Tuti Tippek

Ne csak karácsonykor nyisd meg a szívcsakrádat!

Általában üres közhelyek jutnak eszünkbe a karácsonyról, pedig a szívcsakra megnyitásának és a megbocsátásnak legalább annyira az ünnep részét kellene képeznie, mint a fenyőfának vagy az ünnepi kalácsnak.

A szeretet ünnepét elsősorban családi ünnepként tartják számon, ami rejt magában némi ellentmondást. Természetesen nem a család és a szeretet ellentétes egymással, inkább az, hogy mindenki megpróbál ebben az időszakban egy kicsit jobb emberré válni, ám többnyire ez csak a közvetlen rokonságra korlátozódik.
Csakhogy a feltételszabás és a válogatás nem tartozik a szeretet természetéhez. Igaz, kizárólag a bölcs ember képes rá, hogy társaiban a jót lássa meg, ám minden emberben van valami szeretetre méltó, legfeljebb a felületes szemlélő számára marad láthatatlan. A többség általában szimpátia és antipátia alapján kategorizálja az ismerőseit.

Ha te megérted, hogy a másik ember tükör számodra, és önmagaddal kapcsolatban üzen valamit, máris egy lépéssel előrébb jutsz. Ezután már csak azt kell felismerned, hogy pontosan mire figyelmeztet a barátod kedves vagy az ellenséged bosszantó jelenléte. A karácsonyi ünnepek alatt érdemes ezen elgondolkodnod.

 

Nem csak a test motorja…

A szeretet szimbóluma a szív, amely nemcsak a test motorja, hanem energetikai központja is. A legelterjedtebb nézetek szerint az emberi testnek hét energiaközpontja, vagyis csakrája van, amelyek a látók szerint tölcsér formájúak, és folyamatosan „örvénylenek”. Az ezoterikus beavatásokon különös jelentőséget tulajdonítanak a szívcsakrának, amely az életben maradáshoz szükséges életerőt közvetíti számunkra, illetve áttranszformálja a fenti és lenti „erőket”.

Ennek az energiaközpontnak a minősége határozza meg, hogy az alsó világi vagy a felső szellemi életet éljük-e, ugyanis az alsó három csakra az élethez adja az alapot, míg a felső három a szellemiekhez kapcsolódik.
Az ezoterikus mesterek úgy gondolják, hogy a szívcsakra megnyitásával átélhető a „nagybetűs” szeretet. Minél nyitottabb a negyedik energiaközpontunk, annál nagyobb a képességünk a „tisztaság” megélésére. Ha zavar mutatkozik ennél a csakránál, akkor a szeretet sem élhető át a maga valójában. Ebben az esetben például képtelenek vagyunk viszonzás nélkül adni. Akinél minden megfelelően működik, előítélet nélkül közelít az embertársaihoz, részvétet érez irántuk, és minden érdek nélkül segít nekik, amikor csak szükség van rá.

 

Mit üzen a szívbetegség?

A beavatottak számára mindent elárulnak a szívvel kapcsolatos zavarok és betegségek, amelyek a szeretet adásával és fogadásával kapcsolatosak. Nem csoda, hogy sokan szenvednek manapság hasonló problémák miatt. A holisztikus gyógyászok szerint a szívbetegség általában azért alakul ki, mert a beteg az addigi élete során nem tanulta meg, hogyan kell szeretni, ezért képtelen átadni magát ennek az érzésnek, esetleg nem hagyja, hogy szeressék… Például a szívritmuszavar arra utalhat, hogy az illető nem „egyenletesen” szeret.

Egyszer kimutatja az érzelmeit, fogadja mások érdeklődését, máskor elutasító, és semmit sem ad magából. A szívbillentyűzavarok is szelekciót sejtetnek. A beteg megválogatja, hogy kiket enged a szívéhez közel. Az infarktus népbetegségnek tekinthető Magyarországon is. Háttereként ismeretes, szinte megszakad a szív, hogy szeretet adjon vagy kapjon, de valójában képtelen rá, mégis görcsösen ragaszkodik ehhez az állapothoz. Egyes keleti irányzatok a szívcsakra megbetegedései közé sorolják még a tüdővel kapcsolatos betegségeket és az asztmát, valamint a légzési problémákat is.

 

Segítenek az ősi módszerek!

A szívcsakra megnyitásában segítségedre lehetnek az ásványok. Jó hatással lehet rád, ha rózsakvarcot, jádét, malachitot vagy smaragdot helyezel a mellkasodra. Az egyik legkényelmesebb megoldás, ha a nyakadba akasztod valamelyik drágakövet. Például kiváló karácsonyi ajándék egy rózsakvarc medál. Ugyancsak kedvező hatást vált ki a meditáció, az ima, a különböző légzőgyakorlatok, a zenehallgatás és a jóga. A szívcsakra mantrája a Yam (jam). Ellazult állapotban ezt a mantrát ismételgetve megrezegtetheted a szívedet, ezáltal felszabadítod az elzáródásokat és a benned lappangó felesleges energiákat.

A szívcsakra megnyitásának része az egészséges életmódra való törekvés és a feltétel nélküli szeretet kialakítása. Az egyik legfőbb cél: előítélet nélkül közelíteni, megismerni a másik embert, és elfogadni őt olyannak, amilyen. Ez már önmagában is remek gyakorlat. Léteznek olyan technikák, amelyekkel másoknak is segíthetsz. A negyedik energiaközpontodat igénybe véve pozitív, gyógyító energiákat küldhetsz beteg embereknek.

• A módszer könnyen elsajátítható: helyezkedj el kényelmes, meditációs pózban, és lazulj el. Képzeld magad elé a gyógyításra váró személyt, majd gondolatban építs fel kettőtök között egy aranyhidat, amely szívtől szívig tart, és közben a hátatokon fusson végig egy-egy aranyfonal, amelyek a végtelenben találkoznak, bezárva ezzel egy háromszöget. Hozzájárul a szertartás pozitív kimeneteléhez, hogyha segítséget kérsz a felsőbb erőktől, és a gyakorlat végén köszönetet mondasz érte.

 

• A következő, körülbelül ötperces gyakorlat ősidőkre nyúlik vissza, és remek módja a szívcsakra megnyitásának. Az ünnepek alatt otthon gyakorolva akár tökélyre is fejlesztheted. Helyezkedj el egyenes gerinccel, hunyd be a szemeidet, és képzeld magad elé a szívedet. Ezt követően ebbe a szervedbe vagy a szívcsakrádba lélegezd be a levegőt, és minden belégzésnél áraszd szét a szíved energiáját az egész testedben. Ha már jól megy a gyakorlat, az energiaküldést kiterjesztheted más személyekre is. Ugyancsak pozitív változást idézhetsz elő, ha ellazult állapotban, közepes terpeszben a hátad mögött összeteszed a két tenyeredet, és mozdulatlanul öt percig koncentrálsz.

 

Bocsáss meg nekik!

Az ünnep kapcsán gyakran beszélünk a megbocsátásról, ám az még kevésbé megy, mint a szeretet művészete. Pedig ha képesek vagyunk megbocsátani egy másik embernek, akkor tudjuk csak igazán szeretni. Nem mellékesen ezáltal oldjuk a saját karmánkat is, viszont csak ez nem lehet szempont. Ezért úgy tartják, hogy aki elnéző a másik ember hibáival szemben, az nagyobb megbocsátásra számíthat a saját ballépéseivel kapcsolatban is. Természetesen nem az érdektelenség, az elfojtás vagy a felsőbbrendűség a megfelelő viselkedésminta a többiekkel szemben, inkább próbáljuk megérteni, hogy ki mit és miért tesz értünk vagy ellenünk. A hétköznapokban például jól működő módszer, ha megbocsátasz annak, aki megbántott, mert az neked erőt ad a továbblépéshez, őt pedig lefegyverezed azzal, hogy a történtek után sem közelítesz felé ellenségesen…

Gondolkodj a szíveddel!

Bizonyos ezoterikus iskolák úgy tartják, hogy a szív intelligens szerv, ennek megfelelően a mai korban a szívgondolkodás kifejlesztése lenne a feladatunk. Konkrétan az, hogy ne csak a fejünket használjuk „gondolkodásra”, hanem a szívünket is, vagyis az agyunkkal létrehozott ideákba a szívünkkel leheljünk életet. Magyarán, ne hideg racionalitással tegyük a dolgunkat a hétköznapokban, inkább szívvel-lélekkel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top