A pozsonyi kifli – vagy pozsonyi patkó – olyan ősrégi sütemény, hogy már 1899-ben is a 300. évfordulóját ünnepelték. A pozsonyi pékek céhének mesterkönyve szerint egy 1599. húsvéthétfői rendelet előírta: „e derék mesterség művelőinek céhe úgy határozott, hogy húsvéttól pünkösdig a pereccel együtt patkót (…) is fognak sütni.” Innen eredeztetik a pozsonyi kifli születését, ami ezek alapján nem is karácsonyi sütemény volt eredetileg. A 300. évforduló alkalmából pedig a a Pesti Napló 1899. április 6-i számában is olvashattak a sütemény rajongói egy kis történelmet, A pozsonyi patkó jubileuma című cikkben: „Pozsonyban apáról fiúra száll e sütemény készítésének titka; nem kérnek rá szabadalmat sem a pékdinasztiák, hiszen ugy sem tudja azt utánozni senki. Húsvéthétfőjén volt háromszáz éve, hogy a pozsonyi pékek kemencéjéből az első mákospatkó kikerült szép pirosra sülve.“
Bár több legenda is övezi a pozsonyi kifli receptjét, hogy mégis hogyan került húsvétról a karácsonyi asztalra, mi megmaradunk annál az egyszerű magyarázatnál, hogy a tésztája és a tölteléke is a bejglit idézi, úgyhogy egyértelmű, hogy az ünnepi menüben van a helye.
Pozsonyi kifli, ahogy az anyukánktól tanultunk
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 gramm liszt
- 250 gramm vaj
- 2 tojás
- 20 gramm élesztő
- 50 gramm porcukor
- 2 dl tej
- só
A diótöltelékhez:
- 300 gramm darált dió
- 200 gramm porcukor
- 0,3 dl víz
- 100 gramm kekszmorzsa
- 100 gramm mazsola
A diótöltelék készítése:
A vízből és cukorból szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kekszmorzsát és a mazsolát is.
A máktöltelékhez:
- 300 gramm darált mák
- 200 gramm porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 0,3 dl tej
- 50 g búzadara
- 100 gramm mazsola
A máktöltelék készítése:
A tejet felforraljuk, a darával elkevert mákot hozzáöntjük, majd beletesszük a cukrot is. A mazsola is jól illik hozzá.
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, élesztőt, porcukrot, sót, tejet és összegyúrás után két órát pihentetjük a tésztát. Ezután 30 darab golyót formázunk belőle, egyenként kinyújtjuk ovális alakúra, a szélétől fél centit üresen hagyva megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk patkó alakú kiflire. Sütőlemezre fektetve lekenjük tojással, és pihentetjük újabb egy órán át. Mielőtt betolnánk a forró sütőbe, még tegyük egy fél órára hideg helyre a kelesztés után, ettől lesz szép márványos a teteje. Meg kell szurkálni még sütés előtt villával, és 25-30 percig sütni a 180 fokos sütőben, amíg aranybarnára nem sülnek a retró pozsonyi kiflik.
Mikor reped meg a tészta?
A bejglinél és a pozsonyi kiflinél is félő, hogy kireped a tészta, ennek lehetséges okai: a tésztában túl sok tej van; a töltelék túl cukros; túl sok a töltelék a tésztában; túlkel a tészta; a sütő nem elég forró.
Idézetek forrása: pozsonyikifli.sk; Kiemelt kép: Getty Images