Már azt hittük, hogy a karácsonyi sütik sorában megtaláltuk a két legaranyosabbat: a Mikulás-csizma és az ajándékdoboz alakú karácsonyi sütik ugyanis magasra tették a lécet, de most hoztunk újabb 3 nagyon jópofa sütit, ami felveszi a versenyt a korábbi kedvencekkel.
Narancsos linzer
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2 tk. sütőpor
- 300 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 400 g vaj/margarin
- 2 tojássárgája
- 2 narancs reszelt héja és kifacsart leve
A narancsot forró vízbe áztatjuk 10 percig, majd tiszta szivaccsal alaposan átdörzsöljük. Az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, és kézzel vagy a robotgép “Z” alakú karjával összedolgozzuk. A masszát 1 órára lefóliázva hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől megolvadt vajnak vissza kell dermednie, hogy ki tudjuk nyújtani és szaggatni. A masszát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és tetszőleges formájú szaggatóval kiszaggatjuk. A kis formákat sütőpapíros tepsire tesszük, és 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A sütiket formától és ízléstől függően tovább díszíthetjük, amelyhez adunk is néhány tippet:
- Ha kis csizma vagy kesztyű formájú szaggatót választottuk, akkor a csizma tetejét, illetve a kesztyű alját megkenhetjük olvasztott fehér csokival és megszórhatjuk kókuszreszelékkel.
- Mikróban vagy gőz felett megolvaszthatunk étcsokoládét, amelyhez hozzáadhatjuk még egy narancs lereszelt héját és kifacsart levét és a kis linzerek tetejét ezzel a narancsos csokival is megkenhetjük.
- Egy narancs levét kifacsarjuk, és hozzákeverünk 1-1,5 evőkanál porcukrot (annyit, amennyitől viszonylag sűrű cukormázat kapunk), és ezzel a narancsos mázzal kenjük meg a linzereket. A tetejét jégcukorral díszíthetjük.
Csokis karácsonyfa
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 120 g cukor
- 110 g liszt
- 10 g holland kakaó
- 100 g fehér csoki
- 3 ek. étolaj
- zöld ételfesték
- piros cukorka
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk. Amikor már kezd habosodni, hozzáadjuk a cukor 2/3 részét. A sárgáját keverjük ki a maradék cukorral, egészen fehéredésig, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjéhez, és hozzáadjuk az átszitált lisztet és a kakaót is. Nagyon óvatosan összekeverjük a masszát úgy, hogy ne törjük össze a tojáshabot. A masszát sütőpapíros tepsibe öntjük, és kenőkéssel egyenletesen elkenjük. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük a piskótát. Miután megsült, a tésztát sütőpapírral együtt áttesszük egy rácsra, és hűlni hagyjuk. A kihűlt piskótát porcukrozott munkalapra tesszük, és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.Papírból kis háromszögsablont készítünk, amely alapján felvágjuk a piskótát.A fehér csokit mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük az étolajat, és hozzáadunk pár csepp jó minőségű zöld ételfestéket. A zöld csokoládét habzsákba töltjük, és a kis háromszögeket a képen látható módon díszítjük. A piros cukorkákkal tovább díszítjük a kis “karácsonyfákat”.
Banános fehér csokis csillag
Hozzávalók:
- 100 g vaj
- 150 g kristálycukor
- 3 közepes méretű tojás
- 150 g búzaliszt
- 15 g hollandkakaó
- 0,5 csomag sütőpor
- 2 érett banán
- 100 g fehér csoki
- 3 ek. étolaj
A szoba-hőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A masszához hozzáadjuk a felkockázott (érett) banánokat, majd robotgéppel addig keverjük, ameddig teljesen egynemű masszát nem kapunk (ha friss banánunk van, akkor mindenképp turmixoljuk le őket, különben banándarabok lesznek a sütiben). A banános masszához fakanállal hozzákeverjük a száraz hozzávalókat. A kész masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kenőkéssel egyenletesen elkenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük, majd sütőpapírral együtt rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk. A kihűlt piskótát porcukorral meghintett munkalapra borítjuk, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, és csillag kiszúróval kiszaggatjuk.A fehér csokit mikróban megmelegítjük, és hozzákeverjük az étolajat, majd a a kis csillagokat belemártjuk a csokiba, és rácsra tesszük őket száradni.Miután megdermedt a csoki, még tovább díszíthetjük a sütiket, például étcsokival áthúzhatjuk őket, és tetszőleges cukorgyöngyökkel is megszórhatjuk.
Még több karácsonyi édes és sós süti az NLCafén:
- Karácsonyi sütiajándék
- Karácsonyi sütirecept: így készül a nutellás csillag
- Süss sós karácsonyi sütiket