Tuti Tippek

Helsinkiben parádézott a Mikulás

A finn Mikulás is jelen volt azon a nagyszabású felvonuláson, amellyel Helsinkiben ünnepélyesen kezdetét vette a karácsonyi időszak.

Vasárnap Helsinkiben mintegy hétezren voltak kíváncsiak arra, hogy miképpen gyúlnak ki a karácsonyi fények a város fő bevásárlóutcáján, az Aleksanterinkatun. Hogy a résztvevők száma meghaladta a tavalyit, részben a vékony hórétegnek is köszönhető, amely az ünnepséget megelőzően hullott az északi metropoliszra.

A fehér lepel mellett igazi közönségcsalogató látványosságnak bizonyult az a felvonulás is, amely a belváros főbb ütőereit érintette. A nem mindennapi menetet elsősorban mese- és állatfigurák alkották, de helyet kaptak benne lovasok, öreg automobilok, illetve a mindennapi használatból már kivont tűzoltóautók is. A karácsonyi parádé legnépszerűbb és legnagyobb érdeklődéssel várt tagja persze az Északi-sarkkör mentén élő Mikulás volt, aki ló vontatta hintójáról integetve üdvözölte a sokaságot.

Helsinkiben parádézott a Mikulás

A helsinki Aleksanterinkatu 1930-ban pompázott először karácsonyi díszkivilágításban – az idei már a 62. alkalom, hogy a közkedvelt utcát ünnepi fényárba öltöztetik ilyentájt. November 21-én egyébként számos más finn város adott otthont hasonló rendezvényeknek. Tamperében például dobpergés közepette masírozott a manókból, krampuszokból és a karácsonyi mondakör további közkedvelt alakjaiból álló menet a főtérre, ahol a város 23 méter magas karácsonyfája áll.

A finn Mikulás még egy karácsonyi kórushoz is csatlakozott
A finn Mikulás még egy karácsonyi kórushoz is csatlakozott

Némi – néhol talán mesterkéltnek ható – hangulatkeltés persze nem is feltétlenül árt az északi országban. Egy nemrég készített felmérés szerint ugyanis a finnek több mint egyötöde a tavalyinál kevesebbet kíván költeni karácsonyi ajándékokra. Az év végi költekezést leginkább a nyugdíjasok fognák vissza, akik – óvatosságból, a bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva – átlagosan 15 százalékkal csökkentenék karácsonyi kiadásaikat. Az ezer fő megkérdezésével végzett vizsgálat szerint a legtöbb pénzt idén is a gyermekes családok adhatják ki ajándékvásárlásra, míg a legkevesebb összeget az egyedülállók fordíthatják ugyanerre a célra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top