsot, utoljára pedig – a már nem forró, de még meleg – csokis masszát, majd alaposan keverd össze. 

Várj, amíg kicsit kihűl a csokimassza (A szerző fotója)

Ezután már nincs más dolgod, mint folpackra helyezni a tésztát, és addig sodorni a kezeddel, amíg szalámi formája nem lesz. Záró akkordként csomagold be alufóliába, majd irány a hűtő egy éjszakára, de a legjobb, ha egy egész napot adsz a tésztának. Szebb lesz a formája a sütidnek, ha 2-3 óra múlva kiveszed a hűtőből, és kicsit meghengergeted a kezeid között – nem kell kicsomagolni a fóliából, egyszerűen csak formázd újra egy kicsit.

Folpackba és fóliába is tekerd be a tésztákat (A szerző fotója)

Másnap csomagold ki a sütiket, forgasd meg porcukorban, és tálald a csokiszalámit. Különösen jól mutat, ha rusztikus környezetbe helyezed, pont úgy, mint egy szalámit. A mennyiség ne tévesszen meg, néhány nap alatt elfogy!

A karácsnyi csokiszalámi nemcsak finom, de látványos is (A szerző fotója)

Karácsonyi gyümölcskenyér

Ahány ház, annyiféle püspökkenyér recept létezik, és még azoknak sem kell lemondaniuk róla, akik cukormentes, lisztmentes paleo gyümölcskenyérre vágynak. Ez most egy klasszikus recept, ami viszont olyan puha, hogy még másnap és harmadnap sem törik, morzsálódik. 

Hozzávalók:

Első lépésként kapcsold be a sütőt, hogy felmelegedjen. Ezután áztasd be rumaromába az aszalt gyümölcsöket: a legfinomabb akkor lesz a sütid, ha szárított narancs- és citromhéj is kerül bele. Közben a szobahőmérsékletű margarint szeld bele egy tálba, add hozzá a cukrot a vaníliás cukorral együtt, majd válaszd szét a tojásokat, és a sárgájukat öntsd a cukorhoz. Alaposan keverd össze az egészet, addig, amíg krémes állaga nem lesz.

Addig keverd a tojásos-margarinos-cukros masszát, amíg krémes állagú nem lesz (A szerző fotója)

Ezt követően csepegtesd le a rumban ázó gyümölcsöket, majd keverd a tésztába a liszttel együtt. A lisztet apránként adagold, folyamatos kevergetés közben, hogy elkerüld a csomósodást!

A lisztet apránként adagold a tésztához! (A szerző fotója)

Ha ezzel megvagy, egy külön tálban verd fel a tojásfehérjéket – arra ügyelj, hogy kemény legyen a hab – robotgéppel ez körülbelül 2 perc. Az alapszabályt kövesd: olyan kemény legyen a hab, hogy ha megfordítod a tálat, akkor se essen ki belőle. 

A tojás habja akkor jó, ha a tálat felfordítva sem akar kipottyanni (A szerző fotója)

Utolsó lépésként a tojásfehérjét is add hozzá, de óvatosan, hogy ne törd össze a habot.

A habot óvatosan keverd el a tésztában (A szerző fotója)

Öntsd a tésztádat egy margarinnal alaposan kikent, sütőpapírral bélelt sütőformába, és told be a 170 fokos sütőbe körülbelül 40 percre. Az első 20 percben ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert a tésztád össze fog esni!

Már csak egy lépés, és kész a gyümölcskenyér! (A szerző fotója)

Ha megsült a gyümölcskenyér, még melegen önts ki a sütőformából, és vedd le róla a sütőpapírt. Ezután várd meg, amíg kihűl, máskülönben nem tudsz majd szép szeleteket vágni. Ha már langyos, szórd meg porcukorral, és már szeletelheted is a tökéletes karácsonyi sütit!

Ez a püspökkenyér még harmadnap is puha lesz (A szerző fotója)

Még több karácsonyi sütirecept!

Exit mobile version