Tuti Tippek

Kerüld el a hamisítványokat!

A karácsonyi forgatagban nagy öröm, ha minőségi, márkás árura bukkanunk, baráti áron. Az ilyen ajánlatokat azonban érdemes kétszer is megnézni, nehogy az örömből bosszúság legyen.

A felmérések szerint a nem eredeti termékek forgalma mostanra a világkereskedelem 7-8 százalékát teszi ki. Összehasonlításként: ez az iparág ugyanakkora értéket képvisel, mint az Egyesült Államok 2008-as katonai költségvetése. Pedig gyakran az egészségével játszik, aki hamis árut vásárol…

Miért ne vegyem, ha egyszer olcsó?

  • Mert a hamisítványok minősége általában gyenge: a hamis márkajellel ellátott cipő feltöri a lábadat, a parfüm illata köszönőviszonyban sincs az eredetiével, a póló pedig már az első felvétel után elnyúlhat.
  • És ez még a jobbik eset, ugyanis a hamisítványok az egészségedet is károsíthatják: a hamis parfümök, kozmetikumok allergiát okozhatnak, de a hamisítók arra sem igen figyelnek, milyen vegyi anyagok kerülnek a feldolgozásnál, festésnél a ruhaneműkbe, cipőkbe, játékokba.
    Kerüld el a hamisítványokat!
  • És még mindig nincs vége, a hamis termékek ugyanis akár életveszélyesek is lehetnek: a hamisított elektromos eszközöknek közük sincs az érintés- és tűzvédelmi szabályokhoz, áramütést, tüzet okozhatnak. A hamis szerszámok általában semmilyen balesetvédelmi vizsgálaton nem esnek át, a gyenge minőségű alkatrészeket pedig orosz rulett beszerelni az autóba.
  • A vásárokon, piacokon sokszor számla nélkül árusított hamisítványok cseréjére semmi esélyed nincs, ha meghibásodnak.
  • Ráadásul hamisítványt vásárolni ciki. Semmi baj nincs azzal, ha nincs pénzed eredeti Louis Vuitton-táskára (hidd el, egészen keveseknek van). De ha ez a helyzet, sokkal jobban jársz egy olcsóbb márkával, mintha silány utánzattal parádéznál. A hamis ajándék pedig, ha lehet, ennél is kínosabb…
Mit hamisítanak a leggyakrabban?
A hamisítók kedvencei a luxuscikkek, például a dizájner táskák, ruhák, órák, a drága kozmetikumok, az alkoholos italok, a márkás cipők, a gyerekjátékok, a CD-k, DVD-k és szoftverek. Gyakran találnak az ellenőrzések során hamis szerszámokat, alkatrészeket, gyógyszereket is.

 

Jó, de honnan tudom, hogy hamis?

  • Az értékesítés helye máris gyanút kelthet: márkás termékeket nem érdemes piacon, vásárokban vagy internetes aukciókon beszerezni. A tapasztalatok szerint egyes boltokban is felbukkantak már hamis termékek. Ha márkás árut szeretnél, a márkabolt a biztos forrás.
  • Ha nincs a terméknek eredeti csomagolása, jótállási jegye, használati utasítása, máris gyanakodhatsz.
    Kerüld el a hamisítványokat!
  • A helyesírási hibával feltüntetett márkanév nem tévedés: a hamisító ezzel védekezik a felelősségre vonás ellen, hiszen a név nem ugyanaz, csak hasonló.
  • Ha egy internetes aukción magánszemély kínál rengeteg márkás árut olcsón, ne vásárolj tőle. A legnagyobb márkáknál nem jellemző a kiárusítás, a hibás áru, a gyári árleszállítás, sokkal valószínűbb, hogy az illető egyszerűen hamisítványokkal üzletel.
  • Az ár igen gyakran tükrözi a minőséget: a pár ezer forintért kínált Pandora ékszer vagy Nike cipő aligha eredeti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top