nlc.hu
Mézeskalács

7 diós sütemény recept az ünnepekre

Van otthon 20 deka dió? 7 imádnivaló diós süti recept az utolsó adventi hétvégére

Aranyvasárnap van, ilyenkor érdemes megállni egy pillanatra a nagy ünnepi készülődésben és csinálni egy isteni diós süteményt, amit karácsonyig elkészíthetsz újra, mert biztosan imádni fogják.

Pozsonyi kifli, az örök kedvenc

A pozsonyi kifli, más néven pozsonyi patkó még a hasonló ízesítésű bejglik mellett is sok magyar család asztalán ott van karácsonykor. Ugyanúgy készül mákos és diós töltelékkel, belül puha és omlós, a tojással lekent, márványos külseje pedig az egyik védjegye. Az alábbi recept ugyan 30 deka dió tartalmaz, de nem fogjuk megbánni a készítését.

Pozsonyi kiflik

Pozsonyi kiflik egy halomban a pékségben / Fotó: Bratislavská župa_Wikipédia

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 gramm liszt
  • 250 gramm vaj
  • 2 tojás
  • 20 gramm élesztő
  • 50 gramm porcukor
  • 2 dl tej

Hozzávalók a diótöltelékhez:

  • 300 gramm darált dió
  • 200 gramm porcukor
  • 0,3 dl víz
  • 100 gramm kekszmorzsa
  • 100 gramm mazsola

Elkészítése:

  • A diótöltelék készítése: a vízből és cukorból szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kekszmorzsát és a mazsolát is.
  • Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, élesztőt, porcukrot, sót, tejet és összegyúrás után két órát pihentetjük a tésztát.
  • Ezután 30 darab golyót formázunk belőle, egyenként kinyújtjuk ovális alakúra, a szélétől fél centit üresen hagyva megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk patkó alakú kiflire.
  • Sütőlemezre fektetve lekenjük tojással, és pihentetjük újabb egy órán át.
  • Mielőtt betolnánk a forró sütőbe, még tegyük egy fél órára hideg helyre a kelesztés után, ettől lesz szép márványos a teteje.
  • Meg kell szurkálni még sütés előtt villával, és 25-30 percig sütni a 180 fokos sütőben, amíg aranybarnára nem sülnek a retró pozsonyi kiflik.

Ünnepi sütemény a Vajdaságból: gurábli

Miskolczi Miklós Gurábli című regényében így ír a diós süteményről: „A gurábli laktató, alighanem sváb eredetű sütemény, bunyevác konyhákban. Bácskai férfiak időtlen idők óta ezt vitték katonaságba, börtönbe, internáláshoz, kitelepítéskor, vadászatra, kirándulásra, háborúba. Ha a szokottnál is nagyobb intenzitással guráblit kezdtek sütni az asszonyok, már gondolni lehetett, hogy vagy karácsony, vagy húsvét lesz, vagy katonai behívót kapott valaki.”

Gurábli, diós süti

Diós kedvenc a Vajdaságból: gurábli / Fotó: Central Archív

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 tojássárgája
  • tojásfehérje a kenéshez
  • tört dió a szóráshoz

Elkészítése:

  • Mossuk meg alaposan a citromot, vágjuk ketté, majd reszeljük le az egyik felének a héját.
  • Öntsük egy tálba a lisztet, a darált diót, a citromhéjat és a szódabikarbónát, egy másikban pedig a zsírt, a cukrot, a vaníliás cukrot és az egy csipet sót keverjük el.
  • Öntsük össze a kettőt, és dolgozzuk el a tésztát, majd hagyjuk egy órán át pihenni.
  • Ha megvagyunk, lisztezett vágódeszkán nyújtsuk ki a tésztát, de ne túl vékonyra: 1 ujjnyi vastagság a megfelelő.
  • Ezután szaggassuk ki sütiszaggatóval, kenjük le a tetejüket tojásfehérjével. Szórjunk egy kevés diót rájuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe téve 180 fokon süssük körülbelül 15 percig.
  • Arra ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze a sütiket a tepsiben, mert meg fognak duzzadni sütés közben, és ha nem hagyunk közöttük távolságot, egymáshoz sülnek. Ezzel kész is a gurábli, ami hetekig is eláll – persze, csak elméletben, mert a gyakorlatban néhány nap alatt elfogy!

Nézd meg videónkat is! Ez az év legjobb diós bejglije – Erika megmutatta, hogyan készíti a díjnyertes finomságot

Felejtsük el a boltit: fahéjas-diós csiga

A fahéjas kelttészta illata maga az otthon melege. A diós csigák rajongói szerint egész évben szezon van, de természetesen az ünnepekhez is jól illik ez a finomság, akár reggelire vagy uzsonnára is egy tejes kávé mellé.

Házi fahéjas-diós csiga

Sok fahéjjal, ropogós dióval / Fotó: zefirchik06, Getty Images

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 csésze liszt (1 csésze = 240 ml)
  • 1 csésze tej (1 csésze = 240 ml)
  • 5 evőkanál porcukor
  • ¼ csésze olvasztott vaj (1 csésze = 240 ml)
  • 1 tojás
  • 2 ¼ teáskanál instant élesztő
  • 1 ½ teáskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 csésze darált dió (1 csésze = 240 ml)
  • ½ csésze zúzott dió (1 csésze = 240 ml)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítése:

  • A lisztet, a tejet, a porcukrot, az 1/4 bögre olvasztott vajat, a tojást, az élesztőt és sót keverjük össze és gyúrjunk belőle lágy, sima tésztát!
  • A begyúrt tésztát konyharuhával letakarva egy órára tegyük félre, ezalatt a duplájára kel.
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra! (Légkeveréses funkció esetén 160 fokra is elég.)
  • A megkelt tésztából nyújtsunk nagyjából fél centi vastag téglalapot! Ezt kenjük meg az olvasztott vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a fahéjas darált, végül pedig a zúzott dióval!
  • Ezt követően a téglalap szélesebbik éle felől tekerjük fel a tésztát! Az így kapott hengert ezek után éles késsel szeleteljük fel egyenlő, 2-3 centi szélességű tekercsekre. A legegyszerűbb, ha először középen félbevágjuk a hengert, majd az így kapott darabokat megint félbe és így tovább.
  • A tekercseket fektessük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütő középső polcán süssük 25-30 percig, vagy ameddig aranybarna nem lesz.

Zserbó nélkül nincs karácsony!

Ha nem a családi legendárium féltve őrzött receptúrája szerint sütünk, hoztunk egy jól működő receptet. Van vele munka, alapanyagigényes is, de összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a sokszor száraz bolti zserbók.

Házi zserbó

A házi zserbó sosem olyan szabályos, mint a cukrászatoké / Fotó: Jana Milin, Getty Images

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl rum
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • Csipet só
  • 1 tojássárgája

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg darált dióbél
  • 40 dkg baracklekvár
  • 30 dkg kristálycukor

 A tetejére:

  • 16-18 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

  • A lisztet morzsoljuk el a vajjal vagy a margarinnal, az élesztőt pedig morzsoljuk bele a meglangyosított tejbe.
  • Hagyjuk állni nagyjából 10 percig. Langyosítsuk meg a rumot is és szórjuk bele a cukrot.
  • Az élesztős tejet öntsük a liszthez és a tojások sárgájával, valamint a szódabikarbónával és egy csipet sóval keverjük össze, és gyúrjuk tésztává, majd hagyjuk állni egy órát a hűtőben.
  • A zserbó töltelékéhez a diót keverjük össze a lekvárral és a cukorral.
  • A tésztát osszuk három részre és egyenként nyújtsuk őket lappá. Az egyiket fektessük a kivajazott tepsibe és simítsd rá a diós lekvár felét.
  • Ha ez megvan, rakjuk rá a második tésztalapot, arra a maradék diós lekvár, végül pedig a mehet a harmadik lap.
  • Kenjük meg a tetejét tojássárgájával, szurkáljuk meg villával, majd hagyjuk állni 45 percig. Ezután mehet az előmelegített sütőbe nagyjából 40 percre.
  • Ha megsült, hagyjuk kihűlni a tepsiben. Végül jöhet a csokimáz. Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett, langyosan öntsük a kihűlt tésztára, és simítsuk el. Amikor összedermedt, már szeletelhetjük is a zserbót!

Szuperegészséges süti: diós-kókuszos-kakaós szelet

Ha van otthon a dión kívül egy kis kókuszreszelék, kakaópor, méz, majdnem az összes alapanyagunk megvan. Csupa egészséges hozzávalóból, liszt, fehércukor, étolaj, tojás nélkül ez a kókuszos-diós süti, ami sok munkát nem is igényel.

Kókuszos csokis diós süti

Egy isteni „mentes” süti / Fotó: Central Archív

Hozzávalók az alaphoz:

  • 10 dkg darált dió
  • 3 evőkanál zabkorpa
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál méz vagy agávészirup
  • 2 evőkanál kókuszolaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj)
  • 1-2 evőkanál méz vagy agávé

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 2 kiskanál kakaópor
  • 1 kiskanál méz vagy agávészirup
  • 5 evőkanál kókuszolaj

Elkészítése:

  • Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat.
  • Folpackkal béleljünk ki egy 20×20-as tepsit, és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe.
  • A kókuszkrémhez a puha, sűrű, nem folyós kókuszvajat (lényegében dermedtebb kókuszolaj) keverjük össze a kókuszreszelékkel és a mézzel. Kenjük a diós alapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre.
  • A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral és a mézzel, és kenjük a kókuszos rétegre.
  • Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni.

Sütés nélküli brownie liszt- és cukormentesen

Ebben az egészséges alapanyagokból készülő brownie-ban cukor helyett aszalt datolya, liszt helyett zabpehely, tojás helyett almapüré szerepel. Bűntudatmentes tömény jó!

Nyers vegán brownie

Szuperkönnyű nyers vegán recept alapján / Fotó: Tyler Finck www.sursly.com, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 csésze zabpehely (1 csésze = 240 ml)
  • 1 csésze kesudió (1 csésze = 240 ml)
  • 8 szem magozott aszalt datolya
  • 1/3 csésze cukrozatlan kakaópor (1 csésze = 240 ml)
  • 1/4 kk. só
  • 1 érett banán
  • 1/4 csésze almapüré (1 csésze = 240 ml)
  • 1/4 csésze felaprított dió (1 csésze = 240 ml)

Elkészítése:

  • Aprítógépben keverjük össze a zabpelyhet, a kesudiót, a datolyát, a kakaóport és a sót. Addig dolgoztassuk a gépet, amíg összeálló masszát nem kapunk.
  • Adjuk hozzá az összenyomkodott banánt és az almapürét, majd keverjük tovább, míg össze nem áll.
  • Tegyünk sütőpapírt egy tepsibe, kenjük meg kókuszolajjal. Erre pakoljuk rá a tésztát, és dolgozzuk el síkra a felületét. Nyomkodjuk bele a diódarabokat.
  • Minimum egy órán át hagyjuk a hűtőben, hogy összeálljon.
  • Ami megmarad, hűtve nyugodtan tárolhatjuk 1 hétig.

Cukormentes nassolnivaló: diós csokis meggyes energiagolyó

A retró kókuszgolyók modern változatai az energiagolyók. Gyakorlatilag elronthatatlan, hiszen készülés közben kóstolgathatjuk a masszát, és szükség esetén módosíthatunk az ízein. Otthon lustálkodós nassoláshoz és sportolás előtt-után is jól teljesít.

Energiagolyók

Színtiszta energia fehércukor, liszt, tojás, étolaj nélkül / Fotó: SanerG, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 20 szem magozott datolya, beáztatva, lecsöpögtetve
  • 1 csésze dió (1 csésze = 240 ml)
  • 1 csésze mandula (1 csésze = 240 ml)
  • 2 evőkanál mandulavaj
  • Fél csésze zabpehely (1 csésze = 240 ml)
  • Fél csésze kókuszchips (1 csésze = 240 ml)
  • Fél csésze aszalt meggy (1 csésze = 240 ml)
  • 3 evőkanál kakaó

Elkészítése:

  • Pürésítsük a banánt aprítógépben, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze.
  • Tegyük bele fél csésze kókuszchipset, fél csésze aszalt meggyet és 3 evőkanál kakaót.
  • Forgassuk meg kakaóporban a megformázott golyókat, és fogyasztásig tartsuk hűtőben.
  • Meggy helyett helyettesíthetjük más bogyós gyümölccsel is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top