A forró csoki Jamie Olivertől nagy kedvenc, de pizzát is Jamie-módra sütünk egy ideje, mostantól pedig valószínűleg a kedvenc pavlovánkat is a sztárséf receptje szerint készítjük.
Hozzávalók:
- 4 nagy tojás
- 200 g barna cukor
- 1 csipet só
- 100 g mogyoró
- néhány darab körte
- 2 darabka vékonyra szeletelt gyömbér
- 200 g étcsokoládé (min. 60-70%-os)
- 400 ml hideg habtejszín
- 50 g átszitált porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítése:
1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és kibélelünk egy 40×25 cm-es tepsit sütőpapírral.
2. A tojásfehérjéket egy tálba tesszük és közepes fokozaton addig verjük, míg a fehérjében hegyes, kemény csúcsok keletkeznek. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és egy csipetnyi sót és tovább verjük nagyobb fokozaton, míg teljesen fehér és fényes nem lesz a hab.
3. A habot a sütőpapírra kanalazzuk egy kb. A4-es papír méretű téglalapot formázva. Az előmelegített sütőbe toljuk és 60 percig sütjük, míg a külseje ropogós lesz, de a belseje még kicsit puha és ragacsos. Ha kész, hűlni hagyjuk.
4. A mogyorót száraz serpenyőben vagy egy tepsiben aranybarnára pirítjuk, majd ha kihűlt, durvára daraboljuk. A körtét feldaraboljuk. Kevés vizet egy lábasba öntünk a felszeletelt gyömbérrel együtt, és közepes lángon gyöngyözésig melegítjük. Lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a csokit, és folyamatosan keverjük egy kanállal, míg az egész fel nem olvad. A tejszínt a porcukorral és a vaníliamagokkal felverjük, míg sima, lágy csúcsok nem képződnek rajta.
5. A kihűlt habcsók-alapot tálcára helyezzük, megszórjuk a mogyoró felével, rákanalazzuk a tejszínhabot, meglocsoljuk a csokisziruppal, majd egyenletesen elosztjuk rajta a körtedarabokat. Megszórjuk a maradék mogyoróval és narancshéjat reszelünk rá.
Ünnepi ételek!
- A legtutibb házi pástétomok karácsonyra
- Így kell a kacsát megsütni – a kívül ropogós, belül omlós hús tuti receptje
- Akkor is lehet szuper a karácsonyi menü, ha nem költesz vagyonokat rá