Tuti Tippek

Ajándék a konyhából

Ezt a receptet jó néhány évvel ezelõtt írtam le kolléganõmnek, Erdõs Krisztának. Azóta õ tökéletesítette tovább, úgyhogy, ha manapság gyümölcskenyeret szeretnék sütni, tõle kérem el a receptet. Mint ahogy most is.

Hogy miért pont ehhez ragaszkodom? Azért, mert nem túl száraz – a belereszelt almának köszönhetően –, és mert nem kell bele sok tojás. Ráadásul mindig az éppen otthon lévő finomságok szerint változtathatjuk a belevalókat.





Hozzávalók:



  • 30 dkg liszt,
  • 1 kk. szódabikarbóna vagy fél zacskó sütőpor,
  • 2 kk. őrölt fahéj,
  • 1 kk. őrölt szegfűbors,
  • 1 ek. kakaópor,
  • kevés reszelt szerecsendió,
  • reszelt citromhéj,
  • 1 tojás,
  • 5-10 dkg cukor,
  • 1 dl tejföl,
  • 1 nagy alma lereszelve,
  • só,
  • és a belevalók: kandírozott gyümölcsök, dió, mogyoró, mandula, apróra tördelt keserű csokoládé.

Elkészítés:


A liszthez adom a szódabikarbónát (sütőport) és az összes fűszert. A tojást habosra keverem a cukorral, beledolgozom a tejfölt, az almát, és utána a fűszeres lisztet. Jól összekeverem a masszát, beleszórom a finomságokat és kivajazott, kilisztezett őzgerinc- vagy püspökkenyér-formába simítom a keveréket. (Ne legyen tele, mert akkor „kifut” a tészta!) Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm kb. 45 percig (tűpróba!). Félidőben letakarom sütőpapírral, hogy ne barnuljon meg túlságosan a teteje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top