nlc.hu
Mézeskalács
Hogyan süssünk bejglit?

7 apró trükk bejglisütéshez

A bejgli igazi hungarikum, nélküle nincs karácsony. De vajon milyen praktikákat kell bevetni, hogy tökéletes legyen ez a csodálatos karácsonyi sütemény?

Amire figyelni kell, amikor bejglit sütünk!

• Élesztős tészták készítésekor ügyelj arra, hogy az élesztőre öntött tej ne legyen túl forró, inkább csak langyos maradjon.

• A tésztát ne gyúrd túl, ne legyen kemény, mert akkor sütés közben kiszárad.

• A sütésre előkészített bejglit ne pihentesd tovább, csak addig, amíg megszárad rajta a tojás.

Karácsonyi bejgli

Karácsonyi bejgli titka (Profimedia)

• Mielőtt a bejglit sütőbe tennéd, szúrd át több helyen egy villával, hogy a képződő gőz ne repessze majd szét.

• A gesztenyetöltelékhez a gesztenyemasszát lazítsd rummal, tejszínnel vagy puha margarinnal, és turbózd fel magozott meggyszemekkel vagy vörösborba áztatott aszalt szilvával.

• A diós vagy mákos töltelékhez ízlés szerint tehetsz még apróra vágott cukrozott narancshéjat, mazsolát vagy kandírozott gyömbért, őrölt kardamomot, esetleg őrölt szerecsendiót. Locsolhatsz bele egy kevés rózsa- vagy narancsvirágvizet.

• Tárolása: a bejgli hosszabb ideig eláll, ha fóliába csomagolod és a hűtőszekrénybe teszed. 

Szuper mákos bejgli recept!

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek. cukor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej+1 dl az élesztő futtatásához

Töltelékhez:

  • 20 dkg mák
  • kb. 1 dl tej
  • 5-6 ek. cukor
  • reszelt citromhéj

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája

Az elkészítéshez kattints ide!

Így dekorálj karácsonykor!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top