Tuti Tippek

Meglepetés méltányosan – 5 kérdés a Fair Trade ajándékokról

A méltányos kereskedelemből származó ajándékokkal mindenki jól jár: a megajándékozott, mert kiváló minőségű meglepetést kap, te, mert egyszerre vásárolsz szuper ajándékot és segítesz, és a termelő, mert éhbér helyett tisztességes megélhetéshez jut. De vajon hol vehetsz ilyen árukat?

Meglepetés méltányosan – 5 kérdés a Fair Trade ajándékokrólMi az a Fair Trade?

A Fair Trade jelentése méltányos kereskedelem. Olyan kereskedelmi gyakorlatot jelent, amelynek során a felvásárlók ügyelnek arra, hogy a termelők ne éhbért, hanem biztos egzisztenciát nyújtó árat kapjanak az árujukért. Segélyezés helyett tehát ez a mozgalom inkább tisztességes fizetéssel segíti a harmadik világban élőket. A szabályok szerint viszont a termelők nem pusztíthatják a környezetet, és nem zsákmányolhatják ki az üzemükben dolgozókat, különösen a nőket és a gyerekeket.


Miért jó, ha ilyesmit vásárolok?

A méltányos kereskedelemből kiváló minőségű áruk kerülnek ki, amelyeket gyakran a biotermesztés szabályainak megfelelően állítanak elő. A kézművesportékák sokkal esztétikusabbak és eredetibbek, mint a sorozatgyártott dísztárgyak. Ráadásul ha megvásárolod ezeket, az értelmes munka lehetőségével támogatod a szegényebb országok lakóit.

Milyen árukon találok Fair Trade címkét?

A Fair Trade termékek forgalmának 30 százalékát a kávé teszi ki, de találhatsz ilyen címkével más ínyencségeket is: csokoládét, kakaót, teát, energiaitalokat. Természetes tisztítószereket (például mosódió) és kozmetikai alapanyagokat, valamint natúr szappanokat is vásárolhatsz a méltányos árukat forgalmazó üzletekben. Kézművestermékek is érkeznek Fair Trade szerződések alapján dolgozó termelőktől.

Meglepetés méltányosan – 5 kérdés a Fair Trade ajándékokról

Többe kerül, mint a sorozatgyártott áru?

Igen, valamivel többe. Viszont biztos lehetsz a minőségében, és abban is, hogy a többletbevételből nem egy nyugati menedzser fog újabb luxusautót vásárolni.

Hol találok Fair Trade ajándékokat?

A bioboltok és natúrtermékeket forgalmazó áruházak után már a szupermarketek polcain is feltűntek a Fair Trade címkével ellátott áruk. A www.fairtradecenter.hu webáruházában rengetegféle méltányos árut találsz. Fair Trade kozmetikai alapanyagokat (például sheavajat, mangóvajat, kókuszolajat) a www.sheavaj.hu oldalról rendelhetsz. A Fair Trade lelőhelyek teljes listáját itt találod: http://www.fairvilag.hu/termekek/boltok . Ha vásárlás előtt megkóstolnád a Fair Trade kávét és teát, vagy jótékony kávézásra hívnád meg szeretteidet, több kávézó közül is választhatsz. Próbáld ki például Treehugger Dan könyvesboltként és kávézóként is működő méltányos kereskedelmi bázisait (www.treehugger.hu) , vagy válassz az egyre bővülő listáról: http://www.fairvilag.hu/termekek/kavezo_es_teazo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top