Tuti Tippek

A nagy dilemmák ideje

Ajándékot kapni jó, ám a kedvességet viszonozni hosszas fejtörést okozhat. Függ a köztünk lévõ viszonytól és a rendelkezésünkre álló összegtõl is.

A keret

A kinek, mit, mennyiért – bár rövid kérdőszavak, megválaszolásuk jó időbe telik. A legfontosabb eldöntendő kérdés persze az, hogy összesen mennyi pénzt szándékozunk ajándékokra költeni. Bár hazánkban egyre gyakoribb szokás az, hogy karácsonykor a legtöbben erejük felett túlköltekeznek – amihez még banki kölcsönt is képesek felvenni -, nem érdemes eszeveszett pénzköltésbe kezdeni, mert kevés összegből is lehet figyelmes, személyre szabott ajándékokat vásárolni, vagy akár készíteni. Ha nincs fölösleges költenivaló pénzünk, akkor a kedves anyós nem tőlünk fogja megkapni a wellness-hétvégét ajándékba.

Figyelem a másik iránt

Régi igazság az, hogy egy ajándék akkor sikeres, ha személyre szabott. Ehhez pedig

ismerni kell a másikat, vagy legalábbis sokat beszélgetni vele, és nem csak az időjárásról. Ha tudjuk, hogy mi a másik érdeklődési köre, akkor az ajándék-ötletelés sem fog gondot okozni.

Barátnőknek ajánlott romantikus vagy bohém dolgokat venni, mint amilyen egy vagány, színes vagy csíkos harisnya vagy zokni, esetleg sál. De egy könnyed, pikáns női regény is megteszi. Kicsivel komolyabb ajándék lehet anyósnak, nagymamának egy-egy szépen kidolgozott arany vagy ezüst ékszer, karkötő, bross. Valószínűleg sikert arathat még náluk egy-egy házi készítésű, elhasznált ruhákból, anyagból összeállított patchwork takaró vagy párnahuzat is.

Anyósnak, apósnak kellemes, érzelmekre ható meglepetés lehet karácsonyra egy képes családfa készítése, amelynek összeállításához számítógépre és digitális fényképekre van szükség. (Rajzoló programmal készíthetünk egy családfát, amelynek levelei egy-egy családtagot ábrázolnak, amelyet kivágott fényképpel fedünk le. Alul a törzsön vannak a szülők, a szétváló ágak levelein a gyerekeik, a házastársak, és az unokák. Hogy jobban mutasson, kereteztessük be.)

Ha igazi konyhatündérrel van dolgunk, akkor bármilyen, főzéssel kapcsolatos ajándék (szakácskönyv, egyedi fűszertartó, talpas süteményestál, vagy akár házi készítésű, díszes üvegbe zárt likőr vagy savanyúság) sikerrel járhat.

A férfiakkal nehezebb a helyzet, főleg, ha az ing-sál-zokni variációt már párszor kimerítettük. Ha a teremtés koronája szereti a regényeket vagy a fényképes útialbumokat, akkor szerencsénk van, mivel a könyvesboltok polcai roskadoznak az ilyen témájú könyvektől.

Az ajándék készítésébe a család „apraja” is befogható. A legtöbb gyerek szívesen végez maszatolós, pacsmagolós kézimunkát, például gipszöntést, amellyel forma alapján angyalkákat, karácsonyi hűtőmágnest lehet készíteni.

A külső számít

Bármilyen ajándék feldobható, egyedivé tehető, ha díszes csomagolópapírba burkoljuk, különböző színű, mintájú és anyagú (krepp, selyem) csomagolópapírral beborítjuk, rafiaszállal, színes szalaggal átkötjük. Még egy arany nyakláncnak sem tudna igazán örülni az ember, ha az egy sima nejlonzacskóból kandikál ki. A csomagolást pici karácsonyfadísszel, mézes sütifigurával, különböző termésekkel (toboz, dió, mogyoró) gazdagíthatjuk. Ne feledjük: a külső igenis számít, és egy szerényebb értékű ajándék is elrejthető az ötletes csomagolás mögött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top