Tuti Tippek

Tüzes kerekek

A gyertyák és az örökzöldek társításának csodás harmóniája egy adventi koszorún érvényesül a leginkább. A hagyomány szerint a koszorún található négy gyertya a karácsonyt megelõzõ négy vasárnapot jelképezi.

Minden vasárnap meggyújtottak rajta egyet, attól függően, hogy hány vasárnap volt még hátra karácsonyig. Ennek a szertartásnak nem csak vallásos jelentősége volt, hanem esztétikai is. A koszorú aszimmetrikus formáját a gyertyák egyenetlensége még inkább kifejezésre juttatja.





Adventi koszorú készítésekor általában nem térünk el a hagyományos készítési módtól, de bizonyos anyagok használatában eltérhetünk kissé, így változatosabbá tehetjük az ünnepet. Törékeny virágok és pasztell színű gyertyák alkalmazása már megtöri az egyhangúságot. A friss virágok látványa a tavasz illatát csalja elő képzeletünkben, a kecses formájú viaszgyertyák pedig millió csillagfény színében tündökölnek.





A hagyományos magyalágak zöldjétől és a bogyók égővörös színétől a leghalványabb barack- és rózsaszínig szinte mindent beleköthetünk, fantáziánk és ízlésünk szerint. Egy ilyen koszorúköltemény szemet gyönyörködtető hatása még ünnepélyesebbé teszi a karácsonyi vacsorához megterített asztalt. Ragyogóan mutat a tálalón, vagy a lakás egy félreeső asztalán, de éppoly szívet melengető a ház egyik utcára néző ablakpárkányán is.





Karácsonykor a legszebb gyertyáinkat vesszük elő, vagy olyanokat, amelyek harmonizálnak az ünnep színeivel. Mikor meggyújtjuk ezeket, és a szobában minden más világítást lekapcsolunk, megtörténik a varázslat. Valódi fényköltemények megalkotásához is kedvet kaphatunk. Egy nagy öblös edénybe néhány apró gyertyát teszünk, vagy vastag, zömök gyertyát tűzdelünk egy virágcserépbe, amit zöld levelekkel keretezünk. De bátran használhatunk karcsú, magas gyertyákat is, ha ezeket kedveljük. A virágcserepek igen praktikusak és rusztikus hatásúak, amikor a különleges gyertyatartók választékáról esik szó.

A méhviasz gyertyáktól a hagyományos színűekig mindenféle nagyságút, formájút és színűt tehetünk virágcserépbe. Mielőtt elkezdjük feldíszíteni, alaposan tisztítsuk meg őket, hiszen az asztalra fognak kerülni. Tegyünk a cserép aljára valami nehezéket, pl. kőtörmeléket, illesszük közé a gyertyákat. Mohával, vagy szalmával álcázhatjuk a köveket. A virágcserép peremén körbefutó borostyánfüzér látványossá és természetes hatásúvá teszi, míg a nagy zöld és fehér szalagok eleganciát kölcsönöznek az ünneplőbe öltöztetett cserépnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top