Tuti Tippek

Mennyi szeretet fér el egy cipõsdobozban?

Fogj egy cipõsdobozt, töltsd meg mindenféle csuda dologgal, és juttasd el egy olyan kisgyereknek, aki csak tõled remélhet ajándékot karácsonyra! Errõl szól a „Tízezer gyermek karácsonya”.





Szóval, mit raksz a dobozodba?

A Tízezer gyermek karácsonya akció alapötlete Angliából indult útjára tizenöt évvel ezelőtt. A dolog lényege, hogy nyugat-európai gyermekek, családok készítsenek idegen gyerekeknek ajándékokat, és ezt egy szolgálat segítségével szegényebb országokba továbbítják. Hogy a csomagok nagyjából egységesek legyenek, mindenkinek egy cipősdobozt kell megtöltenie. Az így összegyűlt ajándékhalmot pedig a világ több mint kilencven pontjára irányítják karácsony előtt, és rászoruló gyermekeknek ajándékozzák őket.

– Az utóbbi tíz évben mi is részt vállaltunk az akcióban – mondja Debreceni István, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány munkatársa. – A csomagok a Hajnalcsillag Alapítványhoz érkeztek be, és mi segítettünk nekik azok szétosztásában. A családok regisztrációját követően meghívót kaptak egy ajándékozó ünnepségre, ahol a gyermekek közt kiosztottuk a korosztályuknak és nemüknek megfelelő csomagokat. Az elmúlt években rengetegen jelentkeztek, hogy igényt tartanának erre, és körülbelül hat-, hétszázezer ajándékdobozt talált gazdára! Az utóbbi pár évben azonban ezek a csomagok egyre bizonytalanabbul érkeztek az országba. Tavaly a Baptista Szeretetszolgálat úgy döntött, hogy Magyarország talán eljutott egy olyan életszínvonalra, amikor itthon is elindíthatunk egy hasonló jótékonysági akciót. Évekig fogadó országa voltunk ezeknek a küldeményeknek, eljött az ideje, hogy mi is ajándékozó országgá váljunk. Ha külföldre egyelőre nem is, de belföldre igen. Tavaly kitaláltuk a mi saját szlogenünket, (ez lett a Tízezer gyermek karácsonya), és eljuttattunk egy felhívást mind a négy parlamenti párt vezetőihez, a köztársasági elnökhöz, a miniszterelnökhöz és a Parlament elnökének. Felkértük őket, hogy az általunk becsomagolt cipősdobozokat töltsék meg ajándékokkal, és juttassák vissza nekünk, vagy lehetőségeik szerint személyesen hozzák el a budapesti gálaestre. Meglepően magas volt a részvételi arány, gyakorlatilag mindenki elkészítette az ajándékát. Ezen felbuzdulva idén országosan is meghirdetjük a Tízezer gyermek karácsonya kampányunkat, és arra kérünk mindenkit, töltsön meg egy cipősdobozt szeretettel, ami ajándékokban testesül meg.

Az lenne jó, ha az emberek a szeretetüket fejeznék ki ilyen módon a gyermekek iránt. Ez egy olyan nemes és tiszta ügy, amiért talán az emberek összefognak. Aminek érzik a jelentőségét, ami mellé oda lehet állni, és kézzel fogható módon lehet segíteni. Mi nem pénzbeli adományokat szeretnénk, hanem ajándékot, amely örömet okoz a szeretet ünnepén. Karácsonykor jobban odafigyelünk egymásra és azokra, akik egyedül vannak, rászorulnak valamire. De gyakran elfelejtjük, milyen időszak lehet ez azoknak, akik nem tudnak részt venni ebben az örömteli várakozásban. Emiatt pedig az ő karácsonyuk nem arról szól, amiről kellene. Éppen ezért a Nagycsaládosok Országos Egyesületének segítségével szeretnénk eljuttatni ezeket a dobozokat azokhoz a gyerekekhez, akik máshonnan nem kaphatnak ajándékot.







Debreceni István, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány munkatársa
Kincsesládák készülnek

– Az ajándékkészítés nemcsak azt tölti el izgalommal, aki kapja, hanem azt is, aki adja – folytatja Debreceni István. – Magam is gyakran meglepődöm, milyen kreativitásuk van az embereknek, mennyi minden belefér ezekbe a dobozokba. Óriási öröm látni, hogy gyakran az utolsó centiket is kiszámolják a dobozban, levelet, fényképet mellékelnek az ajándék mellé. Látszik a csomagokon, hogy az emberek teljes szívvel igyekeznek a tőlük telhető legjobbat nyújtani. Az óriási halmokba pakolt több száz színes doboz egyébként fantasztikus látványt nyújt. A ünnepi műsorokat általában úgy szoktuk szervezni, hogy a legvégére maradjon az ajándékozás. A gyerekek ugyanis annyira izgatottak, hogy ha korábban megkapnák a csomagokat, nem bírnák felbontás nélkül végigülni a műsort.

Ezeket az ünnepségeket általában karácsony előtt egy-két héttel szervezzük, ezért a csomagoknak legkésőbb november végéig be kell érkezniük. A budapesti gálaest nagy valószínűséggel december 20-a körül lesz a Millenáris Parkban. Terveink szerint novembertől a Magyar Posta fiókjaiban speciális nejlonzacskót kap, aki cipősdobozt adna fel. A becsomagolt ajándékot csak bele kell rakni a zsákba, leragasztani az oldalát, és kifizetni a postadíjat. Így a megcímzett és saját emblémával ellátott csomagok sértetlenül és pontosan érkeznek el a Szeretetszolgálathoz. Az ajándékokat november elejétől a hónap végéig várjuk sok-sok szeretettel.

Hogyan készítsünk ajándékcsomagot?

1. Keressünk egy cipősdobozt, és (külön a tetejét, külön az alját) csomagoljuk be színes papírba!

2. Határozzuk meg, hogy hány éves és milyen nemű gyermeknek szánjuk! (Korosztályok: 0-4, 5-8, 9-12 éves korig.) Ezt írjuk is rá a doboz tetejére!

3. Ne a megunt, kinőtt, elhasznált dolgokat adjuk oda, lehetőleg vásároljunk újat!

4. Olyan dolgokat válasszunk, aminek mi vagy gyermekünk is örülne!

Fontos szempontok az ajándékok vásárlásánál:

•  az egészségre nevelés jegyében higiéniai termékek: például pici szappan, fogkefe, fogkrém, kistörülköző;

•  kreativitás fejlesztésére: például színező, rajzlapok, zsírkréta, gyurma, ceruzák, tollak stb.;

• nem romlandó édesség;

• könyv, kisebb játékok;

•  apróbb ruhaneműk, például csecsemőknek (nagyobbaknak sál, sapka, kesztyű);

•  ne válasszunk olyan játékot, amely agresszióra nevel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top