Tuti Tippek

Szeméthalom helyett betlehem

Karácsonyig megszabadítják Nápolyt a közterületein hetek óta halmozódó hulladéktól. Legalábbis ezt ígérik a dél-olaszországi nagyváros polgárainak, akiknek lakókörnyezetében közel háromezer tonnára rúg a felgyülemlett háztartási hulladék mennyisége.

A helyiek beszámolói szerint a majd egymilliós lélekszámú metropolisz utcáin egyre több patkányt, galambot és sirályt lehet látni – a jelenséggel összefüggésben a szakértők járványveszélyre figyelmeztetnek. A szemétválság mélységét jelzi, hogy már uniós vizsgálóbizottság is járt a helyszínen. Az Európai Bizottság pedig komoly pénzbírságot helyezett kilátásba, amiért Olaszország elmulasztotta a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését.

Szeméthalom helyett Betlehem

A hétfőn végre megkezdett higiéniai akció a legnagyobb dél-olaszországi város belső – a turisták által is látogatott – részeiből indul, és fokozatosan halad a peremterületek felé. Ennek érdekében újra megnyitották a hulladékválogató telepeket, valamint a legnagyobb lerakóhelyek egyikét; míg a szerves hulladék egy részét az ország más régióiba szállítják. Az év végi „nagytakarítás” persze aligha menne saját erőből. Többek között Rómából, Firenzéből és Milánóból érkeznek járművek, hogy segítsenek a város megtisztításában, amit Silvio Berlusconi kormányfő is üdvözölt.

Szeméthalom helyett Betlehem

A szemétválság mielőbbi felszámolása már csak azért is fontos, mert közeleg a karácsony, s ilyentájt Nápoly pazar miliőt szokott nyújtani. Az itteni ünnepi hangulat nélkülözhetetlen velejárója, hogy a város megannyi pontján állítanak betlehemeket. A kis Jézus születését megidéző helyszínek közül a legjelentősebb talán a barokk San Gregorio Armeno templom melletti utcácska, ahol betlehemes figurákat készítő műhelyek sora található. Persze a hagyomány kötelez is – lévén a város már a 16–17. században a betlehemkészítés egyik virágzó központja volt, ahol a születéstörténet színpadszerű ábrázolása sajátos iparművészetté fejlődött; s a bibliai alakok megformálói a korszak neves művészei és szakosodott kézművesei voltak.

Szeméthalom helyett Betlehem

A betlehemállítás szokásának itáliai elterjedése egyébként a 13. századra datálódik. Az első jászol készítését a hagyomány Assisi Szent Ferencnek tulajdonítja, aki 1222 karácsonyán járt Betlehemben; s olyannyira nagy hatást tett rá az ottani liturgia, hogy egy évvel később – a pápa engedélyével – egy grecciói barlangban létrehozta az első betlehemi élőképet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top