nlc.hu
Tuti Tippek

Érdekességek a Reszkessetek, betörők fimekről

Micsoda?! 18 infó a Reszkessetek, betörők!-ről, amit talán nem tudtál

Lehet, hogy kismilliószor láttad már a filmet, akár mindkét részt is, de vajon ezeket az infókat tudtad róla? Most kiderül, mekkora rajongó vagy!

A Reszkessetek, betörők! olyan ünnepi klasszikus, amit mindannyian tucatszor is láttunk már. Fejből idézzük a szállóigévé vált mondatokat (mint „Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!” vagy „Ha nagy leszek, elköltözök és egyedül fogok élni!”), és bár tagadjuk, hogy szeretnénk az elcsépelt poénjait, titokban mégis mindig leülünk elé, amikor valamelyik tévécsatorna műsorra tűzi.

Reszkessetek, betörők! jelenet

Fotó: TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPO / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

A film első része 1990-ben debütált a moziban, de még 33 év távlatából is tud meglepetéseket okozni, legalábbis a következő infókat maximum csak a keményvonalas rajongók ismerik. Te közéjük tartozol?

Igazi család ihlette

A film írója John Hughes Európába tartott a családjával, amikor megfordult a fejében, mi lenne, ha az egyik gyereke véletlenül lemaradna? A dolog olyan mélyen szöget ütött a fejébe, hogy hazaérkezése után kilenc nap alatt megírta a film forgatókönyvének első vázlatát.

Az eredeti felállás

A producerek azt akarták, hogy Robert De Niro játssza el Harry-t, az egyik betörőt, de ő visszautasította a felkérést. Ezután Jon Lovitznak ajánlották fel a szerepet, de ő nem akart egy gyerek mellett másodhegedűs lenni. Így landolt a szerep Joe Pescinél, aki valljuk be, zseniálisan hozta az ügyefogyott rabló karakterét.

Ha már szereplők, akkor eredetileg Frank bácsi szerepét a Frasier sztárjának, Kelsey Grammernek írták, de ő visszautasította. Végül Gerry Bamman kapta a szókimondó nagybácsi szerepét.

Váratlan havazás

A hó nem szerepelt a film költségvetésében, de aztán hóvihar tört ki. Mivel a producerek nem engedhették meg maguknak, hogy a forgatás második napján hó borítsa az egész díszletet, nem volt más választásuk, mint behívni a hógépeket a hátralévő forgatási napokra. Viszont még így sem minden jelenetben használtak igazi havat, például, amikor a legvégén Kevinék háza előtt havazni kezd, az valójában burgonyapüré pehely.

Csapó indul!

Catherine O’Hara néhány sorát egy teniszlabdához intézte, amit egy állványra helyeztek – ez szimbolizálta a gyerek fejének magasságát. A megoldásra azért volt szükség, mert Macaulay Culkin gyerekszínészként csak korlátozott óraszámban forgathatott, viszont a kamera nem állhatott le folyton. Így a színésznő a párbeszédeit, amit Kevinhez intézett, sok esetben a labdának mondta fel, miközben egy stábtag felolvasta a gyerek sorait. Culkin egyébként még mindig anyának szólítja a színésznőt.

Szennyes lelkű angyalok

A Szennyes lelkű angyalok jelenet kultikussá nőtte ki magát, pedig ez nem is egy létező film. Kifejezetten azért forgatták le, hogy belekerülhessen a moziba. Hasonlóan hamis folytatás látható a második részben is.

Spontán sikoly

Kevin sikolya a borotválkozás utáni jelenetben a filmtörténet egyik legismertebb kockája, pedig a forgatókönyvben nem is volt benne. Chris Columbus az Entertainment Weekly-nek mesélte, hogy: 

az első felvételnél megpofozta az arcát, és a kezét az odatapasztva tartotta, mintha csak pillanatragasztót kent volna az bőrére… a kezei teljesen mozdulatlanok maradtak, miközben úgy sikoltozott, mint az Edvard Munch-festmény. Ezért volt olyan érdekes gyerek: senki más nem tette volna ezt.

Egy másik sikoly viszont abszolút a forgatókönyv része volt, és a Marvot alakító Daniel Sternnek még csak meg sem kellett játszania, hogy halálra rémült. Ez az a jelenet, ahol pók mászik az arcára. A színész arra kérte a stábot, hogy távolítsák el a tarantula méregmirigyét, de az meghalt volna, ezért nem egyeztek bele. A színész rettegése így tehát teljesen jogos volt, de mindenkit megnyugtatunk, senkinek lett baja, a póknak sem, ugyanis a tarantuláknak nincs fülük, tehát nem hallotta a sikolyt.

Igazi harapás

Joe Pesci tényleg ráharapott Culkin ujjára abban a jelenetben, ahol Kevin a fogasról lóg. „Az egyik próbafelvételen megharapott, és átszakította a bőröm” – mondta Macaulay Conan O’Brien műsorában, és elárulta azt is, hogy még mindig megvan a sebhelye az ujján.

Kreatív hanghatások

Joe Pescinek és Daniel Sternnek nem kellett elviselnie annyi bántalmazást, mint Harry-nek és Marvnak – érthető okokból. Ezért Michael Wilhoit hangszerkesztő szerint a stáb fagyasztott marhasülttel reprodukálta a földhöz csapódó testek hangját. Ahhoz pedig, hogy sercegést hozzanak létre, forrasztópákát nyomtak a csirke bőrére. Nem mellesleg Pescinek a fejbőrét sem égették le igazából (még szerencse!), egy műfejen vették fel a jelenetet, a sasszemű nézők ezt láthatják is.

Korosabb kaszkadőr

Természetesen Culkin számára is biztosítottak kaszkadőrt. Ő nem más, mint Larry Nicholas, aki nem kevesebb, mint 30 évvel volt idősebb a színésznél.

Improvizációból jeles

Míg Hughes ragaszkodott ahhoz, hogy a színészek tartsák magukat a forgatókönyvhöz, addig John Candy szabad kezet kapott az improvizációhoz. Rövid, de annál emlékezetesebb alakítását azóta is emlegetik!

A gonosz kazán

Hányan vagyunk, akik azóta is félnek a szerkezettől? A gonosz kazán Kevin egyik nagy félelme volt, pedig mozgását és ijesztő hangját két stábtagnak köszönhetjük, akik zseblámpákkal és damilokkal trükközve keltették életre a masinát.

Több Kevint!

Az eredeti forgatókönyvben Kevinnek sokkal kevesebb jelenet jutott. Ugyanakkor a forgatások után a tesztközönség nem volt elégedett: többet szerettek volna látni a kisfiúból, és kevesebbet annak családjából. Ennek megfelelően újravágták a filmet és a marketinget is átdolgozták.

Bónuszjelenet

Eredetileg a film végén lett volna egy bónuszjelenet, ahol a betörők a börtönben a Szennyes lelkű angyalokat nézik, és a párbeszédet hallva összenéznek. Ez azonban végül nem került bele.

Világsiker

A film 1990 novemberében jött ki, és 12 hétig uralta a mozipénztárakat. Sőt, 27 évig viselte a „legtöbb bevételt hozó élőszereplős vígjáték” címet, ami nem kis teljesítmény.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top