Tuti Tippek

A legjobb karácsonyi filmek dvd-n

Ha te is türelmetlenül várod már a Jézuskát, jól jön néhány igazi karácsonyi film. Íme 14 tipp - minden korosztálynak.
Romantikára hangolódva, leginkább csajoknak

Igazából szerelem

Megunhatatlan, minden karácsonykor el lehet sütni, ráadásul a pasik sem utálják. Én az első hideg téli napok beköszöntével meg szoktam nézni, karácsonykor pedig újra. Aki még nem látta, annak kötelező darab, aki viszont régen, nyugodtan ismételhet. Nem tipikus karácsonyi film, mégis bájos és kedves. A szerelemről szól. Több szerelmi szál fut egymás mellett, és addig gubancolódnak, amíg minden szereplő szentestére a szerelem bűvöletébe esik, legyen kiégett rocksztár, összetört szívű író, agglegény miniszterelnök vagy éppen iskolás kisfiú. A kimaradt jeleneteket mindenképpen meg kell nézni, a film egyik legjobb poénját ott rejtették el.
Eredeti cím: Love actually
Megnézném »

Kőkemény család

A DVD-borító, a betűtípus az Igazából szerelem stílusára hajaz, és még a sztárok hiányára sem panaszkodhatunk, hiszen igen impozáns a lista: Claire Danes, Diane Keaton, Sarah Jessica Parker, de a Kőkemény család mégis csak halvány utánzat lett. Persze egyszer nézhető, csak ne számítson jobbra az ember, sőt semmire se számítson. A Stone család igen bonyolult, de leginkább – nevéhez hűen – kemény.

A család sikeres sarja éppen a karácsonyi összejövetelen mutatja be jövendőbeli menyasszonyát, aki a kötelező családi összejövetelek kínosságát tovább bonyolítja rigolyáival, és távolságtartó, már-már hideg viselkedésével sem könnyíti meg saját beilleszkedését.
Eredeti cím: The Family Stone
Megnézném »

Jó kedélyű pároknak, várakozás helyett


Túlélni a karácsonyt

Ha Ben Affleck nem elég meggyőző érv a film mellett, akkor annyit még elárulok, hogy egy magányos és vicces pasi úgy dönt, nem egyedül ünnepli a karácsonyt, hanem felkeresi gyerekkora boldog karácsonyainak helyszínét. Mi tudjuk, hogy az ilyen kísérletek vígjátékba torkollanak, de naiv főhősünk ezt még nem sejti.

Az első meglepetés akkor éri, amikor a régi házban idegeneket talál. A kedves néni és bácsi nagy örömmel „örökbe fogadja” a (jóképű) pasit, és a karácsonyi dolgok egészen rendben mennek, amíg meg nem érkezik a szülők igazi lánya. Te mit tennél, ha a szüleid éppen a világ egyik legjobb pasiját fogadnák örökbe karácsonyra?
Eredeti cím: Surviving Christmas

Kiskarácsony mindenáron

Egy kisváros büszke polgára (Danny DeVito) elhatározza, az idei karácsonyra annyi kis fényes villanykörtével díszíti fel házát, hogy az ünnep fényei még az űrben is láthatók lesznek. Egyetlen embernek zavarja a szemét ez a nagy fényár, mégpedig a szomszédjáét, aki egyébként jóravaló, rendes polgár, de most háború kezdődik a szomszédok között.
Hiába a karácsony a szeretet ünnepe, a karácsonyi készülődés nem zárja ki a veszekedést, a ravasz kitolást és a cselvetést sem. Már-már antikarácsonyi film is lehetne, viszont a vége olyan giccses, mint a csillámporba forgatott habkarika, de a sok kacagás közepette ezt könnyen megbocsátjuk.
Eredeti cím: Deck the Halls

Az egész család a tévé előtt

A legjobb karácsonyi filmek dvd-nDennis, a komisz karácsonya

Dennist szeretjük, még akkor is, ha minden kedvessége, sőt minden mozdulata azonnal roncsolja Mr. Wilson idegeit. Nem a Dennis, a komisz megszokott sztárját láthatjuk Dennis szerepében, ő már kiöregedett, viszont a karakter változatlan, és az „új kisfiú” ugyanolyan csintalan, mint ahogy elképzeljük. Csupa szeretet, csupa rosszaság és könnyed kikapcsolódás, illetve időmúlatás a szentestét követő délelőttre, amikor nincs kedvünk kibújni az ágyból.
Eredeti cím: A Dennis The Menace Christmas

A Grincs

Kifalva, a pisze orrú Kik birodalma elfér egy hópihében. A Kik olyanok, mint az emberek, kedvenc ünnepük a karácsony, és lázasan készülődnek a szentséges éjre. Az utcák és a házak díszben állnak, mindenki ajándékokért rohangál. Mint az emberek. A Kobak-hegyen, sötét barlangjában lakik a Grincs, és ő az egyetlen ezen a vidéken, aki ki nem állhatja a karácsonyt. Persze ha egy kislány invitálja, hogy legyen ő a nagy ünnep Mókamajsztere, nehéz kőszívűnek maradni. Mézédes történet, igazán szerethető, a ráadás pedig maga Jim Carrey.
Eredeti cím: How The Grinch Stole Christmas

Télapu és Kelekótya karácsony

Tim Allan karmájában a karácsony címszó alatt igen sötét folt lehet. Nem tudom, ő hogy van ezzel, de én már kicsit unom, hogy nincs karácsony nélküle, mert ha éppen nem a kipurcant Télapó helyett próbál ajándékokat célba juttatni (Télapu 1., Télapu 2., Télapu 3.), akkor egy nap alatt próbál mindent behozni a tökéletes karácsonyhoz, amit decemberben elmulasztott (Kelekótya karácsony). Persze ha a gyerekünk éppen most ért meg a Télapura vagy a Kelekótya karácsonyra, akkor a kedvéért végignézzük. Nincs ez másként a Reszkessetek betörőkkel sem. Már annyiszor láttam, hogy unom, de a gyerek kedvéért örömmel megnézem még egy tucatszor.
Eredeti cím: The Santa Clause; Christmas With The Kranks

Filmek gyerekeknek, illetve gyereklelkű felnőtteknek


Polar Expressz

Gyerekkoromban a karácsonyreggelek voltak a legnehezebbek. Ki kellett bírni a délelőttöt, majd a délutánt, hogy végre a Jézuska meghozza az ajándékokat. A karácsony mindig a csoda és az ámulat ideje volt, az év azon napja, amikor nagyon jó volt gyereknek lenni. Ugyanilyen jó és boldogító pizsamában utazni a Polar Expresszen.

Égig érő hegyek, óriási jégmezők, szédítő mélységeken átívelő hidak, és közben a pincérek forró kakaót szolgálnak fel… Apropó, mielőtt leülnétek filmet nézni, főzz a család minden tagjának egy nagy bögre forró kakaót, és a tejszínt se hagyd le a tetejéről.
Eredeti cím: The Polar Express
Megnézném »

Szellemes karácsony

Dickens Karácsonyi énekének modern és vicces feldolgozása a Szellemes karácsony. (Persze az eredetihez közelebb álló mű sem maradt ki a karácsonyi összeállításunkból.) A televíziózás történetének legfiatalabb elnöke, Frank Cross (Bill Murray) gyűlöli a karácsonyt, és eltökélt szándéka, hogy az ünnep során is kizárólag csak a nézettségi mutatókat fogja figyelembe venni a program megszerkesztésekor, és mindent elkövet, hogy a legtöbb pénzt facsarja ki az ünnepből. A földöntúli hatalmak viszont megelégelik Frank érzéketlen magatartását, és három szellemet küldenek hozzá, hogy móresre tanítsák az öntelt televízióigazgatót.
Eredeti cím: Scrooged

Elég a bájolgásból, antikarácsonyi filmek


Tapló Télapó

A Mikulás kedves öregúr, aki türelmes a gyerekekkel, lehelete nem whiskyszagú, és rendszeresen fürdik. Viszont ha Billy Bob Thornton a Mikulás, a gyerekek sírva menekülnek, és nem hoz ajándékokat, hanem éppen magát lepi meg némi zöldhasúval, amit betörés útján szerez. Willie (Billy Bob Thornton), akárcsak a Mikulás, évente egy napot dolgozik, igaz, ő éppen aktuális munkahelyét szokta kirabolni, hogy utána egy évig vígan éljen.

A problémák akkor kezdődnek, amikor kicsit jobban a pohár fenekére néz. Karácsonyi bejglitől és szirupos karácsonyi zenéktől megcsömörlött lelkeknek kellemesen cinikus film.
Eredeti cím: Bad Santa

Karácsonyi lidércnyomás

A film műfaji besorolása nem túl bizalomgerjesztő. Animáció, valamint horror, és ha már konkrét elképzelésünk támadna a filmről, a vígjáték és a musical végleg összezavar. A legegyszerűbb, ha nem is foglalkozunk a műfaji besorolással, hanem hiszünk azoknak, akik már látták, mert ők azt mondják, nagyon jó animációs filmmel van dolgunk. Halloweenváros különleges világába, ahol kísérteties alakok kelnek életre, éldegél Jack, a Csontherceg, rémváros ura és Sally, a testrészenként összefércelt szépség.

A bonyodalom akkor kezdődik, amikor Jack véletlenül megpillantja Karácsonyváros csodálatos birodalmát, és elhatározza, hogy kicsit átalakítja. Persze csupa jó szándékból…
Eredeti cím: The Nightmare Before Christmas
Megnézném »

A lélek bugyrai, ha nem könnyed szórakozásra vágyunk

A legjobb karácsonyi filmek dvd-nFegyverszünet karácsonyra

A filmet valós események inspirálták. 1914-et írunk, a katonák a lövészárokban töltik a karácsonyt, távol a családtól, távol a meleg kandallótól. Ebben az embertelenségben mégis létrejön a karácsonyi varázslat, nem számít, hogy francia, skót vagy német katonákról van szó, együtt ünnepelnek. Nem könnyű film, nem vicces film, de mégis szívszorítóan gyönyörű dráma, és a maga módján nagyon illik a karácsonyi hangulathoz.
Eredeti cím: Joyeux Noel

Karácsonyi ének

Charles Dickens regényét az elmúlt évtizedekben többször vászonra vitték, de szakértők a George C. Scott főszereplésével készült 1984-es változatot tartják a legjobbnak. George C. Scott alakítja a kiállhatatlan, zsémbes öregembert, Scrooge-ot, aki utál minden szépet és jót, a karácsonyi hangulatot és készülődést pedig egyenesen gyűlöli. A szeretet legkisebb lángja sem parázslik szívében, nincs benne semmi megértés vagy részvét beosztottjaival szemben, és legszívesebben még karácsonykor is dolgoztatná őket. Az idei ünnep viszont másként telik, mint gondolta. Három szellem érkezik hozzá, és szembesíti eddigi életével, ő pedig ezen a karácsonyon jóváteszi minden hibáját.
Eredeti cím: A Christmas Carol

Advent lap.hu »

Karácsony.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top