Tuti Tippek

Mivel lepjük meg a gyerekeket?

A karácsonnyal együtt elérkezik az a megfoghatatlan varázslat is, amelyet talán mi, felnõttek is utoljára gyermekkorunkban éltünk át. A legtöbb csemete ezekben a napokban már visszafelé számolva a perceket, izgatottan várja, mit hoz a Jézuska.

A rejtélyes módon a szobába került, káprázatosan feldíszített karácsonyfa, alján számtalan sejtelmes és tündöklő dobozkába rejtett ajándékkal a kicsiknek maga a megelevenedett mese. A várva várt csengőszó hallatán a legfontosabb kérdés, hogy vajon eljutott-e az üzenet a Jézuskához, és meghozta-e azt a már oly régóta áhított játékot?












Fotó: Benetton
Kétségkívül a legszebb öröm a gyermekünknek teljesíteni a titkos kívánságát, és az örömtől csillogó szempár minden karácsonyi hercehurca körülötti bosszúságot feledtet velünk. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy a csemeténknek szánt ajándékvásárlással van a legkevesebb probléma. Sok esetben még mi magunk sem tudjuk, mi is az a hipermodern játékprogram a számítógéphez vagy az a kislányoknak gyártott, egyszerre beszélő, síró, pisilő baba, amelyekre vágynak. Végtére is a mi időnkben a szüleink még nem tudtak ekkora kínálatból mazsolázni.



Mindenesetre igyekezzünk minél előbb puhatolózni a gyermekeknél, hogy mi is az, amire igazán vágynak, vagyis mit szeretnének, hogy hozzon a Jézuska? Célszerű együtt levelet írnunk a Jézuskának címezve, amely tartalmazza azt a bizonyos kívánságlistát. Így már igazán nem lesz nehéz dolgunk, az iránymutatással a kezünkben bele is vethetjük magunkat a „beszerzésbe”.

• 2–4 éves csemetéknek





Fotó: Chicco babaasztal


A kicsiknek válasszunk olyan játékokat, amelyek már pici korban fejlesztik készségeiket, és szórakoztatják, lekötik őket. Kiválóak erre az állatok nyelvén beszélő mesekönyvek, egymásba illeszthető építőjátékok, fejlődést és mozgáskoordinációt segítő, tologatható és guruló „járművek”.

Az igazán trendi csöppségek ajándékai közül nem hiányozhat néhány meleg, pihe-puha színes pulóver vagy egy pár cipőcske. Ha a babák még nem is annyira tudják értékelni, legalább a család gyönyörködhet egy ehhez hasonló öltözékben.






• 4–7 éves korig





A legjobb, ha ebben a korban kézügyességet és kreativitást fejlesztő játékokat vásárolunk a gyermekeknek. A Playmobil különböző összerakható játékaival a gyermekek könnyen bele tudják élni magukat különböző helyzetekbe, választhatunk bármilyen szituációs játékot. Különösen kedveltek a tűzoltóautós és a farmon játszódó képzelt történetek, amelyeknek csak a csemeték fantáziája szabhat határt. Azonban 4 éves kor felett különösen fontos a picik rajztudását fejleszteni, így célszerű valamilyen kifestővel vagy hobbijátékkal megajándékozni a gyermeket.








Zöldségesstand, minden pici álma…
• Készítsük magunk!


A barkácsoláshoz kedvet érző szülők bátran ragadjanak szerszámokat és vásároljanak néhány alapanyagot, hogy karácsonykor egy különleges és saját kezűleg készített tárggyal lepjék meg gyermekeiket. Készíthetünk minikonyhát, igazi kis zöldségesstandot, egy többemeletes babaházat vagy akár egy kis szerelőpultot satupaddal és kis zsámollyal.

Egy igazi rózsaszín habos-babos baldachin a kislányok nagy álma. Néhány különleges textúra, organza, tüll és flitterek segítségével bájos dekorációt varázsolhatunk egy kislányszobába.






• 7–12 éves gyermekeknek


Különösen ezt a korosztályt célozzák meg a számítógépes vívmányok. Mi, szülők pedig nem tudjuk megállni, hogy ne vegyük meg a gyermekeknek azt, amire a legjobban vágynak. A fiúk egész biztosan örülnek majd egy számítógépes játékkonzolnak és egy izgalmas játékprogramnak, azonban törekedjünk kevésbé agresszív és buta programot választani.





Fotó: ALEX – kötögetőszett


A LEGO által gyártott termékek több korosztály számára is rejtegetnek meglepetéseket, bármelyiket is választjuk, bizonyára nagy lesz az öröm. A játékok közül a Star Wars különösen nagy népszerűségnek örvend a fiúk körében.

A kislányokat azonban örvendeztessük meg inkább egy bájos táska, kesztyű, sál és fülmelegítő szettel, például a Benettontól. Azonban remek ajándékötlet egy, a kézügyességet is fejlesztő és kifejezetten 8 éves kortól kifejlesztett kötőtű és fonál készlet.






Bájos téli kellékek a Benettontól






Fotó: Razor






Fotó: Sony


• Ajándékok tiniknek

A kamaszok lázadó szívét is meglágyítja a legújabb Pink-CD vagy színes iPod, esetleg egy számítógépes és konzoljáték vagy egy igazán vagány bukósisak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top