nlc.hu
Gasztro

Magyar dió Bécsben

Miközben itthon elszállt az ára, Bécsben féláron adják a magyar diót

2021 első 5 hetében 3140 forint/kilogramm volt a dió ára itthon.

24.hu vette most észre, hogy míg a hazai dióbelet 2021 első 5 hetében 10 százalékkal magasabb áron (3140 forint/kilogramm) kínálták, mint az előző év azonos időszakában, eközben a bécsi nagybani piacon a magyarországi diót 4,4 euró/kilogramm (1600 Ft/kg) áron értékesítették a 8. héten.

Bécsben féláron adják a magyar diót

Drágább lesz idén a dió (Fotó: Pexels.com)

Tavaly novemberben már beszámoltunk róla, hogy az egész országban tömegesen pusztult a diótermés, ezért már 2020-ban is nagyon elszállt idén a dió ára. Van, ahol 5 ezer forintot vagy még többet is elkérnek kilójáért. A diót sok helyen bakteriális betegségek támadták meg, a tavaszi fagyok is megtizedelték, mindemellett a magyarországi dióültetvényeken jelentős károkat okozott a nyugati dióburok-fúrólégy. Az invazív kártevő által okozott pusztítást az ország minden részéből jelezték a gazdálkodók.

Magyarországon 2019-ben 6,8 ezer tonnás termést értünk el, de tavaly a tavaszi fagyok, a dióburok-fúrólégy és az extrém csapadékos időjárás miatt a betakarításkor az átlagos évek termésének felét lehetett begyűjteni. Emiatt a héjas dió kivitele volumenében 78 százalékkal 297 tonnára (értéke 79 százalékkal 264,8 millió forintra) esett 2020. január és november között az előző év azonos időszakához képest. A dióbél kivitele 24 százalékkal 444,8 tonnára nőtt (értéke 53 százalékkal 841 millió forintra emelkedett) a megfigyelt időszakban – írja a lap.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top