Amire figyelni kell, amikor bejglit sütünk!
• Élesztős tészták készítésekor ügyelj arra, hogy az élesztőre öntött tej ne legyen túl forró, inkább csak langyos maradjon.
• A tésztát ne gyúrd túl, ne legyen kemény, mert akkor sütés közben kiszárad.
• A sütésre előkészített bejglit ne pihentesd tovább, csak addig, amíg megszárad rajta a tojás.
• Mielőtt a bejglit sütőbe tennéd, szúrd át több helyen egy villával, hogy a képződő gőz ne repessze majd szét.
• A gesztenyetöltelékhez a gesztenyemasszát lazítsd rummal, tejszínnel vagy puha margarinnal, és turbózd fel magozott meggyszemekkel vagy vörösborba áztatott aszalt szilvával.
• A diós vagy mákos töltelékhez ízlés szerint tehetsz még apróra vágott cukrozott narancshéjat, mazsolát vagy kandírozott gyömbért, őrölt kardamomot, esetleg őrölt szerecsendiót. Locsolhatsz bele egy kevés rózsa- vagy narancsvirágvizet.
• Tárolása: a bejgli hosszabb ideig eláll, ha fóliába csomagolod és a hűtőszekrénybe teszed.
Szuper mákos bejgli recept!
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 ek. cukor
- csipet só
- reszelt citromhéj
- 1 tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej+1 dl az élesztő futtatásához
Töltelékhez:
- 20 dkg mák
- kb. 1 dl tej
- 5-6 ek. cukor
- reszelt citromhéj
Kenéshez:
- 1 tojássárgája
Az elkészítéshez kattints ide!