A hagyományos versenyző:
Mézes krémes
Hozzávalók:
A tésztához
5 dkg vaj
40 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
3-4 ek tej
6 dkg méz
A töltelékhez
20 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
1 citrom héja
3 dl tej
6 dkg búzadara
15 dkg baracklekvár
A tésztához a tejet a mézzel, a cukorral, a vajjal és a tojással simára keverjük. Vízgőz fölé tesszük,
és állandóan kevergetve összefőzzük. Levesszük a tűzről, és miután langyosra hűlt, beledolgozzuk a
szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrjuk a tésztát, négy egyenlő részre osztjuk, majd fél órára a
hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve mind a négy darabot külön-külön vékonyra nyújtjuk, és 180 fokra
előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A vajat a kristálycukorral habosra keverjük. A tejet felforraljuk, beletesszük a búzadarát, és kevergetve
pár perc alatt megfőzzük. Megvárjuk, míg kihűl, majd hozzáadjuk a cukros vajat, a citrom lereszelt
héját, és gépi habverővel simára keverjük. Az első lapot vékonyan megkenjük lekvárral, majd a krém
egyharmadával, és rátesszük a következő lapot. Újabb lekvár, krém, lap, lekvár, krém és lap következik. Ha kész, az egész sütit finoman összenyomjuk, hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát hagyjuk puhulni. A legjobb akkor lesz, ha legalább fél, de inkább egy egész napig hűl.
Süss meg még többet Bereznay Tamás Süteményeskönyéből! (Boook Kiadó)
A lehengerlő versenyző
Málnalekváros-csokoládés puszedlik
Hozzávalók 20-25 darabhoz:
1 adag alap mézes tészta
30 dkg málnalekvár
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
Az alaptésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd párosával tetszőleges mintákat szúrunk ki belőle. 190 fokos sütőben 6-7 percig sütjük. Ha langyosra hűlt, málnalekvárral összeragasztjuk a párokat. Fóliával letakarva néhány órát hagyjuk puhulni (egy éjszakát is állhat). A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, félig vagy egészen belemártjuk a puszedliket, majd villával megmintázzuk őket. Dermesztés után fogyasztható.
Az elegáns versenyző
Mézes-narancskrémes őzgerinc
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
A tésztához:
12 dkg liszt
12 dkg méz
12 dkg puha vaj
3 tojás
1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
20 dkg baracklekvár
1 narancs reszelt héja
10-12 dkg puha vaj vagy margarin
8 dkg porcukor
ízlés szerint citromlé
A mázhoz:
12 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
A tésztához a mézet, a vajat és a tojásokat jól kihabosítjuk. A sütőport a liszttel elkeverve hozzáadjuk a masszához. Vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. 165 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.
A kihűlt őzgerincet hosszában 4 vékony lapra vágjuk. A baracklekvárt a reszelt narancshéj felével megízesítjük, majd a lekvár felével megkenjük az alsó lapot. A puha vajat a porcukorral, a maradék reszelt narancshéjjal és ízlés szerint narancslével kikeverjük, ez lesz a középső réteg. Erre újabb tésztaréteget helyezünk, melyre rátesszük a maradék lekvárt. Az utolsó lappal lefedjük. A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, és leöntjük vele a sütemény tetejét.
Tipp: Marcipánnal vagy csokoládédíszekkel tetszőlegesen tovább dekorálhatjuk.
Neked van tuti mézes recepted?