Tuti Tippek

Misztikus karácsony Peruban

A sikeres magyar írónő, Agnes Golenya Purisaca igazán szerencsésnek mondhatja magát, hiszen egy számunkra egzotikus ország karácsonyi szokásaiba is bepillanthatott munkája során.

– A déli féltekén most tombol a nyár, ez számunkra furcsa, ha a karácsony misztikus értelmét nézzük. Sajnáltam az utcán sétáló Mikulásokat a vastag kabátjukban. A díszítés hasonló, mint nálunk, csak sokkal színpompásabb. Az ünnepi menü a városokban amerikai módi szerint egy hatalmas pulyka, amelyet a legtöbb család a minden sarkon megtalálható pékségek hatalmas sütőjében süttet meg előjegyzés alapján. Különlegesség a karácsonyi kakaóital, amelyet híres perui „inka kakaó”-ból főznek. Sokan besűrítve a pulyka mellé öntetként is fogyasztják. Nincs jellegzetes karácsonyi süteményük, de kivételesen valami édesség kerül karácsonykor az asztalra. A hagyományos perui étkezés nem tartalmazza a nálunk szinte kötelező harmadik fogást, a desszertet. A családok ugyanúgy összejönnek, hasonlóak az ajándékozási szokásaik is. Szintén 24-e a szenteste. Az üzletek azonban szinte aznap is éjfélig nyitva tartanak.  
Megszokhatatlan a mi karácsonyunk alapvető kellékének, a karácsonyfának a hiánya.
Limában és a nagyobb városokban szokás lett a műfa állítása, de vidéken még csak az eszmeiségét sem ismerik.

A Plaza Mayor karácsonyi díszben
A Plaza Mayor karácsonyi díszben

Az Andok apró falvaiban itt-ott fellelhető a mi betlehemezésünkhöz igen hasonló népszokás (Los Pastorcitos – pásztorocskák). Mivel szinte minden perui családban van betlehemi jászol, 25-én ezt járják végig a kis pásztorok, és házanként megvendégelik őket, amiért a kisdedet köszöntik. Szintén ismeretes náluk az éjféli mise, néhol este 10-kor, és csakis utána ehet együtt a család. A legtöbb kisvárosban a közösségi ünneplésnek nagy hagyománya van. A délutánt és az estét 8-ig a főtéren töltik, van, ahol különleges falusi versenyek is vannak: szalmabábukat lovakra ültetnek, és azok versenyeznek, de a közösség egymásnak külön-külön is boldog karácsonyt kíván. A mise és a családi vacsora után a legtöbb helyen a szomszédok kitárják a kapukat, és megölelve egymást kívánnak minden jót. Van, ahol hajnalig táncmulatsággal ünnepelnek! A nagy keresztény ünnepek elengedhetetlen része a körmenet, amelyet Peruban – és általában Dél-Amerikában – igen gyakran tartanak.
Peruban azonban lehet egyszerre nyári és téli karácsonyunk. A tengerparti nyárból ugyanis pár órás úttal felmehetünk a zord Andokba, ahol ilyenkor esik a hó. Én Huarazban, a csodás hatalmas Huascaran örök hósüveges csúcsával szemközt forralt bort ihattam, így nem fájt annyira a szívem az itthoni karácsony után. Peru amúgy is fahéjillatú ország (nagyon sok fahéjat esznek-isznak teában is), így ez a gyerekkori élményem is velem volt. Nagy álmom, hogy egyszer a Machu Picchu ormán ünnepelhessem a karácsonyt! Most megjelent könyvemben, az Aranykapuban további érdekességek olvashatók a peruiak izgalmas világáról.

Perui családi ünnepi vacsora
Perui családi ünnepi vacsora (jobbról Agnes Golenya)

 

 • Bővebb információ és sok más misztikus érdekesség Peruról »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top