Tuti Tippek

Visszavihető és alternatív karácsonyfák

A szívünk szakad meg minden évben attól, hogy a család aktuális karácsonyi tűlevelűjét lecsupaszítva utcára tegyük? Ma már szerencsére számtalan lehetőségünk van, amivel nem csak a környezetet óvhatjuk, hanem fel is dobhatjuk a lakást egy egészen különleges adventi kiegészítővel.

A karácsonyi hangulat megteremtéséhez szinte elengedhetetlen a szoba közepén trónoló, csillogó karácsonyfa, de sokan annak is örülnénk, ha a nagy ünnepi ráhangolódásban nem száradna a lelkünkön egy újabb tűlevelű harctéren való elesése.

Visszavihető és alternatív karácsonyfák

Cuki, de sérülékeny földlabdás fenyőfák

Az egyik, itthon egyre népszerűbb megoldás a hasonló, zöld mentalitású karácsonyozók számára, a földlabdás, vagyis élő fenyőfák beszerzése. Kifejezetten praktikus megoldás, hiszen megvásárolhatjuk is, de akár bérelhetjük is (amennyiben az ünnep után nincs hová kiültetni a fenyőt), ráadásul sok helyen a díjmentes házhoz szállítás is benne van az árban. És miért is éri meg elviselnünk azt a „kellemetlenséget”, hogy a fa nem egy kecses talapzatba van belepréselve, hanem többnyire egy talán kissé ormótlan, földdel teli kaspóban foglal helyet? Többek között azért, mert így garantáltan valódi fenyőillat tölti meg a laksást, ráadásul az idő előtt hullani kezdő tűlevelek után sem kell vadásznunk szinte percenkénti rendszerességgel. Akkor sincs gond persze, ha beleszeretünk, hiszen kertes házaknál kiültetve jövő évben már kint is feldíszíthetjük a saját kültéri karácsonyfánkat. Áruk fajtától és mérettől függően általában 2000 és 6000 ezer forint között alakul.

Akadnak azonban környezetvédők, szakértők, akik ezt is csak félmegoldásnak érzik. Szerintük ugyanis számos sokkhatáson esnek át a földlabdás karácsonyfák is „vándorútjaik” során, ezért nagyon fontos körültekintően bánni velük (locsolás, szállítás, díszítés, ültetés), és betartani az eladóktól, termesztőktől kapott használati útmutatást, különben nagyon könnyen elpusztulnak.

Alternatív, de azért méretarányos graffitinél több legyen!

És ha a gyökeres fenyők sem jelentik a legzöldebb megoldást, akkor mi? Amennyiben a vágott fenyővel végleg leszámoltunk, és a földlabdás verziót sem érezzük az igazinak, akkor jöjjenek az alternatív karácsonyfák! Nem kell aggódni, annyira azért nem alternatívak, hogy a végén egy díszes ideiglenes fali matricában, vagy a gyerek által öt perc alatt „odagraffitizett”, méretarányos fali festményben merüljön ki az egész évben várt örökzöld adventi szimbólumunk.

Rengeteg az eredetihez megszólalásig hasonlító, ötletes vagy éppen extravagáns újrahasznosítható megoldásból választhatunk, amit évről évre újra alkalmazhatunk anélkül, hogy pluszmunkát adnánk a szemétszállítóknak. A tartós, ugyanakkor élethű műfenyőkből ma már egészen szép, dús hatásúakat is lehet vásárolni, a választék pedig egyenesen lenyűgöző. 90-től 300 centiméteres magasságig beszerezhetők és a hagyományos zöld árnyalatokon kívül lila, vagy akár fehér színben is kaphatók. Az árfekvésük is széles skálán mozog, többnyire 7500 és 100 ezer forint között szerezhetünk be egyet, márkától, mérettől és minőségtől függően.

 
Visszavihető és alternatív karácsonyfák
 
Visszavihető és alternatív karácsonyfák

 
A műfenyők között a szezon egyik legstílusosabb darabja a Hammacher Schlemmer néven ismert amerikai termékkatalógus egyik idei főszereplője. Az elegáns formájú műfenyő leginkább egy elegáns kabátra hajaz, magasan szabott nyakkal, hosszú ujjakkal és kifejezetten vékony derékkal. A körülbelül 55 ezer forintba kerülő, 36-os, vagyis S-es karácsonyfa leginkább csajos vagy divatközpontú otthonok karácsonyi éke lehet.

A legragyogóbb és egyben leginkább hangulatos „alteros tűlevelű” Sandra Lindner hamburgi dizájner különleges, igaz kissé gyúlékony alkotása. Egyszerű, egymásra fektetett natúr színű, olajozott falécekből készült a természetbarát modell, amelynek széleit gyertyák sokasága világítja meg.

 
Visszavihető és alternatív karácsonyfák
 
Visszavihető és alternatív karácsonyfák

Energiatakarékosság és innováció

A technikai szépségekre fogékonyaknak a geek kategóriában talán az a neonzöldben pompázó darab lehet az ideális alternatív versenyző, amit a Zedomax DIY 122 készített. A futurisztikus és energiatakarékos LED-fa teljesen újrahasznosított, fürdőszobai csövekből készült és a honlapon még utasításokat is adnak a műszakilag rátermetteknek az elkészítéséhez.

Visszavihető és alternatív karácsonyfák

A kis skandináv találmány előnye, hogy nemcsak helytakarékos, hanem könnyen tárolható is. A nyírfából készült termék három méretben is kapható, és bár ágai karcsúak, már-már már túl sérülékenynek tűnnek, a könnyű díszekkel azért megbirkóznak. A neten 100 dollárért, vagyis közel 22 ezer forintért megrendelhető.

Visszavihető és alternatív karácsonyfák

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top