Tuti Tippek

Ajándékok a konyhából

Pazar ételsorok elkészítésére nincs idõm, de nem szeretnék lemondani arról, hogy alkothassak a konyhában is: boldoggá tenne, ha néhány finomság íze még évek múlva is rám emlékeztetné szeretteimet

Ajándékba édes-savanyú, pikánsan fűszeres szószt, chutney-t készítek, melyből már egy kanálnyi is elég, és eszükbe fogok jutni azoknak, akikre szeretettel gondolok a konyhában szorgoskodva is.





Hozzávalók 6 negyedliteres befőttes üveghez:



  • 1 kg tök (tisztított), 25-25 dkg érett paradicsom, Golden alma és hagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 6 dkg mazsola,
  • 35-35 dkg kandiscukor és porcukor,
  • 7,5 dl almaecet,
  • 2 kk friss, reszelt gyömbér,
  • 1 rúd fahéj,
  • só,
  • szegfűszeg.

Elkészítés:


A paradicsomot leforrázzom, héjától és a magjától megtisztítom, felszeletelem. Az almát meghámozom, a magokat kiemelem, és a csutkával együtt darabokra vágom. A tököt is feldarabolom, a hagymát apróra vágom. Az egészet nagyobb lábosba rakom, beleteszem az összes hozzávalót, kivéve a cukrokat és a sót. Jól összekeverem, majd felforralom. Kisebb fokozaton addig főzöm, míg a tök megpuhul (kb. 20 perc). Ekkor hozzáadom a kétfajta cukrot és 1 kávéskanál sót. Folyamatosan kevergetve ismét felforralom. Kis-közepes lángon 1 órát főzöm, közben gyakran megkeverem. Amikor elkészült, az állaga a lekváréhoz hasonló. A forró chutney-t steril befőttesüvegekbe öntjük, amelyeket hermetikusan lezárunk. Az üvegeket ezek után oldalra fektetjük, és csak 20 perc elteltével állítjuk őket normál pozícióba.


Idő: 2 óra


Ajándékozás
Az idei karácsonyon néhány kedves barátomnak adok belőle, akik háziasszonyi oldalamról kevésbé ismernek. Mindenképpen megkínálom édesanyám barátnőit, hogy lássák, nem is esett olyan messze az alma… És hagyok otthonra is: gyerekeim imádják a sajtokat, a kukoricát, uborkát. Ezeket összedarabolom, összekeverem friss almával, húsevőknek még sonkát is teszek bele, és már csak meg kell ízesítenem a chutney-val a remek gyors vacsorát.


Tipp
Készítsük el most, érleljük egy hónapig (az idő múlásával egyre finomabb lenne, ha nem fogyna közben el)! Tároljuk száraz helyen, fénytől távol! Legalább másfél évig eláll, de ha kinyitottuk, tegyük hűtőbe, és néhány nap alatt fogyasszuk el! Kínáljuk hús-, baromfi- és halételek mellé, valamint sültekhez és sajtokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top