nlc.hu
Tuti Tippek
Híres adventi vásárok

Híres adventi vásárok

Európa gazdagodásával egyenes arányban bõvülnek az adventi vásárok. A prágai gyömbérkenyér, a nürnbergi lebkuchen és a londoni adventi koncertek DVD felvételei mára egyaránt szép díszdobozban és illattartó szelepes csomagolásban várják, hogy a karácsonyfa alá kerüljenek.







A híres Lebkuchen – a háttérben a nürnbergi Városháza
Nürnberg – az eredeti

A nürnbergiek állítják, hogy náluk igazi az adventi vásár. Az advent ugyanis eredetileg vallási ünnep, melynek sokkal összetettebb hagyományai vannak falun és vidéken, mint a városokban. A német-bajor kereskedővárosok viszont jókor (1628) meghallották az idők szavát, és vásárokkal kezdték megünnepelni a karácsony közeledtét. A vásárt hagyományosan a város főterén tartják, mára azonban a nyolcszázezres város egészére kiterjedt. Fő műsorszáma a lebkuchen, mely olyan a sütemények között, mint a kölniknél a 4711. Ezt árulják mintegy harminc ízben és legalább százféle dobozban, melyek közül csak öt az eredeti. Mivel papírzacskóban is kapható, sokkal inkább számít a fémdoboz, mint maga a sütemény – mely vékony ostyalapra öntött gyümölcskenyér-féleség, és eredetileg valamiféle lepény volt, melyben a tészta helyét is átvette egy idő után a töltelék. Ma is mindössze hét manufaktúra készíti, melyek mindegyike árusít kézzel előállított „eredeti” lebkuchent is, aranyárban. Idén november 26-án tartják az adventi vásár megnyitóját, az árusok ellepik a pályaudvartól a főtérig tartó részt, végig a Königs strassét és a várba is befolynak. Attól szerencsére tartózkodnak a derék délnémetek, hogy a Modern Művészeti Múzeum döbbenetes épületét is girlandokkal és csillogó mütyürökkel ékesítsék, de egyébként talán is a “legeredetibb” az adventi díszkivilágítás. Az egyébiránt gótikus stílusú nürnbergi dóm előtti piactér lenyűgöző – főleg azok számára, akik szeretik az ilyesmit.







Christkindlmarkt
Bécs – a hagyományos

A híres bécsi adventi vásár (németül Christkindlmarkt) története egészen a XIII. századig nyúlik vissza. A karácsony megünneplésének kezdete 1814-re, a bécsi kongresszus idejére tehető, amikor a polgárok úgy döntöttek: ajándék is kerüljön a fa alá. A Városháza előtti tér 1984-ben kapta az Adventi Varázslat nevet, s néhány éve a varázslattal meg se várják az advent kezdetét: már november közepén kigyulladnak a fények a rendszerint 30 méteres, hatalmas fenyőfán. Ez mindig más tartományból érkezik: idén a határon túlról, az olaszországi Dél-Tirolból szállították, korát 100 évesre becsülik. Maga a vásár 500 embernek jelent hathetes munkalehetőséget. A bevétel félmilliárd schilling körüli, s a tavalyi hat hét alatt a téren megforduló látogatók számát hárommillióra taksálják…








Karácsony a Trafalgar Square-en
London – a közömbös


Londonban – bármilyen meglepő – nincsenek szervezett adventi vásárok. Vannak ugyan karácsonyi vásárok, de az advent vallási jellege nem intézményesült úgy, ahogy a katolikus államokban szokássá vált. Arra viszont ráéreztek a britek, hogy a ragyogó karácsonyi fényeknek elég jelentős vásárlási kedv-növelő hatása van, ezért nemcsak hatalmas karácsonyfát állítanak (idén november 30-án este fél hétkor) a Trafalgar téren, de az egész Temze-partot is fényárba borítják. Viszont egészen egyedülálló, ahogyan az Üdvhadsereg ilyenkor támadásba lendül. A szeretet offenzívájának jegyében Nagy-Britannia-szerte valóban milliók viszik az általuk már nem használt ruhákat, háztartási gépeket a kegyességi mozgalmak felvevő helyeire. Az év vége közeledtével természetesen Londonban is elkezdődnek a nagy leárazások, amelyek egészen január végéig tartanak. 


Berlin – az első






Az Alexander Platz

Kevesen tudják, de éppen a városban született meg 1860-ban az a gondolat, hogy a fakarikát fonott fenyőkoszorúval helyettesítsék – ebből lett az adventi koszorú. Erre a fenyőkoszorúra huszonnégy gyertya helyett csupán négyet tűztek, a négy adventi vasárnap jelképeként. Az első világháború után Németország protestáns vidékein már minden családnál kigyulladt az adventi koszorú. Jelenleg Berlinben már javában tart a leértékelési szezon, amelyben a lanyha kereskedelmi forgalom miatt az eddiginél nagyobb árengedményeket kapnak a vásárlók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top