Tuti Tippek

Gõzerõvel a szép bõrért

Ebben a zimankóban a megszokottnál kicsit több és alaposabb ápolást igényel az arcbõrünk. A gõzölés ilyenkor igazi csodaszerként hat - heti egy alkalom, és nyoma sincs a száraz, kipirosodott, irritált bõrnek.

A gőzölés nemcsak szebbé varázsolja arcbőrünket, de növeli annak ellenállóképességét is. A különböző károsító tényezők hatására megvastagodott szaruréteg gátolja a bőr felszívóképességét, olyannyira, hogy ilyenkor még a legjobb minőségű krémek is kudarcot vallanak.

A gőzölés hatására azonban fellazul a bőr, így könnyebben eltávolíthatjuk a mitesszereket, pattanásokat, és a bőrtápláló krémek is mélyebben felszívódnak. Megakadályozza továbbá a felhám túlzott mértékű elszarusodását, kitágítja és kitisztítja az eltömődött pórusokat, nyugtatólag hat az irritált bőrre.
Száraz bőrűeknek hetente maximum egyszer, normál vagy zsíros bőrűeknek hetente egyszer-kétszer ajánlott az alkalmazása.


Gőzöljünk…

Első lépésben mindig tisztítsuk meg arcunkat – ha smink is van rajtunk, távolítsuk el valamilyen lemosóval. Kerítsünk egy jó nagy tálat vagy fazekat, töltsük meg vízzel, és forraljuk fel. A felforrt főzet sose legyen túl forró – a legjobb, ha rövid ideig állni hagyjuk, mielőtt fölé hajolnánk. Borítsunk a fejünkre egy plédet vagy törülközőt, és kuporodjunk a gőz fölé. Lélegezzük jó mélyeket, de azért legyünk óvatosak – a felszálló gőz komoly égési sérüléseket okozhat! Öt-tíz perc elteltével mossuk le arcunkat hideg vízzel, hogy a kitágult pórusok összehúzódhassanak.
A legjobb, ha este ejtjük meg a procedúrát – így utána akár le is pihenhetünk egy kicsit.

…gyógynövényekkel

A gyógynövények nemcsak teafőzetként hatásosak – szárított formában gőzölésre is kiválóan alkalmasak. Vannak bőrlágyító, hidratáló hatásúak, és vannak olyanok, amelyek megnyugtatják a bőrt. Adjunk maroknyi mennyiséget a vízhez, és élvezzük a gyógyhatású gőz jótékony hatását!

Száraz bőrre használjunk mentát vagy körömvirágot. Érzékeny bőrűek kamillát, körömvirágot, fekete nadálytövet tegyenek a vízbe, zsíros bőrre rózsa és levendula javasolt.

Ha asztmás vagy allergiás vagy, gőzölés előtt mindenképp kérd ki orvosod véleményét – a kamilla például a parlagfüvek családjához tartozik!

Tipp:
Kamilla – szórjunk kamillavirágot a felforrt vízbe (beletehetünk 1-2 evőkanál sót is), fedjük le, pár percig hagyjuk állni, majd kellő távolságból lélegezzük be a felszálló gőzt – tökéletesen kitisztítja a pórusokat.

Kakukkfű – tegyünk egy marék kakukkfüvet a fazékba, és lélegezzük be a gőzt orron-szájon át. A kakukkfű elsőrendű bőrtisztító, sőt csökkenti a gyulladást, hurutoldó, keringésjavító és anyagcsere-fokozó hatású.


…illóolajokkal

Egyes illóolaj tartalmú növények inhalálás útján fejtik ki igazán áldásos hatásukat. Adjunk öt-hat cseppet az olajok valamelyikéből a forró vízhez, majd a gőzölés befejeztével mossuk meg arcunkat hideg vízzel, hogy a gőzölés során kitágult és kitisztult pórusok ismét bezáruljanak.

Tipp:
Teafaolaj – tisztítja, fertőtleníti a zsíros és szennyeződéssel borított bőrt, így megelőzi a pattanások és mitesszerek kialakulását, ráadásul bársonyos arcbőrt biztosít.

Ügyeljünk arra, hogy soha ne legyen túl forró a víz, mert könnyen elpárolognak az értékes illóolajok.

  száraz bőrre  normál bőrre   zsíros bőrre 

 
  
frissítő

 kamillaolaj
 geránium
 ilang-ilang
 mandulaolaj
  borsmentaolaj  citromolaj
  narancsvirág
  bergamott
  levendulaolaj
  teafaolaj
 citromfűolaj
 vanília
 levendulaolaj

Illóolajokkal a megfázás tüneteit is enyhíthetjük – a fenyő és a teacserje a nátha tüneteit enyhíti, az influenza megelőzésére pedig eukaliptuszt cseppentsünk a vízbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top