Karácsonyi borkrémleves
Hozzávalók:
5 dl édes fehérbor
1 citrom
1 darabka fahéj
3-4 szegfűszeg
8 tojássárgája
15 dkg cukor
2 dl tejszín
8 dkg mazsola
a tetejére:
édes tejszínhab
Elkészítése:
A bort 3 deci vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és a vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tejszínnel hígítjuk, a forró bort vigyázva, élénken kevergetve nehogy összekapjon rászűrjük.
A tűzre téve addig kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik. Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk. Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Pulykasült amerikai módra
Hozzávalók:
1 bébipulyka
600 g burgonya
3 erőleveskocka
5 zsemle
5 dl tej
100 g liba- vagy sertészsír
2 nagy fej hagyma
70 g vaj
2 egész tojás
1 csokor petrezselyem
1 mk. őrölt zsálya és rozmaring
150 g málnaíz
3 gerezd fokhagyma
1 citrom
30 g kukorica- vagy burgonyaliszt
szerecsendió, só, bors
A díszítéshez:
2 narancs
2 grapefruit
15-20 szem cseresznye- vagy meggybefőtt
Elkészítése:
A pulykát megmossuk, mellcsontját eltávolítjuk, kívül-belül gyengén besózzuk. A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük. A tejet felforrósítjuk, feloldunk benne két leveskockát, hozzáadunk 50 g vajat, a zsemlékre öntjük, ha megszívták magukat, jól kinyomkodjuk. A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a zsemlével együtt az áttört burgonyához adjuk, zsályával, rozmaringgal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a tojásokkal jól összedolgozzuk.
Megtöltjük a pulyka szárazra törölt hasüregét, a nyílásokat gondosan bevarrjuk. Eztán megmérjük, ugyanis minden kg-ra legalább 40 perc sütési időt kell számítanunk. A zsírt egy mély tepsiben felolvasztjuk, beletesszük a pulykát, a tetejét megkenegetjük zsírral, alufóliával betakarjuk és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön, gyakorta locsolgatva megpároljuk. A végén levesszük az alufóliát, és pirosra sütjük (további 35-40 perc).
Közben elkészítjük a mártást: a maradék 1 leveskockát 2,5 dl vízzel felforraljuk, hagyjuk kissé kihűlni, a turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a málnaízt, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, 1 percig turmixoljuk, leszűrjük. Egy lábaskában megolvasztjuk a vajat, simára eldolgozzuk a kukoricaliszttel nem pirítjuk! – , apránként felengedjük az átszűrt lével, majd a tűzre tesszük, és állandóan kevergetve mártássűrűségűre beforraljuk, ízlés szerint megsózzuk, vízfürdőben melegen tartjuk. A narancsot és grapefruitot meghámozzuk, felkarikázzuk, a befőttet lecsorgatjuk.
A ropogósra sült pulykát 10-15 percig pihentetjük, előmelegített, nagyobb méretű tálra helyezzük, körberakjuk narancs- és grapefruit-szeletekkel, cseresznye- v. meggy-szemekkel díszítjük. A tetejét megkenjük egy kevés mártással, a többit külön csészében, forrón kínáljuk.
Csak az asztalnál szeleteljük fel!
A Drink Italgasztronómiai Magazin ajánlata: Szekszárdi Kékfrankos, Szent Gaál Kastély, 2001.
Buche de Noël
Ez a fatörzs” Franciaországban és Belgiumban hagyományos karácsonyi sütemény.
Ennek a közkedvelt roládnak mindig piskótatészta az alapja, amelyet vajas csokoládékrémmel, olykor kávé- vagy nugátkrémmel töltenek meg. Természetesen karácsonyi motívumokkal díszítik, de erre nincsenek szigorú szabályok.
Hozzávalók:
A piskótatésztához:
6 tojássárgája
80 g cukor
1 késhegynyi só
1 citrom reszelt héja
3 tojásfehérje
20 g étkezési keményítő
60 g liszt
A vajas csokoládékrémhez:
250 g lágy vaj
30 g kakaó
50 g étcsokoládé
2 tojás
3 tojássárgája
170 g cukor
Továbbá:
egy sütőlap, sütőpapír
Elkészítése:
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor kb. 1/3-ával, a sóval és a reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, apránként beleszórjuk a maradék cukrot, és addig verjük tovább, amíg olyan kemény nem lesz, hogy késsel vágni lehet. A tojások sárgájából kikevert masszát lazán, fakanállal beledolgozzuk a tojáshabba. Tetejére szitáljuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet.
Kibéleljük sütőpapírral a sütőlapot. Beleöntjük a piskótamasszát, egyenletesen elsimítjuk, és 220 fokosra előmelegített sütőben 8-10 percig, világosbarnára sütjük. A kisült piskótalapot nedves konyharuhára borítjuk, és egy másik, ugyancsak nedves konyharuhával betakarjuk, hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet: habosra keverjük a lágy vajat a kakaóval és a felolvasztott, éppen csak langyos csokoládéval. Egy fém keverőtálban, meleg vízfürdőbe állítva, kézi robotgéppel vagy habverővel ugyancsak habosra keverjük a tojásokat, a tojássárgákat és a cukrot. Kivesszük a meleg vízből, kihűlésig tovább keverjük. Kanalanként a vajas csokoládékrémhez adjuk.
Óvatosan lehántjuk a sütőpapírt a piskótalap tetejéről, és egyenletesen megkenjük a csokoládékrém 2/3-ával. Levágunk a piskótalapból egy 10 cm-es csíkot, és 2 kisebb tekercset formálunk belőle ezek lesznek majd a fatörzsön az ágak”. A piskótalapot feltekerjük, és megkenjük a maradék krémmel. Villával vagy fésűs habkártyával kidíszítjük. A két kisebb tekercsből rézsútosan levágunk egy-egy darabkát, majd ágként nagy tekercs oldalához illesztjük őket.
A Drink Italgasztronómiai Magazin ajánlata: Törley édes pezsgő