Tuti Tippek

Ne hagyd, hogy átverjenek!

Mára már hazánkban is egyre inkább elterjedt az online vagy internetes vásárlás. Sajnos azonban nem csupán a webáruházak száma növekszik: a kiberbűnözők egyre kifinomultabb trükköket eszelnek ki, hogy megkárosítsák a gyanútlan vásárlókat.

Hogy ne érjen meglepetés a karácsonyi online vásárlás során, Gombás László, a Symantec magyarországi szakértője összegyűjtött Neked néhány hasznos tippet.

Túl szép, hogy igaz legyen…
Ne dőlj be az olcsó áraknak! Azok az ismeretlen weboldalak, melyek  kedvenc dizájner cipődet az eredeti ár tizedéért kínálják, nagy valószínűséggel veszélyt rejtenek. A kiberbűnözők előszeretettel másolják le a népszerű honlapokat, jelentős anyagi kárt okozva ezzel a gyanútlan vásárlóknak.

Okosan bánj a bankkártyáddal és személyes adataiddal!
Mindig ellenőrizd, hogy az URL-cím https-sel kezdődik-e, hiszen az „s” mint „security” a biztonságos oldalak jelzése. Amikor fizetésre kerül a sor, személyes adataid megadásánál mindig keresd a kis lakat jelet, ugyanis ez mutatja, hogy a oldal SSL titkosítással védett, amely távol tart a trükkös kiberbűnözőktől. Amennyiben lehetséges, használj magas védelemmel ellátott oldalakat, ahol a böngészőben megjelenik az SSL tanúsítvány „zöld emberkéje”.

Gondolkozz, mielőtt kattintanál!
Óvakodj az e-mailben küldött gyanús linkek automatikus megnyitásától. Ha egy adott webáruházat vagy terméket keresel, a kereső helyett inkább írd be annak pontos weboldalát, nehogy hamisított oldalakra tévedj. A bűnözők ugyanis ellophatják belépési kódjaidat és bankkártyaadataidat, sőt akár az egész személyazonosságodat is.

Ne hagyd, hogy átverjenek!

Használj erős, nehezen feltörhető jelszavakat!
Minden online regisztrációnál erős jelszavakat használj, és ezeket rendszeresen változtasd is meg. Egy erős jelszó vegyes összetételű, tartalmaz számokat, speciális karaktereket, valamint kis- és nagybetűket is. A tipikusan gyenge jelszavak nevünket, születési dátumunkat, személyi számainkat tartalmazzák, pedig a hackerek a jelszófejtéskor mindig ezekkel az adatokkal kezdik a visszafejtést.

Ne legyél olyan hiszékeny!
Sajnos még a legnagyobb és legismertebb márkák is a kiberbűnözés áldozataivá válhatnak, ezért ha biztosra akasz menni, látogass el a Norton honlapjára, ahol ingyenesen letöltheted a Norton Safe Web szolgáltatást. Az alkalmazás figyelmeztet, ha károkozó oldalra tévedsz, így biztonságban gondolhatsz a karácsonyi ajándékozásra.

Online fizetés: csak óvatosan!
Soha ne fizess közös wifi hálózatról vagy internetes kávézóban működő számítógépről, mert a hackerek könnyen ellophatják adataidat. Ha nincs más lehetőséged, bankkártya helyett külön erre a célra fenntartott kisebb összegű limitkorláttal rendelkező hitelkártyát használj.

Ne hagyd, hogy átverjenek!

Mikor frissítetted utoljára a vírusirtódat?
A közösségi média korában a kiberbűnözők egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, hogy ellopják a felhasználók személyes adatait. A Norton Internet Security 2011 átfogó védelmet nyújt a vírusok, kémprogramok, adatlopások, a kéretlen levelek, a botok és egyéb rosszindulatú támadások ellen.

Ellenőrizd, mit engedélyezel!
Az online fizetési adatok megadása után ellenőrizd, milyen tranzakciót engedélyeztél, mielőtt váratlan meglepetések érnek. A „kisbetűs” részeknél megtudhatod, ki használja a kártyádat, és kinek a felelőssége, ha probléma lép fel az átutalás során.

Még több információ itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top