Kandírozott gyümölcs gyömbérrel
Hozzávalók
450 g gyümölcs (pl. citrusfélék, szilva, sárgabarack, cseresznye vagy meggy, füge, ananász,
áfonya), aprított, hámozott gyömbérgyökér
300 ml víz
675 g kristálycukor
Elkészítése
A gyümölcsöt, gyömbérgyökeret, valamint a vizet tegyük egy lábosba, és rotyogtassuk addig, amíg a gyümölcs üvegessé nem válik, de vigyázzunk, hogy még kemény legyen. Egy lyukacsos merőkanállal vegyük ki a gyümölcsöt a vízből, és tegyük tepsibe.
Mindenféle, de nem túlságosan érett, ép gyümölcsöt használhatunk erre a célra. A nagyobb gyümölcsöket meghámozzuk és kimagvazzuk. Szirupot csinálunk, fél kg cukorra negyed liter vizet számítunk, és ha forr, beleöntjük a fedeles porcelánedénybe vagy jó zománc főzőedénybe, melybe a gyümölcsöt tettük. Fedelét rátéve 24 órára hideg helyre tesszük.
Másnap leszűrjük a levét, jó sűrűre főzzük, és azon forrón ismét a gyümölcsre öntjük. Ezt napról-napra így folytatjuk mindaddig, míg a lé teljesen elforr (körülbelül 8-10 nap). Ekkor aztán a gyümölcsöt forró napra tesszük, míg teljesen megszárad. Hogy a cukor szép fehér legyen a gyümölcsön, tehetünk a szirupba citromlevet is, 1 literre 1 citrom levét számítva.