Tuti Tippek

Adventi akcióterv

Olyan akció-tervet ajánlunk, amelyben azokra gondoltunk, akik nem sok szabadnapot hagytak maguknak az év végére, így a legfontosabb tennivalók a hétvégékre maradnak.







november 26. szombat:
Készítsd el az adventi koszorút. Az ehhez szükséges alapanyagok a következők: készen vásárolt koszorúalap, négy gyertya, kampós drót a rögzítéshez, fenyőgallyak, szárított gyümölcs (narancs, vagy citrom karika), fahéjrúd, dió, mogyoró, toboz, rögzítésükhöz ragasztó.

november 27. vasárnap:
Kezdd az adventi elmélkedést az ajándéklista összeállításával. Gondold át, hogy kinek, mit, mennyiért vásárolsz majd. Nincs karácsony zene nélkül sem. Keresd elő a doboz aljából a karácsonyi sláger-összeállítást és az elkövetkező napokban hallgasd minél többször, hogy hatalmába kerítsen az ünnepi hangulat.


november 28 – december 2. hétfő-péntek:
Tippek erre a hétre: Munka után vagy ebédszünetben az ajándéklista alapján, célzottan térj be egy-egy üzletbe, hogy a keresletet és a kínálatot összehasonlítsd. A vásárlást még nem érdemes elkapkodni, hiszen van idő bőven. Össze lehet kötni a kellemest a hasznossal, és a bevásárló körútra a barátnődet is elhívhatod.








december 3. szombat:


A hétvégi bevásárlás és ebédkészítés után helyezd magad kényelembe kedvenc kanapédon, és kezdd el megtervezni az ünnepi menüt. Az ünnepek alatt nagy lesz a jövés-menés, gondold át, hogy hány vendég jön majd hozzád és hányszor. Lapozz át néhány szakácskönyvet, receptes újságot, vagy keress ötleteket az Interneten. Ha hatfogásos vacsorával akarod elkápráztatni a vendégeket, próbálj olyan fogásokat találni, amelyek könnyen és gyorsan elkészíthetők. És legyen közöttük olyan is, amit már előző nap össze lehet állítani. (Ne felejtsd el, ezen az ünnepen nemcsak szakácsnő leszel, hanem csinos háziasszony is!) Figyelj az ünnepi teríték kiegészítőire is (gyertya, díszes szalvéta)!


december 4. vasárnap:
A mai nap legfontosabb tennivalója az ünnepi menü hozzávalóinak összeírása, és a takarítás elkezdése. Nem ártana a hűtőszekrényt is átnézni, hogy helyet csinálj a halnak, pulykának. És ha már belekukkantasz, akkor ki is takaríthatod.












december 5-9. hétfő-péntek:
Tippek a hétre: A hétköznapi bevásárlások során érdemes a tartós élelmiszereket (lisztet, cukrot, sütőport, diót, mákot stb.) begyűjteni. Mindig tegyél ezekből egyet-egyet a kosaradba. Így elkerülheted a 22-e körüli kígyózó sorokat a szupermarketekben. Mikulás környékén felrakhatod az ünnepi díszítést (fények, műhófigurák) az ablakba. Finom karácsonyi illatot kelthetsz, ha egy-egy narancsba szegfűszeget szurkálsz, és megszórod őrölt fahéjjal. Már most kérj időpontot a karácsony előtti napok valamelyikére a fodrászodhoz.






december 10. szombat:

Ideje nekikezdeni a nagytakarításnak: pakolás, portörlés, porszívózás és a függönyök kimosása. Ne felejtsd el, hogy mindig vizesen tedd vissza a függönyt, így szépen kilógja magát.


december 11. vasárnap:
Vágj bele néhány tartósabb aprósütemény elkészítésébe (pl.: mini isler, gyümölcskenyér, hókifli stb.). Jöhetnek a gyömbéres-mézes karácsonyfadíszek is. Mivel ilyenkor nagy mennyiségben kell termelni, társulj néhány barátnőddel egy közös sütögetésre, így jópofa lánybulivá is átalakulhat a konyhai robot. (Aztán ne felejtsd el a most elfogyasztott vörösbort és a likőrös üveg tartalmát karácsonyig pótolni.)


december 12-16. hétfő-péntek:
Ezen a héten már nem elég a nézelődés, most már meg is kell venni az ajándékokat. A vásárlás izgalmában égve ne felejts el saját magadra is gondolni, egy-egy szép kiegészítővel (fülbevaló, csat, harisnya, körömlakk stb.) gazdagítható az ünnepi öltözet.






december 17. szombat:
Lassan a finisbe érünk. A nagytakarításból most már nem maradhat ki a fürdőszoba. Alaposan súrold le a csempéket és a lefolyót is.


december 18. vasárnap:
Itt az ideje a friss, ünnepi ágynemű felhúzásának. És az utolsó nagymosásnak.


december 19. hétfő:
Ellenőrzés, hogy megvan-e minden kellék a fenyőfa díszítéséhez. Ünnepi levelezőlapok feladása – talán még nincs olyan hosszú sor a postán.


december 20. kedd:

A hal és a hús megvásárlásának a napja. Tisztítsd meg, szeleteld fel és néhány napig a mélyhűtőben tárold.


december 21. szerda:
Most már megvásárolhatod a „romlandóbb” árukat is, mint a kenyér, tejtermékek, felvágott.






december 22. csütörtök:

Ideje körbenézni a fenyőfapiacon, és ha tárolni tudod valahol, akkor vedd is meg a fát. Nem érdemes 24-ére hagyni a vásárlását. Ma már csak tévhit, hogy az el nem adott fenyőfákat karácsony napján olcsóbban adják.



december 23. péntek:
A másnapi tennivalók előkészítése a konyhában (pácolás, hús elősütése, saláták elkészítése). Ha még nincs kisgyermek a családban, akinek fontos a „Jézuska által hozott” karácsonyfa illúziója, akkor érdemes már délután felállítani és feldíszíteni a fát. A fa méretre való farigcsálása természetesen férfidolog, de a díszítést mindenképpen a pároddal együtt végezd, hangulatos karácsonyi zenével a háttérben.


december 24. szombat:
És eljött a nagy nap! A munkálatokat fejezd be a konyhában, utána jöhet egy frissítő, illóolajos vagy habos fürdő, majd a megmérettetés a család előtt. Kellemes ünnepeket!






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top