Tuti Tippek

Rázós karácsonyfaizzók

A karácsony sok meglepetést tartogat. Persze nem tartoznak ide azok az esetek, mikor a fa alatt elhelyezett ajándékokról kiderül, hogy életveszélyesek vagy használhatatlanok.

Ha megszívleled az alábbi tanácsokat, kisebb az esélye, hogy az ünnep bosszúságok és dührohamok sorozatává váljon.





Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha decemberi gyötrő ajándékvásárlási ingerenciánkat csak a megfelelő helyeken engedjük kibontakozni: érdemes a piacokat és utcai árusokat nagyrészt elkerülni. Bár dörzsölt piacozók kifinomult elméjében hamar összeáll 5000 forintból az egész nagycsalád ajándéklistája, nem kellemes érzés jó szándékunkra hivatkozva védeni magunkat ajándékozás utáni arcpirító helyzetekben. Inkább csak megbízható, jól bevált apróságokat vegyünk olcsóér’ piaci körülmények között.

Mi is a gond a piaci, utcai szerzeményekkel? Egyrészt a termékek hamisak, vagy rettenetes minőségűek, melyek nemcsak tönkre mehetnek, de tönkre is mennek. Másrészt „terjesztőik” sokszor engedély nélkül sátoroznak, és ilyen esetben a később felmerülő problémák kapcsán lehetetlen a vásárló érdekérvényesítése. 24.-e délután köddé válnak, és soha többé nem kerülnek elő.






Ezért a vásárlást szaküzletben ejtsük meg. Sose felejtsük el az eladót emlékeztetni számlaadási kötelezettségére, ha ő megfeledkezne erről. Számla alatt bármely olyan bizonylatot, számlát, blokkot értünk, mely alkalmas arra, hogy a vásárlást igazolja. Szerepeljen rajta tehát az eladó cég neve, címe, adószáma és a vásárlás időpontja. Ne dőljünk be a „számla nélkül olcsóbb” varázsigének. Illedelmes ajándékozók tipikus buktatója az árat tartalmazó számla levétele az ajándékról, mely nagyjából egyenlő annak eltűnésével. Tessék ezt is átadni, mert csak így lehet a méret-és számhibás meglepiket becserélni, vagy a három kávéfőzőből legalább kettőt botmixerre váltani.

Amennyiben tartós használatra rendelt terméket, pl.tv-t, számítógépet, bútort szánunk szeretteinknek; a számla mellett a jótállási jegy holléte felől is érdeklődjünk. E nélkül ugyanis nem tudjuk érvényesíteni szavatossági jogainkat. És még mindig hátra van valami: (magyar nyelvű) használati-kezelési útmutató hiányában nehéz lehet megfelelően összeállítani vagy használni a terméket, és ha nem ennek megfelelően jártunk el, jótállási, szavatossági jogainkat hiába erőltetjük.






Ha elveszne a számla, a vásárlás helyén az eladó jóindulatától függően beszerezhetünk egy újat; ha azonban a jótállási jegy vész el a karácsonyi beigliterhes zűrzavarban, azt az eladás helyén, a szervizekben és a gyártónál is pótolhatjuk. Jogszabály nem ír elő ilyen pótlási kötelezettséget, ha ilyenért folyamodunk, próbáljunk meg lehengerlően kedvesek és alázatosak lenni.

Ha reklám vagy katalógus alapján vásárolunk, nem árt az óvatosság. Ha ismerőseink közül van, aki rendelkezik hasonló termékkel, érdemes a maga valóságában is szemügyre venni a színes oldalakon mindig szebbnek és jobbnak tűnő árucikket.


Ha pillanatnyi pénzszűke ellenére nagyvonalúan szeretnénk ajándékozni, legegyszerűbb útnak a jó öreg részletvásárlás tűnik. Csak óvatosan! Így juthatunk 154800 forintért egy 99900 forintos termékhez. Érdemes megvizsgálni az apró betűs „THM” megjelölést, mely a „teljes hiteldíj mutató”, és ebből látszik, mekkora plussz költség rakódik a vágy tárgyára.


Azon ritka esetben, ha ráérünk alaposan körülnézni, érdemes felmérni, mi, hol mennyibe kerül. Fonto: az akciós terméket vásárolót ugyanazok a jogok illetik meg, mintha teljes áron vásárolt volna. A termékeken érdemes a CE megjelölést vadászni, ami az Európai Közösség biztonsági követelményeinek való megfelelést bizonyítja. Persze már ezt is hamisítják!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top