Tuti Tippek

Mi az Advent?

Téged is lázas izgalommal tölt el egy-egy nagyobb eseményre való készülõdés? Akkor biztosan nem fogsz unatkozni a következõ hetekben.





A Karácsonyt megelőző Advent négy hete ugyanis nem másról, mint a felkészülésről, az ünnepekre való ráhangolódásról szól. A keresztény hagyományok szerint advent első vasárnapján kezdődik meg az új egyházi év és a felkészülés a karácsonyra. A négy vasárnapot magában foglaló advent a Szent András apostol ünnepéhez (november 30.) legközelebb eső vasárnap kezdődik, és december 24-ig tart.


Az adventi koszorú





Ha azt mondom, advent, egy dolog biztosan eszünkbe jut. Igen, ez a koszorú.
A hagyomány gyökerei a régmúltba vezetnek vissza, amikor is az emberek még hittek a boszorkányokban és gonosz szellemekben. Hogy távol tartsák őket, fűzfából, szalmából és fenyőágakból fontak koszorút, amit aztán arany vagy piros színű szalaggal díszítettek.
Az ilyen és hasonló ősi rituálék ma már minden bizonnyal mosolyt csalnak arcunkra, hatékonyságuk pedig erősen megkérdőjelezhető. A ma használatos, többnyire örökzöldekből készített koszorú szelleműző funkcióját ugyan elvesztette, dekorációnak viszont pont ideális. A prototípus egy hamburgi lelkész agyából pattant ki, igaz az általa készített koszorú még fából készült és 24 gyertya volt rajta, arról nem is beszélve, hogy mérete egy kocsikerékével vetekedett.






Visszaszámlálás indul

Gyorsabban telik az idő karácsonyig, ha minden napra jut valami apró meglepetés. A boltokban kapható előre gyártott adventi naptárak ablakai mögött hagyományosan csoki és cukorka rejtőzik, ha azonban valami egyedi meglepetéssel szeretnénk elkápráztatni ismerőseinket, igencsak össze kell kapnunk magunkat. Nézzünk szét a fiók mélyén – biztosan találunk jobb sorsra érdemes textildarabokat – varrjunk ezekből apró zsákocskákat – egyet-egyet a következő 24 napra -, és aggassuk fel őket az adventi koszorúra. Ha kicsit több időnk van, készíthetünk zsebes karácsonyfát, vagy akár egy hóemberre is rábízhatjuk ajándékainkat. Ne ragaszkodjunk feltétlenül a jól bevált megoldásokhoz – nyugodtan pakoljunk bármit a zsebekbe, legyen az érdekes formájú kavics, egy részlet kedvenc versünkből vagy egy kedves emlékeket felidéző fénykép.


Mint a mesében





Az adventi időszak elmaradhatatlan kísérői a karácsonyi vásárok. Ha nem vagyunk megrögzött shoppingolók, és már a zsúfolt üzletekben pánikszerűen rohangáló emberek gondolatától is kiráz minket a hideg, dobjuk be magunkat az autóba, és ugorjunk át Bécsbe. Csak pár óra kocsikázás, és egy mézeskalácstól és sült almától illatozó, lampionfényes karácsonyi forgatagban találjuk magunkat. Vegyüljünk el az ínycsiklandozó portékákat kínáló bódék között, szippantsuk be a sült gesztenye és cukrozott mandula bódító illatát, séta közben csipegessünk kandírozott gyümölcsöt. Ha kellőképpen elfáradtunk a sok gyaloglástól és elgémberedett végtagjainkat se érezzük már, kortyoljunk egy nagyot a fűszeres forralt borból vagy igyunk meg egy gőzölgő forró csokit valamelyik hamisítatlan bécsi kávézóban. Kis szerencsével két legyet üthetünk egy csapásra – a kikapcsolódás mellett még az ajándékozás kérdését is kipipálhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top