Minden kisgyermek nagy izgalommal tisztogatja a kiscsizmáját, hogy reggelre a Mikulás megtöltse mindenféle finomsággal. A szülők pedig tonnaszámra vásárolják az édességet, amelyek a kipucolt lábbelikbe kerülnek.
Marcipános, töltött, cukortól zörgő – mindenféle csokimikulás kapható, amelyek csábítják a szülőket, mondván: „Egyszer van Mikulás!” A mennyiség helyett azonban érdemes a minőségre figyelni!
Családi kupaktanács
Mindenhonnan egy kis cukor és csoki: ovi, iskola, nagyszülők, szülők, keresztszülők és még sorolhatnánk. Sok kicsi sokra megy, és ez igaz a csokira is. Éppen ennek elkerülése miatt érdemes családilag megbeszélni, ki mit tesz a csomagba.
Ha mindenképpen csoki, figyelj a minőségre!
A cukorkákkal ellentétben a csoki olyan tápanyag, amelyre minden fejlődő szervezetnek szüksége van, persze nem tonnaszám. Számos kedvező tulajdonsága van, de csak a minőségi finomságnak. A különböző kakaómasszát tartalmazókban sok a cukor és az adalékanyag, így ezek azon túl, hogy a fogainkat roncsolják, semmilyen jó hatással nincsenek a szervezetre. A fehér csokoládé pedig csak nevében fehér, kakaót nem, csak kakaóvajat és cukrot tartalmaz.
Csokivásárláskor érdemes szem előtt tartani, hogy a legtöbb fajta csupán (a tejcsokoládé is) 30% kakaót tartalmaz. Az igazán jó minőségű csoki kakaótartalma 50–70%. Ha teheted, ezekből pakolj a csomagba, és inkább legyen kevesebb, mint hogy feleslegesen cukorral tápláljuk a kisgyermek szervezetét.