Tuti Tippek

Mikulás-sapkás csúcsdöntők

Több mint nyolcszázan viseltek egyszerre Mikulás-sapkát a Massachusetts állambeli Brockton belvárosában.

Ezzel a teljesítménnyel újra az amerikai település tartja a Guinness-rekordot, amelyet tavaly az írországi Mullingar hódított el tőle. Hiszen míg 2007-ben több mint ötszáz brocktoni polgár mutatkozott egyszerre piros-fehér fejfedőben, egy éve hétszáz mullingari városlakó viselt egy időben Mikulás-sapkát. November 21-én azonban sikerült a visszavágás, s így – legalábbis egy időre – újra az amerikai település mondhatja magáénak a rekordot.

Forrás: bostom.com
Forrás: bostom.com

– Szeretnénk felhívni a figyelmet a városunkra és annak történelmére – adott magyarázatot az egyik szervező a nem mindennapi csúcsjavításra, amely semmiképpen sem előzmények nélküli.
Brockton volt ugyanis az első hely az Egyesült Államokban, ahol „Mikulás-áruház” nyílt. Az üzlet tulajdonosa egy bizonyos James Edgar nevű vállalkozó volt, aki 1878-ban érkezett a városba, majd nyitott méteráruboltot a főutcán. A különféle források tanúsága szerint James Edgar 1890-ban találta ki, hogy karácsony közeledtével Mikulás-ruhába öltözik, népszerűsítendő az ünnepet. Az ötlet akkora sikert aratott, hogy néhány napon belül vonattal érkeztek a gyerekek a távolabbi városokból, hogy saját szemükkel lássák a piros ruhás, fehér szakállú Mikulást.

Forrás: bostom.com
Forrás: bostom.com

A skóciai születésű üzletember persze egyébként is Brockton „csodabogara” volt. Például ő vezette be először a villanyáramot, illetve ő használt elsőként pénztárgépet is a településen. Ráadásul nem kizárólag a Mikulás-ruhát vette magára, hanem előszeretettel bújt más maskarákba is – volt, hogy bohócnak, krikettjátékosnak, hajóskapitánynak vagy éppen indián nagyfőnöknek öltözött.

Forrás: bostom.com
Forrás: bostom.com

Hogy a mai lakók ennyire átfogóan ismerik-e a jótékonykodásból is jelesre vizsgázó Edgar munkásságát, kérdéses. Az mindenesetre bizonyos, hogy a csúcsjavításért a maguk részéről mindent megtettek.
– Mi vagyunk a bajnokok városa, természetesen megdöntjük a rekordot – fogadkozott még a nagy attrakció előtt a közel százezres lélekszámú massachusettsi város polgármestere.
Valamivel visszafogottabban értékelte a végül sikeres csúcsjavítási kísérletet ugyanakkor az a nyolcéves kisfiú, aki kijelentette:
– Nagyon klassz, de azért nekem eléggé zsúfolt itt minden…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top