Eddig rosszul tároltad a diót! Tedd ezt, hogy friss maradjon karácsonyig!

F.C. | 2024. November 26.
Nem mindegy, miben és hol tárolod a megpucolt diót!

A dió sokáig eltartható, a megfelelő tárolási körülmények azonban elengedhetetlenek – figyelmeztet a bama.hu. A héjas dió tovább friss marad, a megpucolt viszont sokkal kényesebb. Előnye azonban, hogy azonnal fogyasztható és felhasználható sütéshez. 

Ha zárt zacskóban vásároljuk, akkor fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napfény vagy magas páratartalom.

Fontos tudni, hogy a dió melegben tárolva gyorsabban megromlik, ezért semmiképpen se tegyük például fűtőtest közelébe.

Ha a zacskót kinyitjuk, és nem használjuk fel a teljes diómennyiséget, tegyük a maradékot légmentesen záródó dobozba! Ha így teszel, a dió szobahőmérsékleten akár 3 hónapig is eláll.

Amennyiben kint hagyod a levegőn, vigyázz, fokozatosan elkezd veszíteni frissességéből, és romlani kezd! De edénybe be se zárd, mert akkor pedig gyorsan megavasodnak.

Amúgy évente 11 kiló diófélét kéne ennünk, miközben alig 1,3 kiló fogy el fejenként. Pedig a mi éghajlatunkon a dió, a mogyoró és a mandula elég jó eséllyel megtermelhető a ház mellett. Hogy pontosan mitől ennyire egészségesek a diófélék, azt igazából nem tudják pontosan. Talán a magas polifenoltartalmuk miatt, amely révén csökkentik az oxidatív folyamatok károkozását és a rossz koleszterinszintet. Mindenesetre magas kalóriatartalmukkal együtt is valahogy könnyebb fogyni, ha tartalmaz dióféléket a diéta, mint ha nem. Még akkor is, ha a diófélék extra kalóriaként kerülnek be, tehát nem valamilyen más kalóriaforrást váltanak ki.

Ha valaki nem hajlandó semmit alakítani az étkezésén, csak hozzáad napi egy marék magvat, valószínűleg még ezzel is jót tesz magával. Egy marék dió másfél napi omega-3 zsírsavat ad, egy marék mandula már fedezi az E-vitaminigényünk felét, a kesudió kiemelkedően jó megoldás a vaspótlásra és már egy szem paradió is elképesztően sok szelént és magnéziumot jelent. Egy marék mogyoró a napi mangánadagunk háromnegyede. Húspótlóként sem utolsók, mivel egész magas arányban tartalmazzák a fontos esszenciális aminosavakat, még a lizint is.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version