Programok

Dolgozzuk le a bejglisokkot! – Téli kirándulóhelyek Magyarországon

Nem ér egész decemberben a fűtött szobából élvezni az év utolsó hónapját. Sétáljunk, túrázzunk, szellőztessük ki a fejünket! Akármerre indulunk az országban, tuti túraútvonalakat, célpontokat találhatunk. Ezek a mi javaslataink. Kipróbáltak!

Másszunk fel a Prédikálószékre!

A munkálatok idén tavasszal kezdődtek Koller József, Ybl-díjas építész tervei alapján, és októberben átadták a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, a 639 m magas Prédikálószéken épült kilátót. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk: a Duna-kanyar, a Börzsöny-hegység, Nagymaros és Visegrád, valamint a távolabbi Vác fölé magasuló Naszály látványában gyönyörködhetünk. A kilátó emeletein a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel, méghozzá kézzel festett, egyedi információs táblákkal. A tetejére két webkamerát helyeztek el, és a környékén ingyen wifi is elérhető, így az itt készült panorámaképeket azonnal posztolhatjuk. A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére. Téli túra alkalmával azért nem érdemes sokáig itt ücsörögni, de egy szendvics elmajszolására kitűnő a helyszín.

Hogyan jutunk el ide?

Dobogókőről (ingyenes parkolás a Makovecz Zsindelyesnél) indul a piros háromszöggel jelölt turistaútvonal (kb. 5 km, 100 perc, 261 m emelkedés). Visszafelé a Vadálló-kövek felé a Szentfa-kápolnáig ereszkedjünk le (piros háromszög, 3 km, 1 óra, 467 m méter süllyedés), majd a Rám-szakadék jön (zöld sáv, a Rám-szakadék után sárga balra), innen térjünk vissza Dobogókőre. Persze lehet másképp is menni, ha ez az útvonal már ismerős lenne.

Vaskapu menedékházzal

A Vaskapu Esztergom óvárosától keletre található, 404 méter magas hegycsúcs, a Maróti-hegyek legalacsonyabb tagja. A hegy nagyban befolyásolja a város arculatát, mert a Vaskapu és a Duna által közrefogott kis területen így alakult ki a kisvárosias városkép szűk utcáival.

A hegy nyugati oldalára felfutó utcákban hagyományosan pincesorok állnak, de manapság egyre több hatalmas villa épült a hegyoldalra. A hegycsúcs népszerű kirándulóhely. Innen belátni az egész várost, a Garam torkolatát, a Duna-kanyart; tiszta időben pedig ellátni egészen a mohi atomerőműig.

Télen jó tudni, hogy működő menedékház várja a látogatókat. A gyerekeknek érdekes lehet az állatsimogató, illetve van lehetőség pónilovaglásra. Felállítottak egy Kazak típusú jurtasátrat is, itt is lehet melegedni. Aki különlegesebb programra vágyik, próbálja ki a forró vizes dézsafürdőt. Akár hóesés közben is borozgathatunk a szabad ég alatt a forró vízben. Előzetes egyeztetés szükséges.

Hogyan juthatunk el ide?

A belvárosból gyalog, de akár autóval is jól megközelíthető, aszfaltút is vezet a Vaskapura, így a mozgássérültek sem maradnak ki az élményből. A Vaskapu keleti oldalán több kisebb csúcs is található. Ezek északról délre a következők: Elő-hegy, Arany-hegy, Sípoló-hegy I. (316,1 m) és II. (317,6 m), Kálvária-hegy, Nagy-Szémon (295,4 m), Kincses-hegy (312 m), Világos-hegy, Sas-hegy. Ezeket is bejárhatjuk.

Evezz télen is!

A Hévíz-patak-túra egy igazi különleges téli vízitúrahelyszín, mert hazánkban ez az egyetlen evezhető meleg vizű patak. A meleg víz miatt a túra téli időszakban is teljesíthető, a patak még a legzordabb teleken sem fagy be. A patakot a Hévízi-gyógytó, Európa legnagyobb meleg vizű tava táplálja. Téli időszakban a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad.

Hogyan juthatunk el ide?

Előzetes regisztráció szükséges. A túra Hévízről indul. Megtett táv: Hévíz–Fenékpuszta, 9,5 km. Ára: 5000 Ft/fő, amely tartalmazza a szükséges felszerelések és természetvédelmi engedély díját, a túravezetést, a sofőrök visszajuttatását az autókhoz. Kizárólag decembertől március elejéig, mivel a nemzeti park csak ebben az időpontban ad ki engedélyt. Ebben a téli időszakban minden szombaton és/vagy vasárnap van Hévíz-patak-túra. Az időtartama 5-6 óra.

Vadregényes túra a Salabasina-árokhoz

Ez a túraútvonal is a Pilisben található, mint a Rám-szakadék, csak kevésbé ismert, épp ezért sokkal vadregényesebb. A régi turistajelzések már kopottabbak, az utakat jobbára visszafoglalta a természet, szóval térképre, iránytűre, GPS-re szükség lesz. A túrázók óriási köveket, vízeséseket kell hogy megmásszanak.

Hogyan jutunk ide?

A túrát Pomázt Pilisszentkereszttel összekötő műúton kezdjük, Kiskovácsi pusztánál. Itt van jó parkolóhely is. A piros kereszten indulunk, a kórházat megkerülve térjünk át a piros sávra. Az útról ne térjünk le! 4 kilométer múlva a Száraz Klanác-hegy tetejére érünk, ahonnan még 100 méter, és már kereshetünk is bármilyen vadcsapást, amely balra lefelé visz minket a völgybe. Innen már nincs jelzett út, növekedhet az adrenalin, eltévedünk-e, a cél, hogy a Salabasina-árokban található új építésű gátat elérjük. Egy friss erdészeti út halad itt, amelyhez 5-6 méter magas kőgátat építettek, mely hidat biztosít az útnak. Ha ezt megtaláltuk, akkor megvan a szurdok bejárata. Nincs más dolgunk, mint lemászni a gát hegy felőli lépcsőzetes oldalán. És gyönyörködni abban, ami a szemünk elé tárul! A Salabasina-árok hossza 9,5 km, az útvonal szintemelkedése 500 méter, szintideje 7-8 óra, nehéz túrának számít, gyerekeknek nem ajánlott!

Vigyük a gyereket teljesítménytúrára!

Ettünk, ittunk, jól mulattunk, a téli szünetnek is vége, de még szeretnénk valamit együtt? Nevezzünk be egy teljesítménytúrára. A jó hír, hogy többféle táv is létezik, ki-ki erőnlétéhez, társaságához mérten választhat! Ha mégsem, válasszunk olyat, amit kényelmesen, erőlködés nélkül meg tudunk tenni. Ilyen lehet az új évi BÚÉK túra.

Hogyan jutunk el ide?

A rajt és a cél ugyanaz: Hűvösvölgy, Gyermekvasút végállomás aluljárója (Hűvösvölgy a Móricz Zsigmond körtérről, illetve a Széll Kálmán térről a 61-es villamossal közelíthető meg, onnan gyalog kb. 200 méter.) Innen indul a túra, a következő útvonalon: Hűvösvölgy – Nyéki-hegy – Vadaskerti-hegy – Határ-nyereg – Hármashatár-hegy – Fenyőgyöngye – Árpád-kilátó – Apáthy-szikla – Ördög-árok – Széher út – Kuruclesi út – Budakeszi út – Tündér-hegy oldala – Szépjuhászné – Nagy-Hárs-hegy – Nagy-rét – Hűvösvölgy. Táv: 19,45 km, szint: 847 m, szintidő: 6 óra. Nevezési díj: 2000 Ft

Időpont: 2017. január 7. 7:00–16:00

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top