Hogy miért pont ehhez ragaszkodom? Azért, mert nem túl száraz a belereszelt almának köszönhetően , és mert nem kell bele sok tojás. Ráadásul mindig az éppen otthon lévő finomságok szerint változtathatjuk a belevalókat.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt,
- 1 kk. szódabikarbóna vagy fél zacskó sütőpor,
- 2 kk. őrölt fahéj,
- 1 kk. őrölt szegfűbors,
- 1 ek. kakaópor,
- kevés reszelt szerecsendió,
- reszelt citromhéj,
- 1 tojás,
- 5-10 dkg cukor,
- 1 dl tejföl,
- 1 nagy alma lereszelve,
- só,
- és a belevalók: kandírozott gyümölcsök, dió, mogyoró, mandula, apróra tördelt keserű csokoládé.
Elkészítés:
A liszthez adom a szódabikarbónát (sütőport) és az összes fűszert. A tojást habosra keverem a cukorral, beledolgozom a tejfölt, az almát, és utána a fűszeres lisztet. Jól összekeverem a masszát, beleszórom a finomságokat és kivajazott, kilisztezett őzgerinc- vagy püspökkenyér-formába simítom a keveréket. (Ne legyen tele, mert akkor kifut a tészta!) Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm kb. 45 percig (tűpróba!). Félidőben letakarom sütőpapírral, hogy ne barnuljon meg túlságosan a teteje.