Tuti Tippek

Felállították a város zöld karácsonyfáját

A kezdeményezés célja, hogy felismerjük, mi szükséges ahhoz, hogy a város, ahol élünk, élhetőbb környezetté váljon. A felállított karácsonyfa izzói csak akkor működnek, ha a mellette lévő bringaerőművet valaki hajtja, díszeit a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának lakói készítették.

A fa fényeit december 15. és 19. között bárki meggyújthatja egy tekeréssel, szombaton pedig egy maratonra várják a jelentkezőket a szervezők, sok ajándékkal.

Magyarországon összesen több mint 4,5 millió ember lakik, közlekedik és dolgozik nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében. A mindennapi életre azonban kevesen gondolnak életformaként, a lakosok inkább csak tudomásul veszik a körülöttük történő eseményeket. A Magyar Kerékpárosklub, a hamarosan induló Városfigyelő.hu városformáló online magazin és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja által támogatott akció ezen akar változtatni.

Egy tekeréssel égnek a fán a fények
Bringaerőműtől fénylenek az izzók

„Magyarországon egy olyan szemléletváltásra van szükség, amit különböző nézőpontokból kiindulva maguk a lakosok irányítanak, miközben közösséggé formálják a városi lakosságot – nyilatkozta Albert Judit, az Ember a Városban Alapítvány felkért környezeti nevelési szakértője. – Jelenleg kevesen hiszik el, hogy ténylegesen beleszólásuk lehet a városkép alakításába, pedig a megfelelő csatornákon keresztül szinte minden elérhető” – tette hozzá a szakember.

A város zöld karácsonyfája mindenki nézőpontját és véleményét képviselni szeretné, aki itt él, így kerültek rá mozgáskorlátozott emberek díszei.

„A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának egyik fontos szolgáltatása a foglalkozási rehabilitáció, melynek keretében súlyosan mozgássérült emberek kreativitás- és manuális készségfejlesztése zajlik az ún. Reptető Műhelyben – nyilatkozta Kogon Mihály, a Mozgássérült Eberek Rehabilitációs Központjának igazgatója. – A Reptetőben folyó munka során különböző kreatív technikák alkalmazásával készítünk ajándéktárgyakat, köztük karácsonyfadíszeket. A Város Zöld Karácsonyfáján látható díszek a mozgássérült emberek üzenetét hordozzák arról, hogy ők is magukénak vallják a várost, ők is itt élnek, másokkal közös lakhelyüknek tekintik.”

Az akció keretében a karácsonyfánál a szervezők minden vállalkozó kedvű gyereket és felnőttet ajándékokkal várnak, aki legalább 10 percig tekeri a bringaerőművet, így tartva fényesen a fa izzóit szombaton, délelőtt 11 és délután 16 óra között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top