Tuti Tippek

Ünnepelj lelkiismeret-furdalás nélkül

Ha most azt gondolod, hogy ellenállsz a kísértésnek, és túlevés nélkül fogod megúszni az ünnepi szezont, ki kell ábrándítanunk: az ilyen fogadalmakat eddig még szinte senkinek sem sikerült megtartania.

Van viszont néhány trükk, amivel minimalizálhatod az ártalmakat.

Előtte: szokj hozzá a kisebb adagokhoz!
Karácsony előtt ne kezdj drasztikus méregtelenítő kúrába: ha ugyanis a koplalás után azonnal belecsapsz az evés közepébe, ahelyett hogy fokozatosan vezetnéd vissza magad a hétköznapi menühöz (esetleg annak egy egészségesebb változatához), sokat árthatsz az egészségednek. Az egészséges életmódra való áttérést viszont ilyenkor is elkezdheted. Indulj azzal, hogy hozzászoktatod magad a kisebb adagokhoz.

  • Ha jóllaktál, fejezd be az étkezést akkor is, ha a szemed még kívánná az ételt.
  • Használj kisebb tányérokat, ezekben ugyanis egy kisebb adag is nagyobbnak, laktatóbbnak látszik.
  • Az étteremben is van kisadag étel, így a karácsony előtti partikon sem kell túlenned magad. A svédasztalnál pedig minden rajtad múlik: igyekezz önmérsékletet tanúsítani.
  • Ne hagyj ki egyetlen étkezést sem, ha ugyanis farkaséhesen ülsz asztalhoz, nehezen éred majd be a kisebb mennyiséggel.
    Ünnepelj lelkiismeret-furdalás nélkül

Közben: Készíts egészséges menüt!
Ha te látod vendégül a családot, egyszerű dolgod van: tervezd át a megszokott étlapot. Ha viszont te vagy a meghívott, vigyél magaddal egy tál egészséges finomságot, aminek mindenki örülni fog.

  • Készíts angolos, gesztenyés pulykát: a pulykahús szinte zsírtalan, kiváló fehérjeforrás, a gesztenye pedig nemcsak finom, hanem értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
  • Sült krumpli helyett válaszd a párolt zöld köretet: rengeteg kalóriát takaríthatsz meg, és még vitaminokat is magadhoz veszel.
  • Édesség helyett kínálj gyümölcssalátát, vagy használj kisebb kalóriatartalmú hozzávalókat, például zsírszegény tejet, diétás lekvárt a desszertkészítéshez.
  • A zsíros, francia típusú sajtok helyett válaszd inkább az edamit vagy az ementálit.
  • A kalóriadús koktélok helyett kérj inkább egy pohár száraz fehérbort.

Utána: csökkentsd az ártalmakat!
Az új évet az újrakezdés jegyében indíthatod egy enyhébb méregtelenítő kúrával. Éhezés helyett egy hétig inkább válassz az egészséges hozzávalókból – akár hosszú távon is dominálhatnak az étrendedben. Persze a kúra végeztével visszatérhet az életedbe a hús és a tejtermék, de a legjobb, ha később is a zsírszegény fajtáikat teszed az asztalra.

Ünnepelj lelkiismeret-furdalás nélkül

Amiből válogathatsz: minél több gyümölcs, frissen, fagyasztva vagy lé formájában, zöldségek (szintén frissen vagy fagyasztva), hüvelyesek, gabonapelyhek müzli vagy kása formájában (egy kis mézzel és gyümölccsel ízesítheted), teljes kiőrlésű kenyér és zsemle, burgonya, barna rizs, halak, diófélék, joghurt, zöldfűszerek, valamint rengeteg víz és gyógytea.
Amit inkább kerülj ilyenkor: húsfélék, tej, sajt, tojás, tejszín, vaj, margarin, zsír, fehér lisztből készült péksütemények, chipsek, rágcsálnivalók, édességek, készételek, alkohol, koffein, üdítőitalok, só.

Ha valóban szeretnéd megúszni az ünnepeket felcsúszott kilók nélkül, de azért szeretnél jókat enni, forgasd Szoó Judit: Kilófaló lakomák c. könyvét.

Ünnepelj lelkiismeret-furdalás nélkül

Háromgyermekes anyaként 3 éve váltottam életmódot, és örök édességfüggőként képtelen voltam beletörődni abba, hogy most már sütik nélkül kell leélnem az életem, ha a leadott 28 kilómat nem szeretném visszahízni. Inkább nekiálltam és átalakítottam a házi süteményeket, ételeket fogyni vágyók és cukorbetegek számára is fogyaszthatóvá. Minden receptet dietetikus hagyott jóvá, cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top