3 mézeskalács: puha bögrés, csokis és vegán recept

Olga | 2022. November 28.
A mézeskalács annyira a karácsony része már, mint a fenyőfa, nem telhet el ünnep nélküle. Hoztunk három puha és különleges mézeskalácsreceptet.

Ha karácsony, akkor mézeskalács, ha pedig mézeskalács, akkor nyilván nem szeretnénk, hogy beletörjön a fogunk, amikor beleharapunk. Ezért is terjedt el az a hagyomány, hogy sütés után tegyük fémdobozba és rakjunk mellé egy fél almát. De nem muszáj trükközni, megsüthetjük úgy, hogy egyből puha legyen és az is maradjon a mézeskalács. A következő receptek közül mindhárom puha lesz, csak az egyik hagyományos ízesítésű, a másik csokis, a harmadik pedig vegán mézeskalács lesz.

Alapszabály puha mézeskalácshoz

Az egyik legfontosabb szabály, ami nélkül soha nem lesz puha mézeskalácsod: nagyon figyelj a sütési időre, mert könnyen túlsül a mézeskalács, és akkor mindegy, milyen összetevőkből, hogyan készült, kőkemény süti lesz belőle.

Puha bögrés mézeskalács

Hozzávalók:

Puha mézeskalács (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

A vajat habosra verjük 3 perc alatt, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és az ecetet. Átszitáljuk az összes száraz hozzávalót egy tálba, majd apránként adagolva összekeverjük a nedves hozzávalókkal. A tésztát két darabra osztjuk, mindkét tésztagombócot fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük 30-90 percre. Amikor a tészta kihűlt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk belőle a kívánt formákat. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a mézeskalácsokat és 9-11 perc alatt készre sütjük. A  tepsin hagyjuk 5 percig hűlni, majd áttesszük hűtőrácsra, hűlés után pedig díszítjük cukormázzal a mézeskalácsokat.

Csokis mézeskalács

Hozzávalók:

Csokis mézeskalács (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral. Egy tálban habosra verjük a vajat a cukorral és a mézzel. Adjuk hozzá a tojást, majd a kakaóport, a szódabikarbónát, a gyömbért és a fűszerkeveréket is belerakva az egészet keverjük össze. Kézzel gyúrjuk össze a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán. Csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra, vágjunk ki belőle formákat, és helyezzük a sütőpapíros tepsikre. Süssük 10-12 percig, vagy amíg épp megsülnek, és tegyük félre tálcára hűlni. Díszítéshez használjuk csokidrazsékat, hogy még csokoládésabb legyen az élmény a gyerekek nagy örömére.

Vegán mézeskalács

Hozzávalók:

A túlsült mézeskalács kemény lesz (Kép: Getty Images)

Elkészítése:

Szitáljuk át a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szegfűborsot és a sót egy tálba. A kókuszolajat, a melaszt és a cukrot egy külön tálban habverővel közepes sebességgel jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot. Alaposan kavarjuk össze a lisztkeverékkel, míg egy ragacsos tésztát nem kapunk. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és hűtsük 2 órán át.

Amikor készen áll a tészta a sütésre, melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljünk ki 2 tespsit sütőpapírral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra és vágjuk a tésztát a kívánt formákra, szükség szerint lisztbe mártva a sütikiszúrókat, hogy ne ragadjanak a tésztához, majd helyezzük a mézeskalácsokat az előkészített tepsikre. Süssük az előmelegített sütőben 8-10 percig. Rövid ideig hűtsük a tepsiken, majd tegyük át a vegán mézeskalácsokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Források: 1, 2, 3

Exit mobile version