Tuti Tippek

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ha trauma nélkül szeretnénk átvészelni az ünnepi készülõdést, írjunk forgatókönyvet az elõttünk álló tennivalókról – így garantáltan stressz-mentes lesz a karácsonyunk.






Dec. 3. Nyitány

Tündöklő arany, bíborvörös esetleg vállaljuk be a hófehér variációt? Vagy inkább maradjunk a jól bevált tradicionális megoldásnál?

Mielőtt bármibe belekezdenénk, tisztázzuk, hogy milyen karácsonyt szeretnénk idén, ezen múlik ugyanis minden további lépésünk: az, hogy milyen dekorációt kell készítenünk, milyen díszeket vásárolunk, és milyen lesz az ünnepi teríték. 






Dec. 4. Készítsünk ajándéklistát

Először is vegyük számba, kiket szeretnénk megajándékozni, ki minek örülne igazán, és hogy mennyi a rendelkezésünkre álló keret. Egy listával a kezünkben biztosan nem kell majd improvizálnunk.








Dec. 5-6. Girland, koszorú

A karácsonyi dekorálást kezdjük az udvaron – eljött az ablakdíszek, koszorúk, girlandok ideje. A kinti világítás szintén sokat dobhat a hangulaton.





Dec. 7-8. Ajándékvásárlás 1., avagy lépjünk a tettek mezejére


Határozott elképzelésekkel – és ajándéklistánkkal – felvértezve már most vágjunk neki a bevásárlóközpontok rengetegének. Hacsak nem akarunk szembesülni a kifosztott polcok látványával, ne várjunk az utolsó pillanatig.





 

Dec. 9-10. Takarítás – első felvonás

Mély lélegzet: TAKARÍTÁS! Ha nem tehetjük meg, hogy szakképzett takarítószolgálatra bízzuk ezt a kellemetlen feladatot, kénytelenek leszünk nekiesni a függönyöknek és az ablakoknak – a kisebb munkák egyelőre még várhatnak. Engedjük le a hűtőt is – erős igénybevételnek lesz kitéve a következő hetekben.

 






Dec. 11. A fenyőfa

A megfelelő fa kiválasztása embert próbáló feladat: már most nézzünk körül a piacon. Ha megtehetjük, gyökeres fát vegyünk, így kis szerencsével jövőre ezt a pontot lazán kihagyhatjuk listánkból.








Dec. 12-13. Bevásárlás


Mérjük fel elfekvőben lévő készleteinket, találjuk ki, mi lesz az ünnepi menü, majd vegyünk célba egy nagyobb bevásárlóközpontot – itt egy füst alatt mindent beszerezhetünk a szegfűszegtől az ablakmosóig. A bejglibe való diót meg mákot mindenképp vegyük fel listánkra.


Dec. 14-20. Ajándékvásárlás 2.

Ha az első körben nem is értünk el jelentős sikereket, második nekifutásra talán több szerencsével járunk. Érdemes szétnézni a karácsonyi kirakodóvásárokon is






Dec. 15-22. Csomagolás


Csak nyugisan! Ne akarjunk egy szuszra túl lenni az egészen – a jó munkához idő kell. A becsomagolt darabokat feltétlenül lássuk el ajándékkísérővel – kínos lenne, ha végül a nagyinak szánt szemüvegtok kedvesünknél landolna.


Dec. 16. Süssünk-főzzünk

Időt nyerhetünk, ha már most elkészítünk néhány ételt, majd bedobjuk őket a fagyasztóba – így később nem kell a nulláról indulnunk.
A mézeskalácsnak direkt jót tesz egy kis pihentetés – süssünk belőle egy adagot -, karácsonyra pont tökéletes lesz. Ha nem érezzük magunkat született konyhatündérnek, inkább még ma adjuk le rendelésünket kedvenc cukrászdában.






Dec. 17. Dísz-szemle

Megint foghíjas a tavalyi kollekció? Még nem késő pótolni a hiányzó darabokat. Nézzünk szét a karácsonyi vásárokon, csillagszóró és pót-izzókészlet nélkül inkább haza se menjünk.






Dec. 18. Képeslapok


Bármennyire macerásnak is tartjuk, ezt idén sem ússzuk meg. Gyorsíthatunk viszont a dolgon, ha barátainknak e-mailben kívánunk boldog karácsonyt. Nagyszülők esetében azonban marad a hagyományos módszer – ha idejében postára adjuk őket, karácsonyig akár meg is érkezhetnek.






Dec. 20. Takarítás – második felvonás

Kitartás: ez az utolsó kör – a nagyján már úgyis túlvagyunk. Törölgessük le a polcokat, porszívózzunk, és fordítsunk külön figyelmet a konyhára – a következő napokban övé lesz a főszerep.


Dec. 21. Egy kis lazítás

Itt az ideje, hogy végre kicsit magunkkal is foglalkozzunk: dobjuk be magunkat egy kád illatos, forró vízbe és próbáljunk meg relaxálni. Ne feledkezzünk meg a fodrászról sem.

 






Dec. 22. Főzőcske

Készítsünk el minden olyan ételt, aminek nem kell feltétlenül frissnek lennie, így minimalizálni tudjuk a 24-i teendőinket.






Dec. 23. Fadíszítés





Nem szentségtörés, ha még szenteste előtt feldíszítjük a fát– így biztosan nem lesz álmatlan éjszakánk.


Dec. 24. Finálé

Ha mindent az „előírás” szerint csináltunk, nem marad más hátra, mint megteríteni az ünnepi asztalt, és elégedetten nyugtázni: igen, sikerült!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top