Tuti Tippek

Heródes szerepe a legmenőbb felnőttkorban

A betlehemes játékokban József és Mária szerepei nagy kitüntetést jelentenek gyerekkorban, ám egy felmérés szerint a felnőttek már sokkal inkább játszanák Heródest.

A betlehemezésnek nagy hagyományai vannak, nem csak itthon, külföldön is. Míg itthon még nemcsak a színpadon adnak elő, hanem egyes falvakban, városokban még az utcákat járva is mennek a gyerekcsapatok az ünnepek alatt, addig az angolszász nyelvterületeken főként az iskolai, templomi előadásokra szorítkozik a betlehemezés.

Egy brit felmérés szerint míg gyerekkorban Jézus szüleinek szerepe a legvonzóbb, az évek múlása drasztikus változást idéz elő. A megkérdezett felnőttek jó része ugyanis sokkal vonzóbb, karakteresebb szerepnek tartja Heródes királyét, és messze nem elégedne meg a bölcsőringatással vagy a szamárháton való üldögéléssel. Egyes válaszadók a nem túl kedves fogadótulajdonos szerepét is vonzóbbnak látják, mint a szállást kereső Máriáét és Józsefét.

Az 1037 megkérdezett jó része kiskorában hiába vágyott a két főszerepre, meg kellett elégedniük angyali vagy pásztori beosztással.

Visszaemlékezéseikben azt is sérelmezték, hogy az oktatók Mária és József szerepére a legcsinosabb lányt és a legjobb magaviseletű fiút választották, színészi képességekre való tekintet nélkül.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top