Tuti Tippek

Nyolc napig ünneplik a fényt

Idén december 1-jén kezdődött a hanuka ünnepe, amely annak állít emléket, hogy a Kr. e. 2. században a Makkabeusok legyőzték a Júdeát elfoglaló szíriai görögöket, s ezzel véget vetettek a zsidók vallási üldöztetésének.

A jeruzsálemi Szent Templom visszafoglalását követően kerülhetett sor a korábban megszentségtelenített Szentély újjáavatására – erre a szakrális eseményre utal a felszentelés jelentésű hanuka szó –, amelyhez meg kellett gyújtani a mécsest. Csodás elemnek tartják, hogy bár az egyik korsóban talált „maradék” olaj csak egy napra lett volna elegendő, mégis nyolc napig – az új, szentelt olaj megérkezéséig – égett. Erre emlékezvén a zsidók a hanuka első napjától kezdődően minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a kilencágú gyertyatartón, az úgynevezett hanukián.
A hanukát világszerte megünneplik a zsidó közösségek. Például az ortodox Chábád-Lubavics mozgalom mintegy hetven országban szervez ünnepségeket – egy részüket nem mindennapi körülmények között. A feladatának a zsidó vallás népszerűsítését tekintő, sokak által különcnek tartott szervezet ugyanis többek között sporteseményeken – baseballmérkőzésen, kosárlabdameccsen – emlékezik a jeles múltbeli eseménysorra.

Nem mindig szokványosak azok a gyertyatartók sem, amelyeken kigyulladnak a fények. A New York-i Central Parkban, Berlinben és Helsinkiben például jégből faragják, míg Melbourne-ben, Vancouverben és Stockholmban csokoládéból készítik. Egy Florida állambeli városban pedig legóból építik fel a gyerekek a kilencágú menórát. Ha elkészül, a különleges építmény mintegy három és fél méter magas lesz, és – legalábbis az előzetes számítások szerint – több mint tízezer kockát tartalmazhat.
A hanuka előkészületei mindamellett már napok óta tartanak a tengerentúlon. Kedden például a kaliforniai Sacramentóban szerveztek ünnepséget, amelyen – az állam valamennyi részéből érkezett rabbik mellett – Arnold Schwarzenegger kormányzó is részt vett. Sőt, a politikussá avanzsált filmsztár nemcsak hogy eleget tett a meghívásnak, hanem – mint arról a Twitter-profilján megosztott fénykép tanúskodik – nagy kedvvel állt be egy körtáncba is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top