Tuti Tippek

Ne ülj otthon – családi programötletek a karácsonyi időszakra

Idén karácsonykor ne ragaszkodj a megszokott időtöltésekhez, inkább mozdulj ki otthonról a családdal. Sokkal maradandóbb élményekben lesz részetek, mintha leülnétek a tévé elé!

A karácsony előtti és utáni időszakban az egész országban jobbnál jobb ünnepi programok várnak. Ám akkor sem kell otthon maradnotok, ha inkább a csendes elfoglaltságok hívei vagytok.

Séta és madárles

Bármikor sort keríthettek egy kellemes sétára a természetben: karácsony napjaiban ráadásul minden elcsendesül, még a máskor zsúfolt kirándulóhelyek hangulata is megváltozik ilyenkor. Nem utolsó szempont, hogy az egész család mozog egy jót, így nem kell tartanotok az ünnepi vacsora kalóriatartalmától.

Ne ülj otthon – családi programötletek a karácsonyi időszakra

A kirándulást madárlessel is kiegészíthetitek: nem kell hozzá más, csak egy csendes, madarak által gyakran látogatott hely, egy távcső és egy kézikönyv a madárfajokról (Magyarország madarairól egyébként a Magyar Madártani Egyesület honlapján – www.mme.hu – is találhatsz információt).
A karácsonyt megelőző hetekben az állatmenhelyek többsége ünnepi nyílt napokat tart, ahol a támogatóik személyesen is találkozhatnak a menhelylakó állatokkal. A gyerekeknek nagy öröm az állatok közelsége, és azt is megtanulják, milyen jó dolog önzetlenül adni.

Karácsonyfa a kertben

A kertben élő madaraknak is feldíszíthetsz egy „karácsonyfát”: függessz rá almát, készen kapható madáreledelt, „cinkegolyót”, tegyél ki a madáretetőbe olajos magvakat. A kenyérmorzsát, kenyeret viszont felejtsd el, mert ezek erjedni kezdenek a madarak emésztőrendszerében, és akár a pusztulásukat is okozhatják.

Az erkélyre is kitehetsz eledelt a madaraknak. Hidd el, hálásak lesznek a törődésért.
Az erkélyre is kitehetsz eledelt a madaraknak.
Hidd el, hálásak lesznek a törődésért.

Ha viszont egyszer madáretetésbe kezdesz, egész télen folytatnod kell: a madarak ugyanis könnyen odaszoknak az etetőhelyre, és visszatérve számítanak a táplálék-utánpótlásra. Kemény hidegben a kisebbeknek egyetlen éhes nap is elég nélkül ahhoz, hogy a következő éjszakára kimerüljenek a tartalékaik, és elpusztuljanak, ezért ne felejtsd el rendszeresen feltölteni az etetőt!

Találkozz a Mikulással!

Advent idején az ország minden pontján színes programok várják az új élményekre nyitottakat. A gyerekek magával a Mikulással is találkozhatnak: Nagykarácsonyban a dolgozószobájában kereshetik fel a vendégek a Télapót, Miskolcon pedig Mikulás-vonat szállítja a gyerekeket és a felnőtteket Lillafüredre, a Mesebirodalomba.

Ne ülj otthon – családi programötletek a karácsonyi időszakra

Nagyvázsonyban élő betlehemmel készülnek a karácsonyra, de advent idején ünnepi díszbe öltözik a gödöllői Királyi Kastély és a gyulai vár is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top