A Banános, panettonés sütire senki sem tud nemet mondani még egy kiadós ünnepi lakoma után sem. Tele van nyúlós datolyával és ropogós mandulával! Az pedig csak még finomabbá teszi, hogy egy ragacsos, tejkaramella-szósszal tálaljuk.
Nagyon egyszerű elkészíteni. Jamie Oliver receptje nyomán használjunk hozzá egy bolti Panettone kalácsot (tradicionális olasz, karácsonyi kalács, amit a szupermarketekben már nálunk is árusítanak díszdobozban), a felére (500 gramm) lesz szükségünk.
Egy tálban kezdjük az 50 gramm vajjal, egy csipetnyi fahéjjal, 3 teáskanál vanília pasztával és 50 gramm barnacukorral. Kell még hozzá 3 darab mandarin leve. Habverővel keverjük össze az összes hozzávalót. A vajnak nem kell teljesen elkeveredni, majd felolvad, amikor a sütőbe tesszük.
Adjunk hozzá 3 darab tojást, ettől emelkedik majd meg és tapad össze.
Keverjük össze. Most jöhet egy löttyintésnyi whisky, majd öntsük fel 600 ml zsíros tejjel.
Ezután készítsük össze a gyümölcsöket! Szükségünk lesz 150 gramm datolyára. Magozzuk ki, majd dobjuk bele a keverékbe. Adjunk hozzá 4 darab érett banánt vékony karikákra vágva. Most tépkedjük bele a Panettonét. Ezek a kalácsdarabkák majd felszívják a folyadékot a fahéjjal és az ízesítőkkel.
Fogjunk egy sütőtálat és vajazzuk ki, majd öntsük bele a keveréket. Szórjuk meg a tetejét 15 gramm mandulával és egy kevéske fahéjjal, de akár csokidarabkákkal is lehet. Tegyük a 190 fokos sütőbe 40 percre.
Amíg sül, készítsük el hozzá a tejkaramella-szószt. Közepes lángon tegyünk fel 150 gramm cukrot, majd adjunk hozzá 50 ml vizet. Hagyjuk felforrni. Öntsünk hozzá 150 ml főzőtejszínt és 15 gramm vajat. Akár egy gyűszűnyi whisky-vel is „felturbózhatjuk” az ízét, ettől még különlegesebb lesz.
Tálalásnál öntsünk rá a szószból, a kettő együtt igazi élvezet!