nlc.hu
Ünnepi menü

Olcsó karácsonyi menü

Akkor is lehet szuper a karácsonyi menü, ha nem költesz vagyonokat rá

Idén nem kell flancolni karácsonykor, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne olcsóbban ünnepi menüt lerakni az asztalra. Nagy Sándort, a Hódítás a konyhában gasztrobloggerét kérdeztük arról, hogyan lehet pompás, de pénztárcabarát az idei karácsonyi menü.

Az idei karácsony nem olyan lesz, mint a többi. Egyrészt erősen sanszos, hogy nem lesz sok nagycsaládi karácsonyozás, szóval nem megyünk vendégségbe az unokatesóékhoz, és talán még a nagyit se látogatjuk meg, másrészt kevesebb lesz az ipari mennyiségű sütés/főzés, mert sehol sem fogunk tizenöt-huszan összegyűlni lakomázni. Ráadásul az idei év a legtöbb család pénztárcáját sem kímélte: sokan kénytelenek jóval kevesebb pénzből gazdálkodni, mint korábban, és ebbe már nem fér bele egy urizáló menü, és az, hogy karácsonykor valami nagyon extrát villantsunk a rokonok előtt. Nagy Sándort, a Hódítás a konyhában gasztrobloggerét, valamint a gasztro-fan körökben jól ismert Balla mama unokáját kértük meg, hogy adjon nekünk néhány tippet, hogyan lehet gazdaságos, mégis izgalmas, finom ünnepi menüt letenni az asztalra karácsonykor. Innentől át is adjuk neki a szót.

Engedjük el a divatozást!

Azt látom, hogy karácsonykor az emberek általában nem szuperprémium, inkább felső-középkategóriás  termékeket választanak a boltokban, és már a fő alapanyaggal próbálnak villantani. Én amondó vagyok, hogy inkább minél egyszerűbb alapanyagokból, egyszerű hozzávalókból dolgozzunk. Nyilván mindenki azt eszik, amit akar, de szerintem nem volt jó irány az, ami az utóbbi években kialakult, hogy sokan átestek a ló túloldalára, és lazac nélkül lassan már nincs karácsony. Szintén az utóbbi néhány évben lett divatos az is, hogy drága steakek kerültek az ünnepi asztalra. Ezt leginkább a fővárosban tapasztaltam, vidéken egyelőre még jobban tartják magukat a hagyományos karácsonyi ételeink. Nem kell tízezer forintos likőrrel sem várnunk a rokonokat, senkinek nem lesz attól rosszabb a karácsonya, ha valami olcsóbbat iszik. A hagyományos hazai vonal sokkal olcsóbban megúszható, és hagyományos alatt nem azt értem, hogy vegyünk valami rossz minőségű húst.

Rendelés vagy főzés?

Karácsonyi ételt rendelni egyértelműen drágább választás, mint odahaza megfőzni magunknak, de ez még nem jelenti azt, hogy nem érdemes elgondolkodni rajta. Sokan egész évben teljesítünk, elvárásoknak próbálunk megfelelni, és legalább ilyenkor érdemes azt végiggondolni, hogy a konyhában sürgés-forgás helyett inkább a családra, az együttlétre fókuszáljunk. Ráadásul vannak ételek, amiket még általában azok is rendelni szoktak, akik amúgy maguk főzik otthon a menüt. Jellemzően ilyen mondjuk a bejgli, ami egy nagyon macerás étel, amit a jelenlegi dióárak mellett leginkább csak akkor érdemes otthon készíteni, ha nagyobb mennyiséget akarunk csinálni. Ha csak azt akarjuk, hogy legyen egy kevés az ünnepi asztalon, egyszerűbb, ha megvásároljuk valahol, és árban se jövünk ki sokkal rosszabbul.

A karácsonyi menünek nem feltétlenül kell drágának lennie

Nem ciki rendelni sem a nagy ünnepi hajtásban (Fotó: getty images)

Kevesebbet, ésszel

Rengeteg pénzt foghatunk meg azzal, ha nem jó magyar szokás szerint mindenből gigászi adagokat készítünk „csak nehogy elfogyjon” címszóval. Ha csinálunk töltött káposztát, ne negyven adagban gondolkodjunk, hogy aztán két hétig azt egye a család, és sütiből is elég lehet egy kis tepsivel, nem kell több tálcányit sütni. Jó, de nem drága alapanyagokból is lehet tök jó kajákat csinálni, és ne vigyük túlzásba a mennyiséget. Inkább többféle étellel állj elő, de mindenből kevesebbet készíts. Mi magyarok nemcsak túlköltekezünk, hanem iszonyú sok kaját is dobunk ki, és ez az ünnepek idején hatványozottan igaz. Nem tudom, mennyire tudunk majd rokonokat látogatni karácsony környékén, de ha már csak két családhoz mész el, akkor is folyamatosan kajálsz. Tök felesleges rengeteg ételt vásárolni otthonra, ha amúgy is járunk majd vendégségbe, ahol mindig van kaja. Teljesen felesleges irgalmatlan összegeket beleölni egy szentestei vacsorába, ha utána úgyis megyünk valahová: inkább legyen kevesebb, de az legyen jó.

Sültek, sertésmáj, töltött káposzta satöbbi

Vannak ételeink, amik nagyon finomak, mégsem tartoznak a luxus kategóriába. A töltött káposztának például a legtöbb hozzávalója olcsón beszerezhető, de finom sülteket is tudunk otthon készíteni, és nem kell hozzá kacsamellet vagy Rib Eye steaket vennünk. Utóbbi helyett jó megoldás lehet egy egyszerű hátszín, de a marhának és a disznónak is vannak olyan részei, amik nem kerülnek sokba, mégis finoman el lehet őket készíteni. A sertésmáj például egyáltalán nem drága, és angol stílusban, roastnak például tökéletes étel, de akár el lehet képzelni sertésmájas pitéként leveles tésztával, kis barnamártással, amitől ünnepi lesz az egész.  Ha csirkemell helyett csirkecombot veszünk, azzal is jól járunk.

A birkahús kilóját szerintem már lehet kapni 1600-1800 forint környékén, vidéken talán még ennél is kevesebbért, és nem eszünk minden héten birkát, szóval érdekes színfolt lehet az ünnepi asztalon. Egy birkapörkölt is lehet kiváló karácsonyi étel, ha kicsit másképp csináljuk: például csináld borókabogyóval vagy vörösborral, és máris különleges lesz a végeredmény. Érdemes olyan receptet keresni az interneten, ami még a hagyományos alapanyagokat is kicsit oldalba rúgja és feldobja. A borókabogyó és a vörösbor mellett a fahéj az, ami még sok ételt tud karácsonyivá varázsolni. A fahéj sok raguban működik, de ilyen például a szerecsendió is. Egy hétköznapokban is gyakran fogyasztott, olcsóbb húsféle is ünnepivé válhat attól, ha másképp csináljuk meg, mint ahogy a hétköznapokban szoktuk.

A karácsonyi menünek nem feltétlenül kell drágának lennie

Ne vállald túl magad! (fotó: Getty Images)

Ne szégyelld a fagyasztott halat!

A halászlé hagyományos karácsonyi étel, és ha nem harcsából, hanem pontyból készítjük, akkor egész normális áron kihozható. A ponty persze akár sültként vagy rácpontyként is elkészíthető – a régi, sokak által utált receptet próbáljuk meg feldobni kicsit –, de tény, hogy elég megosztó halféle, sokan túl pocsolyaszagúnak tartják a húsát, sajnos rossz nálunk a marketingje, pedig amúgy tök jó. Ha a családból sokan nem hajlandók pontyot enni, akkor az a rossz hírünk van, hogy a legtöbb friss hal elég drága. A fagyasztott halakkal szemben pedig van egyfajta előítélet, hogy az nem ünnepi asztalra való, pedig valójában nincs abban semmi ciki, ha nem a legolcsóbb pangasiust vesszük. Fagyasztva sem csak filézett halakat lehet kapni, főleg ünnepek idején szokott nagy lenni a választék fej nélküli haltörzsekből, és kilós zacskónként a fagyasztott hal ára már sokkal barátságosabb, és abból is lehet jókat sütni-főzni.

Köretek és desszert

Szintén segít az ételek ünnepivé varázsolásában, ha többféle köretet szolgálunk fel melléjük. Ne egyfajta köretből csináljunk sokat, hanem találjunk ki többfélét, és azokból csináljunk keveset, és persze nem kell drága köretekben gondolkodnunk. A szezonális dolgok, a krumpli meg a káposzta például nagyon jók.

Ha a bejglit vásároljuk is, azért legyen valami olyan desszert is, amit mi csinálunk otthon, és ehhez ideális választás a zserbó. Egyáltalán nem drága, nincs vele sok meló és mindenki szereti.

További karácsonyi receptek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top