Tuti Tippek

Luca-napi varázslat

Luca napjához leginkább szerelemmel kapcsolatos varázslások fűződnek. Ma már a legtöbb megmosolyogtat bennünket, bár nagyanyáinknak talán beváltak a jóslatok...

Számtalan mágia kapcsolódik december 13-ához, vagyis Luca napjához. Persze ahány vidék, annyi szokás, bizonyos rituálék azonban országszerte elterjedtek. A pogácsajóslással egy több száz éves hagyományt tarthatsz életben. Nem is olyan régen még szokás volt a lányos házaknál december 13-án süteményt sütni. A tésztába papírra írt fiúneveket rejtettek, úgy tartották, hogy az utolsó darabban található keresztnév elárulja, hogy ki lesz az eladósorba kerülő lány jövendőbelije. A házasságjóslást gombócokkal is végezték. A kis papírokat belegyúrták a tésztába, majd forró vízbe tették a gombócot, és figyelték, hogy melyik kerül legelőbb felszínre, ugyanis abból tudták meg a vőlegény nevét.

Luca napi varázslat

A következő jövendölés szingliknek ajánlott. Metssz le egy gyümölcsfaágat, akár a parkban található vadszilva gallya is megteszi, majd állítsd egy vízzel teli vázába. Ha szenteste az ág bimbót hoz, akkor a következő évben esélyes vagy rá, hogy a saját lakodalmadon táncolni fogsz. Nem árt, ha cseréled a vizet az ágacska alatt, ellenkező esetben még az ünnepek előtt lehangoló látvány fogad… Nemcsak a jövendőbelire végeztek régen varázslást, hanem a gazdagságra is. A pogácsa jó szolgálatot tett ebben az esetben is. A lényeg, hogy az egyik süteménybe süss bele egy fémpénzt, aki a pogácsájában megtalálja az érmét, a néphit szerint bőséges évre számíthat.

 

Segít a szívcsakra-meditáció!

Luca napi varázslatA szívcsakra-meditáció Keletről származik, ám a világ minden táján hatásos, különösen ebben az időszakban. Ezzel a módszerrel energiát küldhetsz másoknak, például annak, akivel szívesen megismerkednél, bár ő még nem vett észre. Esetleg az exednek, miután rájöttél, hogy jó lenne kibékülni, és együtt tölteni a karácsonyt. A gyakorlat körülbelül öt percet vesz igénybe, viszont minél gyakrabban alkalmazod, annál biztosabb a pozitív végkifejlet. Keress egy nyugodt helyet a lakásban, és kényelmesen helyezkedj el. Hunyd be a szemedet, és képzeld el, ahogy a szívcsakrádon belélegzed a levegőt. Minden levegővételnél az egész testedben áraszd szét a szíved energiáját. Ezzel a gyakorlattal elsősorban a szívcsakrádat erősítheted, viszont ha elég ügyes vagy, küldhetsz energiát másoknak is, akik valamilyen belső késztetésre talán felfigyelnek rád. A siker érdekében készíthetsz talizmánt is. A szükséges alapanyagokat ezoterikus üzletben beszerezheted, viszont a rituálé kizárólag rád vár. Vásárolhatsz a csillagjegyedhez kapcsolódó követ, amely eleve védelmet és segítséget nyújthat a nehéz időkben. A talizmán erejét úgy fokozhatod, ha a kőre rárajzolod vagy -véseted a kiszemelt nevét vagy monogramját.

 

Afrodiziákum és gyertya az ünnepi asztalon!

Luca napi varázslatNemcsak a hangulatot dobhatod fel egy színes gyertyával, hanem a jövődet is befolyásolhatod. Legalábbis a gyertyamágia hívei szerint a színek az élet más-más területén fejtik ki pozitív hatásukat. A színes gyertyák elégetésével vágyaink és kéréseink beteljesülését segíthetjük elő. A rózsaszín gyertya égetése a pozitív érzelmek érvényesülését támogatja. Megőrizhető vele a szerelem és a boldogság, sőt állítólag a vonzerőt is erősíti. A piros gyertya meggyújtása a szexualitással kapcsolatos vágyak beteljesítését fokozza. Gyakran gyújtunk fehér gyertyát, mégis kevesen tudják, hogy ez a szín a megtisztuláshoz és az újrakezdéshez ad erőt. A sárga gyertya elégetésével pedig a féltékenység tartható távol.

 

 

Kívánságmágia Luca-napon

Luca napjához kapcsolódik az alábbi varázslat. December 13-án este 12 darab fehér lapra írj fel különböző kívánságokat, és hajtsd össze a papírokat. A jóslás érinthet párválasztást, gazdagodást vagy egészséget. A lényeg, hogy minden este körülbelül azonos időben egy gyertya tüzében égess el egy-egy lapot. Ne nézd meg, hogy időközben mely kívánságok váltak hamuvá. Végül december 24-én este az utolsó papírt nyisd ki. A mágia úgy tartja, hogy az utoljára maradt kívánságod valóra válik.

Közvetlenül nem kapcsolódik a Luca-naphoz, viszont a kapcsolat ellaposodása ellen más módszerekkel is harcolhatsz. Használhatsz például az ünnepi ételekben szerelmivágy-keltőket. Régen úgy gondolták, hogy a mandragóragyökér, a ginszeng vagy a zeller fokozza a nemi vágyat, és „emberfeletti” teljesítőképességgel ruházza fel a fogyasztót. A csokoládéról és a vörösborról nem is olyan régen bebizonyították, hogy vágykeltőként is megállják a helyüket. A vanília és a szerecsendió illóolaja régóta ismert potencianövelő szer. A datolyát termékenységfokozóként említik. A rozmaring és a sáfrány pedig a teljesítőképességre hat pozitívan.

 

Jósolj hagymakarikából!

A népi hiedelemben a 13-as szerencsétlen szám. Vannak, akik munkába sem indulnak el péntek, 13-án. Nem csoda, hogy Luca napjához számos babona kapcsolódik. Úgy tartották, hogy ezen a napon tilos varrni. Aki megszegi a tiltást, bevarrja a tyúkok fenekét, így a következő évben nem lesz tojás – és jólét sem. A jövő évi bőséges termésre utalt az is, ha a december 13-án cserépbe vetett búza karácsonyig kikelt. Az életet jelképező kis növényeket aztán a fa alá tették az alma, a dió és más gyümölcsök mellé. Az időjárásjóslás szintén az ünnepi időszakhoz kapcsolódik. A Luca napjától karácsonyig eltelt 12 nap egy-egy hónapot jelképezett. Ennek megfelelően az adott hónapnak megfelelő nap időjárása előre jelezte a következő évit. Ha például december 13-án esik a hó, várhatóan a január is fehér lesz. Ha karácsonykor szakad az eső, akkor a következő év decemberében bőséges csapadék hullhat. Érdekes játék mindezt összevetni egy másik praktikával, amely szerint András vagy Luca napján, de legkésőbb karácsonykor 12 hagymakarikát be kell sózni, és 12 napig állni hagyni. A hiedelem úgy tartja, hogy amelyik karikán elolvad a só, abban a hónapban esőre számíthatunk.

 

Boszorkányüldözőben

Luca napja elképzelhetetlen volt lucaszék nélkül. A kerek, háromlábú széket Luca napján kezdték el faragni a férfiak, ám igyekezniük kellett, hogy elkészüljenek december 24-ig, mert a legenda szerint csak a karácsonyi misén látható meg, hogy valójában ki a boszorkány. Az utóbbi onnan ismerhető fel, hogy szarva van, viszont csak a székről látható meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top