nlc.hu
Tuti Tippek
Koncert a Mátyás templomban

Koncert a Mátyás templomban

2004. december 26., vasárnap
20:00 Mátyás templom (Budapest)

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar karácsonyi koncertje 1.
Bach, Händel, Marcello, Caccini, Corelli, Esterházy Pál, Marchesi, C. Franck és Dvorak művei

Km.: Pérchy Kornélia, Mukk József (ének), Geiger György (trombita), Hock Bertalan (orgona), Szenthelyi Miklós (hegedű

Helyszín: 1014 Budapest, Szentháromság tér 2.
Tel.: (1) 488-7716; Fax: (1) 488-7717

A Mátyás templom
A Boldogasszony-templom zenei élete már a középkorban is magasabb színvonalú volt az egyszerű plébániatemplomokban szokásosnál. Közelében állott a domonkos rend kolostora (a mai Hilton szálloda helyén), ahol az istentiszteletet nagy létszámú szerzetesi közösség végezte. Ez ösztönző hatással lehetett az itteni zenei életre, a naponta végzett misék és vesperások színvonalára. Szerepe volt annak is, hogy ez volt a budai királyi palota közelségében lévő egyetlen olyan templom, amely alkalmas volt nagyobb tömeget befogadó istentiszteletek megtartására, és az ünnepélyes alkalmak liturgiáinak (hálaadó és gyászszertartások) megfelelő szinten való ellátására. Így vált az épület Buda főtemplomává.

Napjainkban az Ének-Zenekar magját a mintegy 45-50 fős kórus és 25 fős zenekar adja. Mindkettőben megtalálhatók jól képzett ének-zenetanárok, hivatásos muzsikusok, valamint az egyházi zenét szerető amatőrök. Az énekkar heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön este, a zenekar szombat délután próbál a templomban; az összpróbák csütörtök este vannak. Vasárnap délelőtt 10 órakor van a zenés nagymise, amelyen évente mintegy 20-25 alkalommal zenekaros művek csendülnek fel, a többi vasárnapon az énekkar szerepel a templom orgonistája, Hock Bertalan orgonaművész közreműködésével. A vasárnapi miséken túl az együttes más alkalmakkor is énekel (ünnepek, Nagyhét, egyházzenei hangversenyek, vendégszereplések, temetések, gyászmisék stb.), így az évi fellépések száma 70-80 között mozog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top