Gyümölcsöket általában késő tavasztól kora őszig teszünk el. Kivétel a narancs, azt ugyanis télen kell befőzni. Vegyünk kezünkbe egy friss narancsot: a megméretett és könnyűnek találtatott itt a minőséget jelzi! A nemes, lédús, érett narancs ugyanis nehéz, amelyik könnyű, az belül rostos, íztelen. Vegyünk vékonyabb héjú gyümölcsöt, jó a hálós narancs is, de a vérnarancs, a jaffa nem erre a célra való. Ajánlatos egyszerre kis mennyiséget készíteni.
Hogyan készül?
1 kiló narancsot nagyon alaposan megmosunk, majd felkarikázzuk, a magokat eltávolítjuk, 5 literes üvegbe tesszük, hideg vizet öntünk rá, melyet három napig cserélünk. Ekkor a narancskarikákat metéltre vágjuk, és egy lábasban annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, majd megfőzzük. Ha megpuhult (kiveszünk egy-két darabot, és ujjunkkal kipróbáljuk, hogy puha-e már), akkor leszűrjük, közben 1 kiló cukorból szirupot főzünk, beletesszük a narancsot, belenyomjuk 2 narancs levét, majd együtt főzzük tovább addig, amíg egy kiskanállal kivéve, tányérra téve, meggyőződünk arról, hogy megkocsonyásodik. Végül üvegekbe töltjük, késhegynyi nátrium-benzonátot szórunk rá, lezárjuk, és száraz gőzbe helyezzük. Egy nap után a helyére tehetjük.
Ha ajándéknak készült, tetszetősen csomagoljuk, kicsinosítjuk. A karácsony reggeli vajas-narancsdzsemes kalács fenséges étel!