Ahogy minden téren, úgy a sütemények terén is eltérő az ízlésünk. Van, aki a gyümölcsös édességekért rajong. Van, aki csokoládé rabja. Van, aki imád kísérletezni, mert unja, hogy minden évben ugyanaz a választék. És van, aki a régi, jól bevált receptekre esküszik. Ez a sokszínűség is nehezítheti a dolgunkat, ha szeretnénk a családunk, barátaink és kollégáink kedvében járni. Szerencsére az asztrológia megint a segítségünkre lehet. A 12 jegy 12 típust jelent. Ez megmutatja, hogy melyik jegynek milyen az ízlése, vagyis nagy valószínűség szerint milyen süteményt részesít előnyben.
Most lássuk, hogy ki mit szeret készíteni és enni!
KOS (március 21. – április 20.)
Te mint tipikus Kos szülött vállalkozó szellemű vagy. Szeretsz mindent, ami újdonság. Igaz, hogy kedveled a finomságokat, de számodra az étkezés nem központi téma. Szinte bármit szívesen elkészítesz, ill. megeszel. A lényeg, hogy ne rabolja az idődet, mivel nem a türelemről vagy híres.
Amit sütni szeretsz: Ha arra szánod el magad, hogy valami finomságot készítesz a szerelmednek vagy a barátaidnak, akkor a recept kiválasztásakor nézd meg, hogy mennyi időt vesz igénybe az elkészítése, ugyanis nálad ez a fő szempont. Nincs ezzel semmi baj! Ne erőltess olyasmit, ami csak frusztrálna. Nem a te stílusod egész nap sütni-főzni, de bátran kísérletezz! Ha beválik egy recept, akkor azt nyugodtan feldobhatod valami újdonsággal. Biztos, hogy unni fogod, ha kétszer ugyanazt kell megsütnöd, ha viszont variálod, akkor élvezni fogod minden alkalommal. Így pl. használhatsz más fűszereket, vagy díszítheted másképp.
Amit enni szeretsz: Egyáltalán nem bánod, sőt imádod, ha valami jó fűszeres. Szereted az intenzív, csípős ízeket. Szerencse, hogy a fahéj és a szegfűbors mellett itthon is divatba jött a gyömbér. Emellett a savanykás ízek is kedvedre valók. A csokoládé sincs ellenedre, de csak a keserű fekete csoki. Így biztosan szereted pl. a Sacher-tortát, a citromos, gyömbéres muffint vagy a grillázst – és a gyümölcstortát is, ha pikáns, savanykás.
BIKA (április 21. – május 20.)
Te mint igazi Bika szülött imádsz enni és sütni-főzni. Neked az étkezés maga a gyönyör. Akinek rossz az étvágya, és téged lát enni, az biztosan meggyógyul, és megjön a kedve az evéshez. Ha az általad készített süteményről mesélsz, mindenkinek összefut a nyál a szájában.
Amit sütni szeretsz: Mivel alapvetően imádsz sütni, nem okoz gondot, hogy bármit elkészíts. A legbonyolultabb receptek elkészítésére is rászánod magad. Rendkívül ügyes vagy, ezért egészen biztos, hogy sikerülni fog. Természetesen itt is igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert. Az is szerencse, hogy türelmes és kitartó vagy. Számodra a karácsonyi készülődés része a sütés, ettől még ünnepibb lesz a hangulatod. Neked nem nyűg, ha egész nap a konyhában vagy. Mivel rendkívül jó az ízlésed, nemcsak finom lesz, amit sütsz, hanem szép is. Éld ki a kreativitásodat a díszítés terén! Biztos, hogy a fotón szereplő ötletnél is szebbet fogsz alkotni.
Amit enni szeretsz: Alapvetően édesszájú vagy. Rajongsz a tortákért és minden édességért. Fontos szempont számodra, hogy ízléses, gusztusos legyen. Igazi gourmand vagy. Érdemes rád hallgatni, mert amit te megeszel, az tuti finom. A hagyományos sütemények híve vagy. Imádod az almás, szilvás pitéket. A csokoládé sincs ellenedre, de csak ízkombinációban. Pl. Fekete-erdő torta. Kedveled még a diós sütiket: aranygaluska, Esterházy-torta.
IKREK (május 21. – június 21.)
Te mint született Ikrek mozgékony és illékony vagy. Nem neked való a hosszadalmas sütés-főzés, de enni sincs türelmed órákig. A gyorsételek híve vagy. Mindig sietsz. Időrablásnak tartod a sütést – és az evést is. Számodra sokkal izgalmasabb dolog egy eszmecsere vagy egy kulturális program.
Amit sütni szeretsz: Ha nem akarsz idegeskedni a sütés miatt, akkor olyan receptet válassz, amely pár perc alatt elkészíthető! Fontos, hogy mindent készíts a kezed ügyébe! Ha elég időt szánsz a recept elolvasására és az előkészületekre, akkor biztosan jól fog sikerülni a sütid. Közben hallgass zenét, vagy hívj ki valakit a konyhába beszélgetni! Kerüld el azt az érzést, hogy cselédként száműzve vagy! Mivel a hagyományt nem sokra tartod, sőt ki nem állhatod az unalmas dolgokat, kísérletezz bátran! Egy alapreceptet kombinálj! A konyhaművészet igazi paradicsom azok számára, akik kreatívak. Ezt a részét élvezheted.
Amit enni szeretsz: Szereted a finom falatokat, de az evés nem a legfontosabb a számodra. A karácsony számodra inkább a találkozásokról szól, semmint az evés-ivásról. Alapvetően nem szereted a tömény, nehéz édességeket, viszont imádod a kesernyés ízeket, így a kávés sütik jöhetnek minden mennyiségben. Ezenkívül kedveled a könnyű, habos, sajtos tortákat. Pl. tiramisu, kardinális, krémes, felfújtak, zselés desszertek.
RÁK (június 22. – július 22.)
Te mint vérbeli Rák szülött család- és otthonszerető vagy. Számodra az ünnep a legjobb alkalom, hogy együtt legyél a szeretteiddel. Értük szó szerint bármire képes vagy. Nem bánod, ha ez azzal jár, hogy sütnöd-főznöd kell. Ez a szertartás része. Azért fontos ez neked, mert a szokások és a hagyomány híve vagy.
Amit sütni szeretsz: Erősen kötődsz a gyerekkorodhoz, ezért szívesen sütöd azokat a süteményeket, amelyeket te is szerettél anno. Féltve őrzöd a régi recepteket. Ápolod és életben tartod a családi és nemzeti hagyományokat. Jó, hogy vannak ilyen emberek, mint te, máskülönben gyorsan elveszítenénk a múlt értékeit. De vigyázz, hogy ne legyél merev! Ne ijedj meg, ha nem találod a mami receptjét, vagy nem kapsz olyan alapanyagot, amelyet ő használt. Próbáld kicsit frissíteni a jól bevált receptet, újíts bátran! Használj modern hozzávalókat: olajat, gyümölcsöt, édesítőszert, nehéz tejszín helyett krémjoghurtot.
Amit enni szeretsz: Alapvetően az édes íz híve vagy. Szereted, ha a sütemény vaníliaízű és -illatú. Ezt minden mennyiségben élvezed. Pl. vaníliás kifli, piskóta vaníliaöntettel, tejberizs vaníliás cukorral édesítve stb. A tejszínes, tejes torták is a kedvenceid: orosz krémtorta, bécsi krémes. Ezeken kívül a hagyományos sütemények közül a kalácsok, bejglik, sütőtöksütik.
OROSZLÁN (július 23. – augusztus 22.)
Te mint igazi Oroszlán szülött imádsz enni, de csak a legfinomabb falatokat. Inkább többet költesz, de amit sütsz vagy eszel, az legyen minőségi. Ha nincs sok pénzed, akkor is képes vagy fényűző életet élni. Kedveled a különleges, egzotikus ízeket. Szívesen készítesz vagy veszel tortákat, mert azok éppoly nagyszerűek, mint te.
Amit sütni szeretsz: Vigyázz, mert hajlamos vagy olyan magasra tenni a lécet, hogy nehéz megfelelned a saját elvárásaidnak! Mérd fel a saját képességeidet! Kalkuláld be a tapasztalataidat – és az idődet is! Nem vezet jóra, ha egész nap a konyhában sütsz, és estére teljesen elfáradsz. Törekedj arra, hogy a sütés élvezetes program legyen! Imádod a tortákat, de tudnod kell, hogy ez az egyik „legmacerásabb” sütemény. Érdemes valamelyik részét készen megvenned, pl. a piskótaalapot vagy a tortalapokat. A krémet készítheted te. A díszítést is vedd meg készen, úgyis neked kell rátenned a tortára. Ez nem kisebbíti a szerepedet.
Amit enni szeretsz: Minél látványosabb a sütemény, számodra annál kívánatosabb. Imádod az egzotikus desszerteket. Olyasmit, amit nem lehet akárhol megvenni. Ezenkívül a csokoládé elkötelezett híve vagy, de csak különleges formában: trüffeltorta, konyakos csokoládéhab stb. Kedvenced még a narancsos vagy kókuszos muffin.
SZŰZ (augusztus 23. – szeptember 22.)
Te mint tipikus Szűz szülött ellenzed a „flancolást”. Sokkal többre értékeled az egyszerűséget. Számodra az egészséges táplálkozás fontosabb, mint a cukros édességek. Ha valami finomra vágysz, akkor nem a külsőségek alapján döntesz. A szolid díszítés nincs ellenedre, de csak módjával.
Amit sütni szeretsz: Tiszteled és követed a hagyományokat. Szeretsz régi recepteket kutatni, és reprodukálni azokat. Itt is, mint mindenben, fontos számodra a gazdaságosság, ugyanis ki nem állhatod a pazarlást. A régiek jól tudták, hogyan kell beosztani. Ezt te hűen követed. Mivel precíz vagy, mindig betűről betűre betartod a recept utasításait. Igazad van, hiszen a sütésben dekagrammok és grammok döntik el, hogy tökéletes lesz-e a sütemény. Az egészséges táplálkozás fontos számodra, ezért ha kísérletezésre adod a fejed, akkor ez irányba próbálkozz! Pl. teljes kiőrlésű liszttel, barna cukorral, aszalt gyümölcsökkel vagy biolekvárokkal.
Amit enni szeretsz: A tortákat és a gejl, habos süteményeket nem sokra tartod. Nincs ellenedre a csokoládé, de inkább a keserű. A sütemények közül a klasszikus csokitorta vagy a brownie-féle süti jöhet szóba. A fahéj és a szegfűszeg tipikus karácsonyi fűszerek, ezeket kedveled, ahogy a szilvát, a diót is. Így biztosan szereted a fahéjas-diós muffint vagy a szilvás pitét és a püspökkenyeret.
MÉRLEG (szeptember 23. – október 22.)
Te mint született Mérleg a kifinomult ízlésedről vagy híres. Mindenben érdemes rád hallgatni, így a gasztronómia terén is. Nemcsak szereted a finomságokat, de mindig jó érzékkel kiválasztod a legkülönlegesebbet. Számodra fontos a külsőség. Pláne akkor, ha süteményről van szó. Ami finom, az legyen szép is!
Amit sütni szeretsz: Ha rászánod magad a sütésre, akkor biztos, hogy csodálatos sütemények kerülnek ki a kezed alól. Sikered titka, hogy kellő türelemmel és igényességgel állsz neki. Szívesen serénykedsz a konyhában, mert imádsz örömet szerezni. Neked a dicséret az igazi jutalom, ezért mindig kinyomozod vagy megjegyzed, hogy a szeretteid mit szeretnek, minek volt korábban sikere. A kedvükért képes vagy egész nap sütni. Alapvetően az édes íz a kedvenced. Rendkívüli érzéked van a tortákhoz és a bonyolultabb süteményekhez, és természetesen nemcsak finom, hanem gyönyörű is mindaz, amit te készítesz.
Amit enni szeretsz: Szinte mindegy, hogy milyen süteményt eszel, a fő szempont, hogy az ízvilága kifinomult legyen, a látvány pedig csábítóan szép. Alapvetően kedveled a gyümölcsös tortákat, különösen a barackosakat. Ezért biztos imádod a peach melbát és a könnyű túrós, joghurtos vagy főzött vaníliakrémes tortákat barackkal a tetején, valamint a gyümölcskosarakat.
SKORPIÓ (október 23. – november 21.)
Te mint vérbeli Skorpió szülött intenzíven élsz. Az ízlésed is ezt tükrözi. Ki nem állhatod a „langyos”, középszerű dolgokat, viszont rajongsz a különleges, szokatlan, bizarr dolgokért. Ez a gasztronómia terén is jellemző rád. A karakteres, intenzív ízeket kedveled, és imádod, ha a süti megjelenése rendhagyó.
Amit sütni szeretsz: Nem a türelmedről vagy híres. Emiatt, ha úgy döntesz, hogy sütni fogsz, gondosan válaszd ki a receptet. Neked az való, ami nem túl macerás, vagyis ne kelljen hosszasan bonyolult utasításokat követned, de az eredmény legyen látványos és ütős. Nem bánod, ha a fűszerek vagy a módszer teljesen eltér a szokványostól. Te szereted provokálni a környezetedet, így elképzelhető, hogy a végeredmény egy hangyabolyra vagy koponyára hasonlít, ezért a halloween testhezállóbb ünnep számodra, mint a karácsony. Mindenesetre bátran kísérletezz csípős fűszerekkel. Jól párosítható az édes ízhez a csili és/vagy a gyömbér.
Amit enni szeretsz: A csokoládé, az áfonya kombinációja igazán neked való. Ilyen ízű muffin. A hőmérsékletek szélsőséges, szokatlan variálása is tetszik neked: csokis piskóta forró áfonyavelővel és csokifagyival, és természetesen a már említett csípős ízek: csilis linzerkarika vagy gyömbéres keksz.
NYILAS (november 22. – december 21.)
Te mint igazi Nyilas szülött mindenben a nagyszerűségre törekszel, így a gasztronómiában is. Imádod a tortákat, mert azok olyan látványosak, nagyok és méltóságteljesek. Szereted az intenzív ízeket. A sütemény külseje mellett fontos számodra a hozzá kapcsolható történet vagy eszme is.
Amit sütni szeretsz: Bármit képes vagy megsütni. Nagyon ügyes vagy. A siker csak azon múlik, hogy fellángol-e benned a lelkesedés. Ha igen, akkor szívedet-lelkedet beleadod. A végeredmény remekmű lesz. Arra kell vigyáznod, hogy ne ess túlzásba, mert ha „beindulsz”, akkor a méret és a mennyiség is hatalmas lesz. Ízek tekintetében imádod a tejszínt és a tömény, édes ízvilágot. Ebben sem adod alább. Szó szerint nagy kanállal eszed az életet. De vigyázz, mert sütésnél a mennyiségeket be kell tartani, vagy ha többet szeretnél, akkor arányosan mindenből adj hozzá többet. Arra is ügyelj, hogy a díszítés ne legyen sok! Addig jó, amíg hozzáad, és nem elvesz az értékéből.
Amit enni szeretsz: Torta minden mennyiségben. Lehet puncstorta, dobostorta, gyümölcstorta (szőlő, ananász) vagy franciapalacsinta, gofri. Ezeknél a plusz tejszínhab és öntet elengedhetetlen. De bizonyára kedveled a gyümölcskenyeret is, ha abban nemcsak aszalt gyümölcsök, hanem dió-, mogyoró- és csokidarabok is vannak.
BAK (december 22. – január 20.)
Te mint tipikus Bak szülött visszafogott és mértéktartó vagy, épp ezért nem különösebben rajongsz az édes ízekért. Jobban szereted a kesernyés, fanyar, ill. savanyú ízeket. Ha már sütemény, akkor legyen kávés vagy citromos, és ne legyen feltűnően nagy vagy díszes! Akkor nyeri el a tetszésedet, ha az íze és a külseje is szolid.
Amit sütni szeretsz: Rendkívül aprólékos és pontos vagy. Ez a sütés művészetében elengedhetetlen. Aki nem tartja be precízen a recept mennyiségeit és egyéb utasításait, az pórul járhat. Veled ez nem fordulhat elő. Te nem térsz el a recepttől, szó szerint követed. Szerencsére rengeteg türelmed van. Szívesen töltesz sok időt a sütéssel, mert azt vallod, ha már rászántad magad, akkor a végeredmény legyen tökéletes. De egy otthoni konyha nem olyan felszerelt, mint egy cukrászat, sajnos emiatt gyakran vagy elégedetlen önmagaddal. Fogadd el az elismerő véleményeket, és ne mondd, hogy „jobban is sikerülhetett volna”!
Amit enni szeretsz: Elsősorban a kekszek és a linzersütik híve vagy. A gyümölcskenyeret kedveled, mert szereted az aszalt gyümölcsöket és a magvakat. Piskótát is szívesen eszel, ha az valami savanykás vagy kesernyés ízzel van kombinálva. Pl. kávé vagy fekete tea vagy citrom.
VÍZÖNTŐ (január 21. – február 19.)
Te mint született Vízöntő imádsz kísérletezni. Mindig van jobb ötleted, mint a hagyomány, emiatt is imádod a szokatlanul új ízeket. Neked az a dolgod, hogy forradalmárként keresd az új utakat. Bátran menj szembe a szokással! Mivel nem ragaszkodsz a régi, jól bevált dolgokhoz, folyton újítasz. Nem könnyű téged követni.
Amit sütni szeretsz: A konyha remek terep arra, hogy kísérletezz. Csak próbáld meg megjegyezni, hogy hogyan sikerült az a süti, mert tuti, hogy mások kérni fogják tőled! Te mindenben divatot teremtesz. Ez afféle küldetés. Bátran használj modern eszközöket és eljárást! Emellett lételemed a kreativitás kiélése, de vigyázz, hogy csak akkor térj el az eredeti recepttől, ha már van elég rutinod! Egészen extrém, fura sütemények születhetnek, ami nem baj, de az már igen, ha pont szenteste sülsz fel. Előre próbáld ki, hogy mit szeretnél az ünnepi asztalra tenni! Így a családodnak lesz lehetősége véleményezni az alkotásodat.
Amit enni szeretsz: Szereted a színes, díszes süteményeket. Vonzanak a cukorgyöngyökkel, marcipánvirágokkal díszített torták. Kedveled, ha látszik egy desszerten, hogy jó fantáziával készült. Az alkoholos édességek is tetszenek: rumos-csokis vagy konyakmeggyes muffin, piskóta borhabbal.
HALAK (február 20. – március 21.)
Te mint igazi Halak szülött rajongasz az édességért, de nem szereted a tömény ízeket. Kifinomult az ízlésed mindenben, így a gasztronómiában is. Értékeled, ha megadhatod a módját az étkezésnek. Az ünnep erre kiváló alkalom. Arra számíts, hogy nem mindenki szeret, ill. tud meghatódni!
Amit sütni szeretsz: Kissé álmodozó és javíthatatlan idealista vagy. A gyakorlat nem a te erősséged, épp ezért óvatosnak kell lenned, hogy ne becsüld túl a képességeidet. Elsőre semmiképp se válassz bonyolult receptet! Ha már tapasztalt vagy, akkor is érdemes előre kipróbálnod az a sütit, amelyet az ünnepre szánsz. Mindenki, a családod és a kollégáid is szívesen meg fogják kóstolni még karácsony előtt. Arra is vigyáznod kell, hogy ne ess túlzásba, vagyis tartsd be a receptet! Ne tegyél semmiből többet! Nem lesz finomabb. Jó szándékkal el is ronthatod. Akkor módosíthatsz a recepten, ha már legalább egyszer megsütötted.
Amit enni szeretsz: A tejes, tejszínes, joghurtos torták híve vagy, így pl. a túrótorta vagy a rizses szelet kedvenced lehet, ahogy az orosz krémtorta és a krémes is. Ezeken kívül gyümölcsös desszertek is jöhetnek, különösen, ha dinnye vagy papaja van rajta, ill. benne. És minden, ami „folyik”: madártej, gyümölcssaláta stb.